Viessmannova inovativna rješenja za budućnost

Sve veća primjena obnovljivih izvora postavlja nove izazove pred energetski sektor. Obnovljivi izvori koji su uvjetovani vremenskim prilikama, kao što su vjetar i Sunce, nisu konstantno na raspolaganju. Zbog toga dolazi do 'peakova' u proizvodnji električne energije, što se danas još može uravnotežavati konvencionalnim elektranama. No, s povećanjem udjela obnovljivih izvora ta se mogućnost reguliranja smanjuje. Zbog toga se proizvodnja mora promijeniti, i to od proizvodnje prema potrebi, na potrošnju optimiranu prema proizvodnji. To znači da je potrebna mnogo veća potrošnja električne energije kada je ona na raspolaganju, odnosno to dovodi do porasta važnosti inovativnih tehnologija skladištenja energije.
Tvrtka Viessmann kao dio inovativne inicijative razvija rješenja za sigurnu energetsku budućnost: Smart Energy i Power to Gas.
Smart Energy predstavlja integraciju Viessmannovih sustava u inteligentne mreže. Za to je potrebno imati ne samo pametne mreže, nego i inteligentne sustave na strani potrošača, koji mogu zajedno komunicirati. Za potrošače će to postati zanimljivo zato što će postojati različite tarife, ovisno o trenutačno postojećoj količini energije koja je na raspolaganju za potrošnju. Cilj je da veći potrošači u kućanstvu (npr. sušilice rublja ili dizalice topline) rade kada ima puno energije na raspolaganju u mreži i kada je ona jeftinija.
Smart Grid Control služi za integraciju Viessmannovih sustava u pametne mreže. Time se pruža prihvatljivo rješenje u praksi za nadzor proizvodnje i potrošnje električne energije, koje je orijentirano prema budućnosti. U fokusu je ekonomično korištenje dizalica topline, kogeneracije i fotonaponskih sustava te kućanskih aparata.
Power to Gas podrazumijeva skladištenje prekomjerno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u postojeću plinsku mrežu. Naime, njemačka plinska mreža ima neizmjeran kapacitet skladištenja i iz te činjenice proizlazi realna mogućnost proizvodnje sintetičkog metana iz viškova energije vjetra i Sunca uz pomoć tehnologije Power to Gas.
Tvrtka MicrobEnergy je članica Viessmann Group koja razvija i prodaje mikrobiološke proizvode i komponente. Specijalizirana je za upravljanje procesima i optimiranje bioloških sustava.
Viessmann s inovativnim rješenjima nudi pogled u budućnost.

Author
  • perm_identity Vladimir TURINA, dipl. ing.
    Viessmann Hrvatska d.o.o., Zagreb

fast_rewindBack