12. međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje

Energetska i procesna postrojenja

7. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije
Rovinj, hotel 'Lone'
16. - 18. studenog 2016.
Organizatori
Glavni pokrovitelj
Visoki pokrovitelji
Znanstveno-stručni pokrovitelji
Medijski pokrovitelji
Tako je bilo na Savjetovanju, odnosno Forumu

Rovinj je ponovno bio mjesto susreta i razmjena znanja vrhunskih stručnjaka u području energetike i zaštite okoliša. Naime, 16. - 18. studenoga ove godine u hotelu 'Lone' održani su 12. međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje 'Energetska i procesna postrojenja' i 7. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije. Kao i do sada, organizatori su bili tvrtka ENERGETIKA MARKETING i Hrvatska stručno-znanstvena udruga za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO), dok se okupilo preko 350 sudionika iz Hrvatske, ali i iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Poljske.

Eipp2016_3

Prvog dana skupa fokus je bio na energetskom gospodarstvu u izmijenjenim klimatskim okolnostima koje forsiraju niskougljično gospodarstvo, što predstavlja izazov i stvara snažan pritisak na sektor u smislu snalaženja na fluktuirajućim energetskim tržištima. O tome su govorili predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ali i ugledni znanstvenici i stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Društva za oblikovanje održivog razvoja i Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Nakon toga, u fokusu su bili energetska učinkovitost i gospodarenje energijom, pri čemu su, između ostalih, sudjelovali i stručnjaci Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) i brojnih tvrtki, ustanova i udruga koji se tim područjem bave, a zatim je održan okrugli stol o iskustvima iz energetske certifikacije, pregledima i obnovi zgrada.
Drugi dan skupa bio je posvećen je energetskim i procesnim postrojenjima, pri čemu je prikazano nekoliko zanimljivih projekata koji su ostvareni na pojedinim postrojenjima glavnog pokrovitelja skupa, HEP-a, a potom je uslijedila tematska sekcija posvećena elektromobilnosti, na kojoj su govorili stručnjaci iz više energetskih tvrtki, visokih učilišta, ali i proizvođača opreme i vozila. Uz to, uz tematski okrugli stol o elektromobilnosti, sudionici skupa imali su prigodu uživo isprobati nekoliko različitih tipova električnih vozila.

Eipp2016_2

Konačno, završni dan skupa bio je posvećen 7. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije, pri čemu se moglo doznati što se može očekivati o novom premijskom modelu poticanja obnovljivih izvora od početka 2017. godine, mogućnostima financiranja projekata, problemima pri priključivanju novih postrojenja na obnovljive izvore, a posebice vjetroelektrana na elektroprijenosni sustav i o brojnim drugim temama, a prikazano je i nekoliko zanimljivih inicijativa i ostvarenih projekata.

Kao i uvijek do sada, Savjetovanje i Forum okupili su brojne stručnjake i znanstvenike iz područja energetike i energetskog gospodarstva, plinske tehnike, obnovljivih izvora, zaštite okoliša, predstavnike visokoškolskih i ispitnih ustanova, stručne udruge i državna tijela, ali i proizvođače energetske opreme, postrojenja i uređaja te inženjerske, projektantske i konzultantske tvrtke iz Hrvatske i svijeta. Kao što je već spomenuto, skupovi su održani pod glavnim pokroviteljstvom HEP-a te visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta, MZOIE-a i MGIPU-a, dok su znanstveno-stručni pokrovitelji bili vodeće domaće visokoškolske ustanove i instituti.

Galerije slika:
Energetska i procesna postrojenja 2016 - 1. dan
Energetska i procesna postrojenja 2016 - 2. dan
7. Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije