Preuređenje kupaonica u novogradnji

Danas se udobna kupaonica uzima kao nešto što se razumije samo po sebi pa su često u obiteljskim kućama ili stanovima projektirana čak dva ili tri sanitarna čvora. Stan s dvije ili više kupaonica na tržištu nekretnina ima mnogo veću vrijednost. Danas dizajniranu i moderno oblikovanu sanitarnu opremu možemo postaviti i u najmanje prostore, što je nekad bilo nemoguće.

Prva kućna oprema za osobnu higijenu bila je toliko jednostavna da se sastojala od lavora i vrča vode smještenih u kut spavaonice. Nije bilo kupaonica, ali je ponekad u sobu donesena prenosiva kada i ručno punjena vodom zagrijanom na ognjištu.
Potražnja za kupaoničkom opremom porasla je tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, što je dovelo do većeg izbora sanitarne opreme.
Planiranje i uređenje kupaonice jednako je skupo i dugotrajno kao i opremanje kuhinje. Prije svega, treba razmišljati o cijevima za dovod i odvod vode, utičnicama, sustavu grijanja i prozračivanju. Svakako, sve treba biti u skladu s higijenskim i sigurnosnim uvjetima.
O stilu kupaonice potrebno je dobro razmisliti. Nije nužno, ali je poželjno da stil uređenja kupaonice prati stil ostatka interijera u stanu ili kući.
Svaka će kupaonica imati koristi od dobrog planiranja, jer nužna sanitarna oprema mora stati najčešće u ograničen prostor, a s druge strane korisnik se ne smije osjećati stiješnjeno. Prije samih građevinskih radova dobro bi bilo

Stan u novogradnji projektiran je s većom kupaonicom, površine 6,5 m2, manjom, površine 4,1 m2 koja je projektirana u sklopu spavaće sobe i zasebnog WC-a površine 3,1 m2.
Pri odabiru i postavljanju pločica bitno je voditi računa da se dekori, bordure, mozaik i sl. istaknu na vidljive zidne površine.
Sanitarije, namještaj i ogledalo često pokriju dekorativne zidne plohe te one ne dođu do izražaja. Sukladno kvadraturi kupaonice, biraju se i dimenzije pločica.
Vizualno će bolje izgledati što manja fuga između pločica jer šire fuge na pločicama stvaraju vrstu prostornog “nemira”. U ovom slučaju, fuge su usklađene po boji s pločicama.
Veća kupaonica namijenjena je za djecu tj. za dvije djevojčice. Na zidove su postavljene pločice u bež boji dimenzija 20 × 50 cm u kombinaciji s dekorima i tamnosmeđim pločicama. Notu elegancije cijelom prostoru daju dekorativne pločice s aplikacijom vitica i kristalima Swarovski.
Umjesto keramičkog bijelog umivaonika, postavljen je umivaonik od korijana u boji fuksije. Korijan je materijal koji je izuzetno fleksibilan kada se zagrije te se može oblikovati u gotovo svaki oblik pa je, osim konzolne ploče, izvedeno i korito.

Ormarić ispod umivaonika također je u istoj boji, a neophodan je dodatak jer služi za odlaganje brojnih predmeta.
Kupaonica u sklopu spavaće sobe također je opločena u zemljanim tonovima u kombinaciji sa zlatnim aplikacijama. Na prvi pogled ostavlja retro-dojam, ali opremanje je bilo u skladu mobilijara same spavaće sobe.
Gostinjski sanitarni čvor, tj. WC opločen je u crno-bijeloj kombinaciji s dekorom. Kružni motivi s pločica su “preslikani” na ogledalo iznad umivaonika.
Pregrađivanjem jednog dijela prostorije kliznom stijenom dobio se prostor za perilicu rublja i sušilicu. Kako bi vizualno prostor djelovao veći, u aluminijske profile kliznih stijena postavljeno je ogledalo. S druge strane, kada aparati nisu u upotrebi, “elegantno” su spremljeni u udubinu te nisu izloženi oku javnosti.
Rasvjeta u kupaonici je važan element. Vodilo se računa da kupaonice imaju stropnu rasvjetu, ali i rasvjetu iznad ili pored ogledala. Dizajnerska rasvjetna tijela, uz svoju funkciju, uvelike doprinose cjelokupnom dojmu.

(Jasminka KOVAČ, dipl. ing., dipl. dizajner interijera)

email