Stari stan i stvaranje novih kupaonica

Kupaonica je najprivatnija prostorija u domu i vrlo se često koristi. Koliko će uspješno biti oblikovana, ovisit će o postavljenim zahtjevima i prije svega o površini (΄kvadraturi΄). Danas taj prostor može biti lijepo i dobro oblikovan s praktičnim stvarima koje odražavaju način života, sklonosti i ukus korisnika.

Čak i kada je prostor skučen, pametno planiranje i postavljanje sanitarne opreme osigurat će da vrijeme provedeno u kupaonici bude užitak. Moderno vrijeme gradnje zahtijeva da veći stambeni prostori imaju dvije kupaonice što, na posljetku, povećava poželjnost i vrijednost doma. Proizvodnja kupaoničke opreme postala je najsuvremenija industrija koja spaja oblike i namjenu s najnovijom tehnologijom.
Na tržištu postoji velik izbor pločica, sanitarija, kada i tuševa koji nude hidroterapiju, kupanje u pari, stimulaciju limfe i masažu. Pri uređenju vodite računa o stilu. Međutim, mješavina suvremenih i klasičnih komada namještaja može dati iznenađujuće rezultate. Pokušajte u kupaonicu uklopiti što više prostora za spremanje, kako se stvari ne bi skupljale na ormarićima i drugim vidljivim površinama. Izložite samo privlačne stvari, a druge sakrijte iza zatvorenih vrata.

U našem primjeru prikazat ćemo kako izgleda adaptacija starijeg stana ukupne površine 96 m2 koji je projektiran s jednom kupaonicom površine 5,7 m2. Pri adaptaciji krenulo se u redizajniranje cjelokupnog prostora. Veća površina stana omogućila je projektiranje dvije kupaonice. Manja kupaonica od 3,6 m2 spojena je s dječjom sobom, tj. sobom tinejdžerice, dok je kupaonica od 6,7 m2 ‘glavni‘ sanitarni čvor stana.
U manju kupaonicu postavljena je tuškada dimenzija 90 × 90 cm i nasuprot nje umivaonik, dok je u zadnji dio prostorije smještena WC školjka (zbog spajanja na kanalizacijsku vertikalu). Slobodan podni prostor između tuškade i umivaonika je 90 cm (u ovom slučaju zbog ulaznih vrata), a inače je u pravilu oko kade potrebno najmanje 70 cm slobodnog prostora jer je u protivnom otežano ulaženje i izlaženje. Jedan zid u tuš-kadi opločen je pločicama dimenzija 20 × 40 cm boje ciklame (‘Fresh Malva‘) u kombinaciji s dekorativnom pločicama (‘Fresh Malva Decor‘), dok su iste pločice ukomponirane s bordurama dimenzija 4,3 × 40 cm iza WC-školjke. Vodokotlić je postavljen iza ‘lažnog‘ zida, visine do stropa. Ostali zidovi su opločeni bijelim pločicama (‘Fresh Blanco‘).

U kupaonici od 6,7 m2 smještene su sve potrebne sanitarije i perilica rublja. Iznad kade su od gipskartonskih elemenata (‘knaufa‘) izrađene niše dimenzija 50 × 15 × 25 cm. Prostor je opločen pločicama dimenzija 20 × 59,2 cm (‘Felsico Beige‘, ‘Felsico Marfil‘, ‘Felsico Marfil Tozzeto‘ i ‘Felsico Beige Decor‘). Za eleganciju i ‘geometrijsku čistoću‘ zaslužne su sanitarije Simas (kolekcija ‘Flow‘).
I na kraju, adaptacijom su stvoreni ugodni prostori koji zadovoljavaju sve tehničke, ali i estetske uvjete u kojima sada samo treba uživati...

(Jasminka KOVAČ, dipl. ing,
dipl. dizajner interijera)

email