Naslovna

Stručni časopis o energetici, gospodarstvu, ekologiji, etici

Stručni časopis EGE (što je kratica od energetika, gospodarstvo, ekologija i etika) izlazi od 1993. i do kraja 2019. godine ukupno je objavljen 131 broj. Izlaskom 96. broja časopis je obilježio 20 uspješnih godina izlaženja.

info_outlineizlazimo već 27 godina!

Teme koje časopis obrađuje uglavnom pokrivaju sljedeća stručna područja:

 • energetiku, toplinarstvo i gospodarenje energijom (elektrane, toplane, energetska postrojenja, nuklearnu energetiku, elektroenergetske sustave, energetsku učinkovitost, uštede na energiji te mogućnosti realizacije i provedbe takvih projekata)
 • gospodarstvo vezano uz energetiku i tehniku općenito (cijene energenata, energetske strategije i sl)
 • tehniku, sustave, instalacije i opremu grijanja i pripreme potrošne tople vode, klimatizacije, ventilacije i hlađenja
 • plin i plinsku tehniku, sustave, instalacije i opremu te dimnjačarstvo
 • obnovljive izvore energije, povlaštene proizvođače električne energije
 • ekologiju i zaštitu okoliša
 • elektrotehniku i rasvjetu
 • elektromobilnost
 • projektiranje, rukovanje, održavanje, istraživanje i inženjering
 • regulaciju, upravljanje, mjerenje i primjenu računala
 • zgradarstvo i toplinske izolacije
 • propise, normizaciju, obrazovanje i stručno usavršavanje, stručne skupove i sajmove
 • inženjersku i poslovnu etiku.

EGE 2/2022 donosi:

Želimo biti predvodnici energetske tranzicije

Sadašnja energetska kriza zapravo je poticaj ubrzavanju energetske tranzicije, smatra Dražen Jakšić, dipl. ing., ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar. Uostalom, svaka kriza je i prilika za novi razvoj. Stoga su energetska tranzicija, veća primjena obnovljivih izvora, energetska obnova i elektromobilnost značajne prilike za cijelo hrvatsko gospodarstvo. U svemu tome Institut može pružiti značajnu pomoć. Uostalom, zahvaljujući znanjima i iskustvu koja su stjecana gotovo tri desetljeća i rezultatima mnogobrojnih istraživanja danas je postao nezaobilazan pri ostvarivanju raznih projekata u energetici i svim povezanim područjima i to ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu.

We need integration!

Upravo smo u razdoblju nepredvidljivih svjetskih prevrtanja u ekonomskom smislu, pri čemu je trenutačni rat na samom rubu Europe samo eksponencialno ubrzao nadolazeće promjene, ali i u ekološkom smislu, s Europom koja predvodi svijet u pokušaju zaustavljanja porasta prosječne godišnje temperature i nadolazećih klimatskih promjena kojima smo postali svjedoci.

Unatoč svim poteškoćama - nije loše

Iako je 2020., ‘prva pandemijska godina’, donijela brojne društvene i gospodarske probleme u gotovo svim zemljama svijeta, to se u prosjeku nije značajnije odrazilo na europsko tržište opreme za ventilaciju i klimatizaciju. Uostalom, upravo je zbog pandemije održavanje odgovarajućih klimatskih i higijenskih parametara zraka u zatvorenim prostorima dobilo važnost koju zaslužuje.

Prilika ili europska 'salonska energetika'?

Hrvatska je dobila Strategiju za vodik koja će biti dobra podloga za privlačenje investicija. Već je aktualno nekoliko zanimljivih projekata s vodikom, među kojima su neki vrlo inovativni. Na osnovi dosadašnjih iskustava, struka komentira da će proći još dosta vremena dok Hrvatska svojim sporim tempom uskladi sve kotačiće u vodikovom lancu.

Između želja i stvarnosti

Ambiciozni planovi Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država na putu u niskougljično društvo i dekarbonizaciju energetike u ozbiljnoj su opasnosti. Rat u Ukrajini i posljedice sankcija koje su SAD i saveznici nametnuli Rusiji osjećaju se ne samo u Rusiji, nego i globalno.

Električnim minibusevima do dekarbonizacijskih ciljeva

Promet bez emisija nije pusta želja i nedostižni san o kojima maštaju vozači, gradovi i općine. On se, naime, ponegdje djelomično već ostvaruje, a o njemu promišlja i sve više hrvatskih gradova. Naravno, pritom im na ruku mogu ići financijska sredstva iz europskih fondova zahvaljujući kojima je, primjerice, moguće sufinancirati nabavu električnih minibuseva.

Plin se plinom izbija

Plinsko tržište početkom ove godine obilježeno je rekordnim cijenama, enormnom volatilnošću i poteškoćama s likvidnošću brojnih njegovih sudionika. Ipak, unatoč teškoj plinskoj i energetskoj krizi, pojačanoj napadom Rusije na Ukrajinu, Plinarski forum i ove se godine potvrdio kao mjesto za okupljanje svih sudionika u plinskoj tehnici i gospodarstvu.

I uz obilje vode može se ostati žedan!

Druga po redu Konferencija o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji Voda na dlanu okupila je brojne stručnjake iz tog područja i potvrdila važnost postupaka kojima se dobiva higijenska, čista i ispravna voda za razne namjene. Naime, s jedne strane sve je veći značaj kvalitetne vode za piće i razne tehnološke i slične procese, a s druge strane onečišćena voda prije ispuštanja mora biti obrađena tako da ne uzrokuje nikakve štete u okolišu.

shopping_cart