Raskošna velika kupaonica

Planiranje velike raskošne kupaonice, gdje ima mjesta i za druge aktivnosti osim kupanja, ponekad je vrlo dobro rješenje.

Tijekom jutarnje gužve velika je borba za mjesto u kupaonici. Problem se može riješiti tako da se jedan prostor djelomično pregradi. Komforno uređenje s masažnom kadom, tušem i dva individualna umivaonika omogućit će ugodan početak dana za nju i njega.

Prostorija od 18 m2 podijeljena je na dvije polovice. Stresne situacije poput: "Jesi li gotov ili gotova?" elegantno će se u ovakvom prostoru izbjeći, jer oba partnera raspolažu svojim prostorom.

U prvom dijelu smještena su dva umivaonika s ogledalima, a nasuprot njih hidromasažna kada djelomično integrirana u zidić koji je obložen mozaik pločicama. Hidromasažni sustav je prava stvar za osvježenje svih čula jer oslobađa od stresa, stimulira cirkulaciju, te opušta tijelo i duh. Ovakvo mjesto dodatno upotpunjuju dekorativni jastuci i biljke. "Sofa" također drugim članovima obitelji omogućuje da sjedeći razgovaraju s osobom u kadi.

U drugi dio kupaonice, djelomično odvojen pregradnim zidom, postavljeni su zahodska školjka, bide i tuškabina. Prema potrebi se ovaj cijeli dio može izdvojiti dodatno staklenom stijenom s vratima.

Važne pojedinosti svake kupaonice su rasvjeta i utičnice. Rasvjeta može biti, primjerice, centrirana: nad kadom, tuškadom, zahodskom školjkom i umivaonikom. Svako rasvjetno tijelo treba promišljeno postaviti, da iznad prostora koji se koristi ne bi padale suvišne sjene. Prekidač s prigušnicom za regulaciju intenziteta svjetlosti treba postaviti na sigurnoj udaljenosti od vode. Također je vrlo praktično ugraditi utičnicu pored umivaonika, radi lakšeg brijanja ili upotrebe sušila za kosu.

Na kraju samo preostaje jednostavno uživanje u kupaonici...

(Jasminka KOVAČ, dipl. ing., dipl. dizajner interijera)

email