Kupaonica u novogradnji

Kada arhitekti projektiraju stambene zgrade, stanovi još nisu u prodaji pa su i stanari nepoznati. Svi dijelovi stana pa i kupaonice projektiraju se prema propisanim normama, pravilima struke i potrebama pretpostavljenog broja korisnika pojedine stambene jedinice. Nemoguće je voditi računa o osobitostima stanara pojedinog stana, njihovim dnevnim aktivnostima, potrebama i navikama. Ako ste stan ugovorili prije početka gradnje same zgrade, postoji mogućnost da buduću kupaonicu pretvorite u vlastito carstvo vodenih blagodati i užitaka, projektirano i dizajnirano samo za vaš ukus i po vašim željama.

Upravo je takav slučaj kupaonica iz ove priče. Djela su pretočena u vrlo zanimljivu priču koju donosi arhitektica Tatjana BURIĆ, koja je sama zaslužna za stvaranje nove kupaonice u novogradnji...
Investitori, budući stanari lijepog prostranog stana, (autorici ovog priloga jako blizak mladi par), zaposleni su, sportski orijentirani i s planovima za budućnost. Intervju je bio nikad kraći jer su želje bile već definirane i poznate: preferira se zelena boja, zadržavaju se dvije kupaonice, u većoj kada, a u manjoj tuškabina. O investitorima, tj. budućim stanarima autorici, odnosno arhitektici bilo je poznato sve što je potrebno, a i oni su poznavali njezin rad pa nije trebalo biti nikakvih problema. Gradnja je tek započeta i zadnji je tren da se mogu predložiti željene promjene. Potrebno je napraviti projektnu dokumentaciju i predati na gradilište kako bi se na vrijeme mogle provesti izmjene instalacija i unutarnjih zidova i otvora za vrata. Svako kašnjenje ometa radove na gradilištu i dovodi do dodatnih troškova. Trebalo je malo vremena da se uhvati njihov ritam.
Moderne tehnologije i moderni materijali te opskrbljenost domaćeg tržišta pružaju mogućnost niza vrlo različitih rješenja uređenja kupaonica. Umivaonik kao najatraktivniji element kupaoničke opreme doživio je najveće transformacije u proteklih desetak godina. Njegova atraktivnost dosegla je razinu skulpture, umjetničkog djela, zbog čega zaslužuje da ga se postavi na najeksponiranije mjesto unutar kupaonice. Oblikovanje umivaonika najčešće podrazumijeva postojanje ormarića ispod njega što, osim atraktivnosti, daje mogućnost pospremanja niza potrebnih sitnica te tako daje kupaonici uredan i smiren izgled. U današnje vrijeme užurbanog tempa života važno je omogućiti mirnu i opuštenu atmosferu, a na to posebno treba misliti kada se radi o jednoj od najintimnijih prostorija u našem životnom prostoru gdje se započinje dan i opušta nakon vrlo stresnog rada.
WC-školjka je danas također vrlo atraktivan element. U kombinaciji s ugradbenim vodokotlićem koji iz dana u dan dobiva sve atraktivnija tipkala za puštanje vode, WC predstavlja element koji u uređenju i konačnom izgledu kupaonice također igra važnu ulogu. Ugradbeni vodokotlići su se na hrvatskom tržištu pojavili tek prije desetak godina i to po ne baš pristupačnim cijenama, odnosno kao luksuzan element, a danas se već ugrađuju u novoizgrađenim stambenim zgradama kao standardna oprema stana. Također, prije desetak godina hidromasažne kade su bile isključivo luksuz. Danas tržište nudi razne oblike hidromasažnih sustava u obliku kada, tuškabina ili hidromasažnih stupova pa i cijene od kojih su neke prihvatljive širem krugu kupaca. Naravno, i kupaonički namještaj nudi prekrasna i vrlo kvalitetna rješenja u širokom rasponu cijena tako da svatko može oplemeniti taj svima važan životni prostor.

Radni ormar

Imajući sve to na umu, pristupilo se prvim skicama organizacije prostora. Glavna ideja je urediti kupaonicu kao oazu mira i ugode bez radnog prostora sa strojevima za pranje i sušenje rublja. Stoga je prostor manje kupaonice preprojektiran u dva odvojena prostora od kojih jedan ostaje kupaonica, a drugi postaje izdvojen prostor u obliku ormara za pranje i sušenje rublja. Svaki centimetar je pomno planiran. Povećanjem površine kupaonica na teret hodnika, ali ne narušavajući njegovu kvalitetu, uspješno su organizirani svi prostori sa svim željenim sadržajima i potrebnim uporabnim prostorima postižući željenu kvalitetu. Suvremeni strojevi za pranje i sušenje rublja rade vrlo tiho pa smješteni u ormar u spavaćem traktu neće ometati miran san. Predviđen je podni sifon i metalni prag koji razdvaja pod obložen keramičkim pločicama koji je niži od poda hodnika obloženog parketima kako bi se spriječilo moguće curenje vode u neželjenim smjerovima. Prije postavljanja keramičkih pločica pod i oko 10 cm visine zidova premazano je elastičnim hidroizolirajućim premazom za bazene. Keramičke mozaik-pločice izrađene u pločama umjesto na mrežici, bijele boje, korištene su za oblaganje zidova u tom prostoru te u obje kupaonice kao njihova poveznica. Zatvoren ormar djeluje kao zid i tek tri sasvim male ručke ukazuju na postojanje prostora iza paravana. Pomoću harmonika izvedenih od jednog dvodjelnog i jednog četverodjelnog vratnog krila otvara se radni prostor u kojem su predviđeni strojevi za pranje i sušenje rublja, police i tri otklopne košare za sortiranje prljavog rublja. Ventilator, smješten u gornjoj zoni zida i povezan na ventilacijski sustav zgrade, prozračuje prostor od mogućih isparavanja i mirisa.

Mala kupaonica

Ako se predvidi postava tipske tuškabine u mali prostor, najčešće se događa da nakon montaže ostaju vrlo mali prostori između tipske tuškabine i izvedenog zida koje treba zatvoriti. Tada se pribjegava raznim improviziranim rješenjima, od raznih rubnih letvica, malih komadića keramičkih pločica do zapunjavanja silikonom, što je vrlo teško izvesti estetski zadovoljavajuće. Da bi se izbjegli takvi problemi, u maloj kupaonici je predviđena tuškabina po mjeri. Postavljen je podni sifon u središte prostora tuškabine i razdjelni parapet između poda kabine i preostalog poda kupaonice. Prije polaganja keramičkih pločica potrebno je pod, oko 10 cm visine okolnih zidova i razdjelni parapet premazati elastičnim hidroizolirajućim premazom za bazene.
Vrata kabine, koja su izvedena po mjeri, sastoje se od jednog fiksnog i jednog zakretnog vratnog krila od poluprozirnog zelenog stakla. Okov zakretnog krila izveden je od nehrđajućeg čelika i omogućava otvaranje vrata prema unutra i prema van. Konzolna WC-školjka, osim svoje atraktivnosti, svojim oblikom omogućava lakše i kvalitetnije čišćenje poda. Obzidavanjem ugradbenog vodokotlića i opločenjem keramičkim pločicama formira se vrlo lijep i praktičan volumen na zidu, kao isturen parapet ili uvučena niša. Ispod jednostavnog bijelog umivaonika po mjeri je izrađen ormarić s kliznim vratima cijelom širinom kupaonice. Iznad umivaonika izrađen je još jedan ormarić čija su vrata izrađena od ogledala s odgovarajućim okovom.
Kako je jedna od izraženih želja budućih stanara bila zelena boja, odabrane su zelene kvalitetne keramičke pločice za zid, duguljastog oblika i s dvije različite površinske obrade. Jedne su potpuno glatke, a druge s nekoliko upuštenih pruga. Druga odabrana vrsta pločica su već spomenute bijele mozaik-pločice. Upotrebom pojedine boje na pojedinim plohama oblikuju se jedinstveni volumeni koji stvaraju osjećaj veće prostornosti. Naizmjence postavljene vodoravne pruge zelenih pločica različitih tekstura i tanka vodoravna pruga izvedena od bijelih bordura na zelenim zidovima izaziva osjećaj proširenja kupaonice što doprinosi vizualnom usklađenju odnosa visine i širine prostora. Razigranost jednobojnih bijelih zidova postignuta je igrom refleksije svjetlosti na mnogobrojnim malim površinama mozaik-pločica isprekidanim mat-fugama te igrom svjetla i sjene vodoravnih cijevnih elemenata kupaoničkog bijelog radijatora i bijelog namještaja na bijelim zidovima. Vrlo nježnim zanimljivim detaljima kao što su boca od prozirnog stakla puna puževih kućica i pokoji narančasti detalj kupaonica je dobila na vizualnoj toplini.

Velika kupaonica

U većoj, vrlo prostranoj kupaonici predviđena su tri osnovna sadržaja, umivaonik, WC-školjka i kada te brojni ormari. Na najatraktivnijem mjestu u kupaonici postavljen je velik bijeli umivaonik koji je okružen sa sve tri strane ormarima i vrlo prostranim uporabnim prostorom. Od prvog pogleda potpuno udaljena WC-školjka dodatno je zaštićena velikim izvlačnim ormarom koji zajedno s u prostor postavljenim lijepo oblikovanim radijatorom čini polutransparentnu pregradu između WC-a i umivaonika. Tako su odvojena dva vrlo različita sadržaja i stvorene zasebne intimne cjeline, čime je dobivena razigranost kupaonice i mogućnost dobre organizacije prostora. Kada je smještena u najintimnijem dijelu kupaonice gdje je stvorena mala oaza mira oblikovanjem niša u zidu i “zidanih” polica opločenih keramičkim mozaik pločicama gdje je formirana indirektna rasvjeta. Tako organiziran prostor daje velike mogućnosti stvaranja ugodne opuštajuće atmosfere raznim svjećicama, aromatičnim lampama, raznim kupkama, mogućnošću regulacije svjetla i sl. U izvedbi ovako formiranog prostora bilo je važno dobro organizirati razne faze i vrste radova koje su se stalno ispreplitale.
Prvo su se na velikom armiranobetonskom zidu postavile potrebne instalacije bez štemanja i to tako da su se sve instalacije, kao i ugradbeni vodokotlić, obzidale dodatnim zidom prislonjenim na armiranobetonski zid čime se dobio dug parapet koji će odlično poslužiti u daljnjem oblikovanju i korištenju prostora. Nakon postavljanja podnih sifona postavljene su cijevi za radijator koje prolaze kroz korpus ormara postavljenog okomito na novi parapet. Uz precizan plan i suradnju s odličnim izvođačima, bilo je moguće savršeno uklapanje mozaik-pločica u okomite i vodoravne stranice “zidanih” polica izvedenih od gipskartonskih vodootpornih ploča na metalnoj potkonstrukciji. U tako složeno oblikovanim kupaonicama potrebno je vrlo precizno odrediti prioritetna poklapanja i isticanja fuga gdje gotovo neizostavno dolazi do nemogućnosti poštivanja klasičnog pristupa poklapanja fuga što u konačnom rezultatu oblikovanja postaje potpuno opravdano, nevažno, pa i gotovo neprimjetno.
Postavljanje fasadnih bojlera koji ne koriste zrak iz prostorije ostavljaju mogućnost zatvaranja u ormar. Tako je iza vrata kupaonice izveden velik ugradbeni ormar s dvoja klizna vrata postavljena pod kutem u odnosu na zid radi savladavanja različitih dubina prostora. Ormar pruža mogućnost smještaja čitavog niza potrepština. U dio s bojlerom predviđeno je spremanje pomagala za čišćenje podova i sl, a u drugi dio su smještene police i ladice za spremanje ručnika, donjeg rublja itd. Dva izvlačna ormara, jedan ispod umivaonika i drugi, već spomenut kao razdjelni ormar, pružaju mogućnost smještaja niza kozmetičkih i higijenskih potrebština. Tri otklopna ormarića ugrađena u zidnu nišu pokraj WC-školjke čuvaju toaletni papir i razne sanitarne tekućine. Na kadu je montirana posve prozirna kutna staklena stijena sa zakretnim vratima umjesto dodatne tuškabine koja bi nepotrebno opteretila prostor. Kao završni pečat postavljeno je veliko ogledalo s rasvjetom koja odražava gotovo sve dijelove kupaonice pa se kretanjem doživljava dinamičnost prostora koju pojačava refleksija svjetlosti od staklenih i keramičkih ploha.
I na kraju priče, stvorene su kupanice spremne za uživanje!

(Tatjana BURIĆ, dipl. ing. arh.)

email