Izgradnja akumulatora topline kapaciteta 750 MW h i snage 150 MW u TE-TO Zagreb

Akumulator topline je atmosferski spremnik promjera 25 m, visine 50 m i volumena 25 000 m3 u kojem se pohranjuje (akumulira) toplinska energija vrele vode ugrijane na 98 °C, kapaciteta 750 MW h i toplinske snage punjenja, odnosno praženjenja 150 MW. Akumulator topline se puni grijanjem hladne vode iz povratnog voda centralnog toplinskog sustava u turbinskim izmjenjivačima, a prazni se upumpavanjem vrele vode u polazni vrelovod i tako služi za podmirivanje vršnih otperećenja CTS-a.
Izgradnja akumulatora topline i njegovo uključenje u vrelovodni sustav Pogona TE-TO Zagreb omogućit će da se sadašnji način rada vršnih i kogeneracijskih jedinica promijeni, tj. da se tijekom noći u kogeneracijskim jedinicama proizvodi toplinska energija, što im održava visoku učinkovitost te da se pohranjuje (akumulira) u akumulatoru topline, što omogućuje značajne uštede na gorivu za pogon vršnih jedinica na godišnjoj razini.
Izgradnja akumulatora topline će omogućiti smanjivanje proizvodnje električne energije iz kombiniranih blokova i Bloka C tijekom noći, što je povoljno u uvjetima sniženih cijena električne energije na tržištu.

Author
  • perm_identity Damir BOŽIČEVIĆ, dipl. ing.
    HEP Proizvodnja d.o.o., Sektor za termoelektrane, Pogon TE-TO Zagreb, Zagreb
Others Authors

mr. sc. Damir KOPJAR, dipl. ing.
HEP Proizvodnja d.o.o., Sektor za termoelektrane, Sisak

fast_rewindBack