Pokretač inovacija i poduzetništva u području održive energije

KIC InnoEnergy je europska tvrtka posvećena promicanju inovacija, poduzetništva i edukacije u području održive energije na osnovi povezivanja akademskog, gospodarskog i istraživačkog sektora. Usmjerena je na ostvarivanje pozitivnog utjecaja na održivu energiju u Europi na osnovi komercijalizacije inovativnih proizvoda, usluga i uspješnih tvrtki i to u tri glavna oblika aktivnosti:
• ubrzane realizacije 'start-up' tvrtki i poslovnih poduhvata na osnovi podrške poduzetničkim idejama, razvoja poslovnih modela, stručnog savjetovanja i pristupa financiranju
• podrške razvoju i komercijalizaciji inovacija koje imaju pozitivan učinak na održivu energiju u Europi
• izvođenju diplomskih i poslijediplomskih programa namijenjenih studentima i menadžerima koji će oblikovati budućnost energetskog sektora.
KIC InnoEnergy jedan je od prvih Centara inovacija i znanja (eng. KICs - knowledge and innovation communities), koje je utemeljio Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), a organiziran je kao komercijalna tvrtka s 27 suvlasnika iz redova industrije, istraživačkih centara i sveučilišta, istaknutih u području energetike. Radu KIC InnoEnergyja doprinosi i više od 150 dodatnih partnera u dinamičnoj mreži izvrsnosti, uvijek otvorenoj za nove članove. Iako profitnog karaktera, KIC InnoEnergy ima financijsku strategiju 'bez dividende', reinvestirajući sav profit u vlastite aktivnosti. U tematskom smislu, sve su aktivnosti usmjerene na snižavanje troškova u energetskom vrijednosnom lancu, povećanje energetske sigurnosti i smanjenje emisija ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova u okviru osam tehnoloških područja: tehnologije čistog ugljena, energije iz kemijskih goriva, energetske učinkovitosti, skladištenja električne energije, obnovljivih izvora energije, pametnih i učinkovitih zgrada i gradova, održivog prijelaza na nuklearnu energiju i obnovljive izvore te pametnih električnih mreža.
Uz središnjicu u Nizozemskoj, aktivnosti se koordiniraju preko mreže od osam ureda. Ured u Poljskoj (Poland Plus) usmjeren je na regiju Srednje i Istočne Europe, odnosno na nove članice Europske unije, uključujući Hrvatsku, u kojima se, uz pomoć partnera Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu (REC), promiču usluge KIC InnoEnergyja i pronalaze budući poslovni partneri, istraživači i inovativne tvrtke, u području održivih energetskih inovacija.

Author
  • perm_identity Christo BALINOW
    CC Poland Plus Sp. z o.o., KIC InnoEnergy Poland Plus, Kraków, Polska

fast_rewindBack