Uređenje kupaonice od 26 m2

Planiranje velike, raskošne kupaonice gdje ima mjesta i za druge aktivnosti osim kupanja ponekad je vrlo dobro rješenje. Kupaonice se više ne smatraju namjenskim prostorijama za održavanje higijene, već su to ugodni prostori gdje se možete okružiti dobro i lijepo oblikovanim praktičnim stvarima koje odražavaju način života, sklonosti i ukus.

Kupaonice su nekada bile standardno oblikovane i neutralnih boja, dok se danas te prostorije transformiraju u futurističku raznolikost. Keramika je i dalje najčešći materijal, ali sve više je zastupljeno i drvo (tik i iroko) te smole, platina, staklo, nehrđajući čelik i kamen.
Kupaonice se povezuju sa sobom za odijevanje, ali i s vježbaonicom ili saunom.
Danas je dizajn neizostavan dio svake kupaonice. Većina ljudi ima specifično definiran ukus koji je determiniran prirodnim sklonostima određenom stilu. Prostrana kvadratura kupaonice od 26 m2 omogućava da postane ugodno mjesto za opuštanje. Pregradni zid u središtu prostorije vizualno je dijeli u dvije cjeline. Na njega je kod samog ulaza smješten dvostruki umivaonik, a nasuprot je smještena sauna. U ovom prostoru uspješno su sjedinjena tri važna elementa vezana uz saunu.
Tuš koji služi ne samo za tuširanje, već prvenstveno za hlađenje nakon saune, zatim kada u kojoj se tijelo može izložiti naglom i ugodnom hlađenju sa svih strana istodobno te plohe za odmaranje uz kadu na kojima se provodi vrijeme za opuštanje između dva ciklusa znojenja. S obzirom na to da je kupaonica prostrana, prema potrebi se mogu postaviti i ležaljke za odmor. Iza pregradnog zida smještena je tuškabina i WC-školjka.
Na kraju kupaonice pogled privlači kada. Prostrani dio oko kade opločen je pločicama, a nadopunom s jastucima, cvijećem i sl. unosi se dašak dnevne sobe u kupaonički prostor.
Noću svjetiljke ugrađene u zid pored kade daju mnogo rafiniraniju rasvjetu: mekano svjetlo stvara opušteno, intimno ozračje. Kupaonica od 26 m2 spremna je za korištenje i uživanje...

(Jasminka KOVAČ, dipl. ing., dipl. dizajner interijera)

email