Uštede na vremenu u procesu projektiranja procesno-energetskih postrojenja?

Iskustvo i novi paketi naprednih programa doveli su do velikih mogućnosti za uštede i optimalnijeg korištenja vremena i resursa potrebnih za izradu projektne dokumentacije. Za realizaciju takvog postupka rada na projektiranju potrebno je i korištenje adekvatnih, kompatibilnih i međusobno povezanih računalnih aplikacija. Ako se ne koriste adekvatne aplikacije, vrijeme potrebno za izradu projektne dokumentacije nije ništa kraće nego li je bilo u vrijeme korištenja crtaćih dasaka iskusnih inženjera. Računala i moderne aplikacije u početku su bile zamišljene kao pomoćna sredstva projektantima, ali su sada već donijele i organizacijski sasvim novi pristup koji je podigao standarde te unaprijedio i ubrzao samo projektiranje.
U fazi procesa projektiranja, tj. u sklopu cjelokupnog procesa rada, od procesnih proračuna potrebnih za definiranje ulaznih parametara (gdje se što spaja, promjer cjevovoda i dr), izrade 'piping & instrumentation' dijagrama koji su osnova za početak izrade strojarskog dijela projekta, razmještaja opreme i razvoda cjevovoda pa do proračuna cjevovoda i posuda pod tlakom, postoji niz projektnih zadataka gdje se upotrebom suvremenih računalnih aplikacija vrijeme projektiranja može značajno skratiti i unaprijediti.
Tako valja istaknuti prednosti i što je potrebno da se sam proces ne samo ubrza, nego i da se izbjegnu moguće greške koje i najsuvremenije projektiranje nedvojbeno u sebi sadrži. Isto tako, treba istaknuti i računalne aplikacije koje omogućuju da se izbjegnu sve slabe veze u procesu projektiranja, a sam proces postane povezan i 'inteligentan', korištenjem računalnih aplikacija tvrtki Intergraph (CADWorx, CaesarII, PV Elite). Konačno, valja prikazati kako takav suvremeni proces projektiranja funkcionira u stvarnosti te kako se takvom intergracijom mogu ostvariti velike uštede na vremenu i točnost pri procesu projektiranja, revizija i kontrole.

Author
  • perm_identity Mario ANIĆ, oec.
    Numikon d.o.o., Zagreb, Zagreb

fast_rewindBack