Dvije ljubičaste kupaonice

Što je to boja? Kažu da ona ne postoji i da postoji samo sposobnost oka da nešto vidimo bojom, ovisno o intenzitetu svjetla i površini na koju ono pada. No, boje kao pojam su prisutne u svim segmentima naših života i svuda su oko nas. Oduvijek se pridavala velika pažnja bojama kroz obilježavanje staleža, ratničkih, državnih i ceremonijalnih te niza položaja. Johann Wolfgang GOETHE je 1810. godine napisao vrlo opsežno djelo ‘Učenje o bojama’. Ono se bavi proučavanjima i tumačenjima boja još od pradavnina, od starih Grka preko Newtona, Francuske akademije, Voltairea i drugih te daje Goetheovo shvaćanje razvoja prirodnih znanosti na Zapadu zornim prikazom jednostavnih formi.

Drevna kineska vještina Feng shui vrlo precizno uvjetuje upotrebu boja prema shemi BaGua (magičnog kvadranta), namjeni određene prostorije te prema brojevima Ki i pripadajućim elementima postojanja njezinih korisnika. Tako su kupaonicama kao mjestima odmora, odnosno kao najmirnijim prostorima za odmor, pridružene precizno odabrane boje koje će pojačati djelovanje već spomenutih elemenata korisnika i priskrbiti potrebnu ugodnost te revitalizaciju tijela i duha.

Lüscherov test boja služi za otkrivanje vaše osobnosti pomoću odabira boje koja vam se najviše sviđa iz ponuđene palete. Kako svaka boja ima svoju svjetlosnu vibraciju, tako one mogu djelovati na naše tjelesne i duševne potrebe. Terapija bojama i svjetlošću ima veliku primjenu i smatra se jednom od najučinkovitijih. Uostalom, 1903. godine je zbog postignuća u terapiji svjetlom dr. Nielsu Rybergu FINSENU dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu.

Primjenom određene boje moguće je promijeniti stanje u organizmu. Tako crvena boja potiče cirkulaciju, žuta je povezana s osjećajima zadovoljstva i sreće, žutosmeđa smiruje želudac i slezenu, plava pomaže nositi se s potisnutim osjećajima tuge, narančasta je boja prosperiteta i ponosa, zelena je boja ozdravljenja koja opušta, tamnoplava i crna boja povezane su s elementom vode, a ljubičasta potiče rad slezene, inspirira, prenosi energiju na višu razinu, smiruje napete živce, dok je prekomjerna gojaznost uzrokovana njezinim deficitom u organizmu.

Moda nam nameće razne trendove u ponašanju, oblikovanju pa i u bojama. Danas su ‘in’ bijeli automobili, a svaka sezona nosi pečat druge boje za odjevne predmete. Venge-namještaj, izbijeljeni hrast itd. - sve su to razni trendovi. Ponašajući se trendseterski, tj. prepisujući tuđe recepte, uskraćujemo sebi mogućnost za odabir boje srcem i intuitivan odabir boje koja nam je u tom trenutku ili trajno najpovoljnija.

Boje za kupaonice

Vrlo često, pri prvim dogovorima o pojedinostima uređenja kupaonica, investitor kao prioritet određuje željenu boju. Tako su dva mlada bračna para odabrala ljubičastu boju za nove kupaonice u svojim novim stanovima koji ih uvode u novo razdoblje zajedničkog življenja.

Primjer prve kupaonice

Prva kupaonica se nalazi u zgradi građenoj u razdoblju 1970. - 1980. godine, kada su se, kako bi se ubrzala gradnja, kupaonice ugrađivale u zgrade kao prefabricirani proizvodi. To su bili tvornički gotovi elementi, uniformirani i izvedeni u obliku armirano-betonskih ‘kutija’ debljine stjenke oko 5 cm s ugrađenim instalacijama. U to se vrijeme nije vodilo računa o zvučnoj izolaciji, što je ubrzo prepoznato kao velik propust pa se takva tehnologija građenja napustila, no sa sviješću o toj situaciji nastojalo se pokušati ublažiti učinjenu štetu.

Suvremeni život zahtijeva, ali i nudi mogućnosti kojih nije bilo u jednoj takvoj kupaonici pa se pristupilo njezinom proširenju na štetu spavaće sobe. Međutim, i tako smanjena soba danas zadovoljava sve potrebe.

Sva postojeća sanitarna oprema zamijenjena je novom, modernom. Kutna hidromasažna kada s tuškabinom, okrugli umivaonik na zidanoj podlozi i konzolna WC-školjka s ugradbenim vodokotlićem udovoljavaju tako potrebama novih vlasnika. Kako je kupaonica vrlo mala s mnogo zahtjeva, trebalo ju je planirati vrlo precizno tako da se omogućiti ugodna uporaba. Postojeća vrata su zamijenena novima koja se otvaraju u suprotnom smjeru od njih i otvaraju pogled na ljepši dio kupaonice: na kadu i umivaonik, a zaklanjaju pogled na WC-školjku i perilicu rublja. Da bi se ublažio prijenos zvukova u kupaonici i prema susjedu, postavljen je niz niša koje lome zvuk i zahvaljujući svojoj udaljenosti od razdjelnog zida između stanova sprječavaju izravan prijenos zvuka preko armiranobetonske konstrukcije. Time je ostvareno zanimljivo rješenje kod kojeg su ormarići sakriveni, gotovo nevidljivo, iza panela obloženog keramičkim pločicama s cvjetnim uzorkom boje ljubičice na bijeloj podlozi. Ugradbeni vodokotlić sakriven je gipskartonskim pločama na metalnoj podkonstrukciji ispunjenoj mineralnom vunom što doprinosi sprječavanju širenja zvuka, odnosno buke od vodovodnih instalacija. Djelomičan doprinos tome daje i umivaonik na podlozi od istog suhomontažnog sustava ispunjenog mineralnom vunom kroz koji prolaze vodovodne i odvodne cijevi. Svi novonastali volumeni obloženi ljubičastim ili bijelim pločicama s cvjetnim uzorkom čine kupaonicu razigranom i vrlo toplom. Police su izvedene od suhomontažnog sustava i obložene ljubičastim mozaičkim pločicama, a svojim oblikom i bojom čine prostor tuškabine ispunjenim te omogućavaju prostor zaodlaganje mirisnih kupki, svijeća za ugođaj i svega potrebnog za ritual opuštanja uz šum vode iz hidromasažne kade ili velike ruže postavljene u spuštenom stropu koja ispušta vodu kao toplu kišu. Dva dijela spuštenog stropa, osim što skrivaju cijevi instalacija, nose ugradbenu rasvjetu za stvaranje dodatne atmosfere prostora.

Primjer druge kupaonice

Drugi mladi bračni par u novom je stanu naišao na dvije kupaonice i odvojeni WC. Zbog djeteta koje je na putu i velikog psa ukazala se potreba za reorganizacijom stambenog prostora: previše sanitarnih prostorija, a premalo prostora za ormare zahtijevalo je preinake. Stoga je ukinut odvojeni WC i na tom su mjestu postavljeni ugradbeni ormari. Jedna, manja kupaonica je smještena u sklopu spavaće sobe, a u umjesto postojeće kade, pristupilo se izvođenju tuškabine koja će pomoći pri tuširanju psa. Tako izvedena tuškabina omogućila je rušenje dijela kupaonice u korist dodatnog ormara. Kako se računalo na svaki centimetar, srušen je dio zida na ulazu u kupaonicu i zamijenjen staklenom ulaznom stijenom izvedenom od obojenog kaljenog stakla. U produžetku ulazne staklene stijene izveden je ugradbeni ormar sa staklenim kliznim vratima izvedenima od istog stakla kao i stijena. Dio zida između stijene i ormara obložen je istim staklom pa oni sada, kao cjelina, čine veliku staklenu stijenu kao prolaz do središta sobe, pri čemu staklo svojim sjajem zrcali uzak prostor koji vizualno dobiva na širini. Staklena stijena i vrata tuškabine izvedeni su po mjeri. Pod kupaonice je prije polaganja pločica premazan hidroizolirajućim premazom uz prethodno usklađene padove prema sifonu koji je smješten unutar prostora tuškabine. U nišu predviđenu za umivaonik postavljen je ormarić s ugradbenim umivaonikom, koji ima dvije velike i duboke ladice za smještaj ručnika i drugih potrebnih stvari. Na zidu iznad umivaonika smješten je plitak ormarić s prednjom otklopnom stranicom obloženom velikim ogledalom. Unutar tog ormarića je niz polica za smještaj sitnih potrepština.

Druga, veća kupaonica predviđena je za korištenje budućoj djeci. Perilica rublja prebačena je u prostoriju smještenu uz zid te kupaonice gdje se nalazi kondenzacijski kotao za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Zid i vrata zauzimaju nepotreban prostor pa su srušeni i umjesto njih su predviđena drvena harmonika-vrata kako bi se prostor lakše koristio, a ona će se uklopiti kao nastavak ugradbenih ormara uzduž cijelog hodnika.

Tako rasterećena kupaonica omogućava da se uzduž zida na kojem je predviđen umivaonik postavi niz niskih ormara na koji se postavlja nadgradni umivaonik i ostavlja veliku površinu na ormarima za postavljanje kadice za kupanje bebe i još slobodne površine za brisanje i prematanje. U prostrane ormare moguće je smjestiti sve potrebno za malu pridošlicu. Tako će prvi dani, dok je beba mala i jako zahtjevna, biti olakšani.

Na suprotnom zidu je predviđen uski ormarić s dva otklopna vrata, koji pruža dodatnu mogućnost za smještaj sitnih potrepština.

Za obje kupaonice odabrana je ista serija pločica koja sadrži cijelu paletu boja, različite dimenzije i teksture površine. Tako je za malu, roditeljsku kupaonicu odabrana kombinacija smeđih (svijetlosmeđih) tonova uz dodatak smeđe bordure i mozaika u smeđim tonovima. Za veliku kupaonicu su odabrane svijetlosmeđe pločice kao osnova i četiri dodatne boje: dvije nijanse ljubičaste, zelena i smeđa poput lješnjaka, koje će činiti kupaonicu veselom. Ponuđene su dvije mogućnosti za uređenje te kupaonice: jedna je sa šarenim ormarima (koji za nekoliko godina mogu doživjeti jednostavnu promjenu) i manjom količinom šarenih pločica te druga s jednobojnim ormarima i većom količinom šarenih pločica. Odabrana je druga varijanta pa se pristupilo izradi sheme polaganja pločica i detaljnih nacrta za izradu kupaoničkog namještaja po mjeri za obje kupaonice.

Nakon uspješnog planiranja i raznih poteškoća oko dobave sveukupne opreme preostalo je još samo izvođenje.

(Tatjana BURIĆ, dipl. ing. arh.
3D prikazi: Goran ERENT, aps. arh.)

email