Cilj: biti vodeći na hrvatskom i regionalnom energetskom tržištu

Plan rada HEP Grupe ponajprije je temeljen na razvoju novih tržišta i ulaganjima, kako bi tvrtka još više učvrstila svoj položaj kao vodećeg igrača na hrvatskom energetskom tržištu, ali i napravila iskorak prema tržištima susjednih zemalja.
U skladu s time, najprije valja izdvojiti projekte osuvremenjavanja postojećih i gradnje novih proizvodnih elektroenergetskim postrojenja. Pri tome ulaganja u postojeće proizvodne kapacitete imaju za cilj povećanje vrijednosti ključnih, strateških proizvodnih postrojenja, dok se ulaganjima u nove proizvodne kapacitete i tehnologije nastoji diversifikacijom energenata osigurati dugoročna pouzdanost i raspoloživost proizvodnog portfelja HEP Grupe, koji sada i u buduće treba zadovoljiti uvjete sigurnosti opskrbe, konkurentnosti te održivosti. U svemu tome su ulaganja u obnovljive izvore jedan od fokusa dugoročnog cilja razvoja utemeljenog na konceptu održivog razvoja. Od brojnih projekata, svakako bi vrijedilo spomenuti tri najvažnija, a to su: TE Osijek, TE Plomin C (za što se završetak pregovora s ulagačima predviđa do 2015. godine) i Hidroenergetski sustav Kosinj-Senj (za što će se do kraja 2014. prikupljati ponude).
Kada je pak riječ o ulaganjima i projektima u području distribucije električne energije, treba napomenuti da se ulaganjima u mrežnu energetsku infrastrukturu namjerava osigurati zadržavanje dugoročne vrijednosti, omogućavanje stabilnosti opskrbe energentima te razvoj tržišta energentima na dobrobit svih korisnika.
Uz to, ne treba zaboraviti ni područje toplinske energije, gdje već nekoliko godina traju ambiciozni projekti osuvremenjavanja i proširenja mreže u Zagrebu, Velikoj Gorici, Osijeku i Sisku. Isto tako, tu je i područje distribucije i opskrbe prirodnim plina, gdje su također u posljednjih nekoliko godina ostvareni projekti kojima se omogućava povećanje broja korisnika, a time i tržišnog udjela.

Author
  • perm_identity mr. sc. Perica JUKIĆ, dipl. ing.
    Hrvatska elektroprivreda d.d., Zagreb

fast_rewindBack