Rekonstrukcija kupaonice u potkrovlju

Rekonstrukcijom kupaonice smještene u potkrovlju može se dobiti lijep i funkcionalan prostor za održavanje higijene, uživanje i opuštanje.

Prije nekog vremena u našu je Redakciju stigao upit od čitateljice koju je zanimalo kako rekonstruirati kupaonicu. U skladu s time, izravno smo je kontaktirali i doznali da se radi o kupaonici u potkrovlju koju koristi tročlana obitelj koju čine roditelji i desetgodišnji sin.

Duhovita i zabavna obitelj silno je željela konačno promijeniti postojeću kupaonicu. Naime, prije 10 godina su razmjerno skromnim sredstvima uredili kupaonicu, u nadi da će uskoro moći ostvariti svoje snove. Kako se u to vrijeme dijete tek rodilo, potrebna je bila kada. No, ona je u međuvremenu postala nepotrebna i željelo je se zamijeniti tuškabinom, ali uz dodatni zahtjev da se kabina izvede kao zidana kako bi se onemogućilo propuštanje vode, što je čest slučaj kod ugradbenih, tipskih tuškabina. Uz to, keramičke pločice koje su prije deset godina koštale oko 15 kuna po m2 (!) dale su sve od sebe (gle čuda!) i ‘zabilježile’ bezbrojne padove teških i oštrih predmeta pa su bile spremne za zamjenu. Problem je predstavljao i ‘inteligentno’ postavljen radijator koji je kod vlasnice redovito izazivao potrebu za čupanjem iz zida.

Prije dvije godine započela je rekonstrukcija krovnog prozora koji je (zar je to potrebno posebno napominjati?) prokišnjavao i zamijenjen je dotadašnji dotrajali zidni kotao za centralno grijanje. U skladu s time, obitelj je željela nastaviti s rekonstrukcijom kupaonice, ali je prvi kamen spoticanja bilo gdje i kako smjestiti tuškabinu ispod kosog krova? Isto tako, kao i mnogima drugima, važno im je bilo dobro posložiti boje, no to im definitivno nije polazilo za rukom.

Nakon mnogih ‘kemijanja’ i ‘malih noćnih razgovora’ donesena je odluka o privremenom odustajanju od daljnjih radova na kupaonici (jer, na kraju krajeva, brak i obiteljska sreća trebaju biti važniji od kupaonice, zar ne?), sve dok ‘bolja polovica’ na kiosku nije ugledala naš časopis. I evo nas ovdje...

U postojećem prostoru su kada i zidni kotao za centralno grijanje bili s jedne, a zahodska školjka, umivaonik, ormarić te perilica i sušilica rublja s druge strane, dok se u samo ‘fokusu’ prostora nalazio ranije spomenuti, užasavajući radijator.

Na kosom krovu, odnosno stropu kupaonice nalazi se krovni prozor koji svojim postojanjem nameće logičan raspored kupaoničkih elemenata. U skladu s time, predloženo je da umivaonik i kada zamijene mjesta čime bi, gotovo bezbolno, odnosno uz minimalne promjene instalacija, prostor dobio novu koncepciju. Dakle, ispod prozora kao izvora dnevne svjetlosti i svježeg jutarnjeg zraka valja postaviti umivaonik na veliku ravnu uporabnu plohu koja se proteže cijelom širinom kupaonice. Ta će ploha poslužiti za slaganje osušenog rublja iz sušilice ili odlaganje raznih predmeta. Uz to, vlasnica, koja se profesionalno bavi cvjećarstvom, izrazila je želju za držanjem bilja koje će doprinijeti ugodnoj mikroklimi u kupaonicu. Zbog te sklonosti bilju i prirodi, predloženo je da se atmosfera u kupaonici dopuni jednim od FunderMaxovih Art Dekora kao pozadinom tuškabine kako bi se, inače potpuno pročišćen interijer, oplemenio zelenim bojama prirode i cijelom prostoru (na opće zadovoljstvo svih korisnika) pružila svježina. Pri odabiru boja ili ne-boja, sjajne bijele i matirane tamnosive (iverali FunderMax), odlučeno je da se razmjerno mali prostor zbog puno opreme i malog prozora koji daje malo svjetlosti previše ne ‘optereti’ površinom, a osobito volumenom.

Krovni prozori imaju svoje dobre i loše strane, no u postojećoj je kupaonici upravo istaknut problem jakog zagrijavanja prostorije kroz prozor tijekom ljetnih dana. Stoga je predložena ugradnja vanjskih aluminijskih venecijanera koji će spriječiti izravan upad Sunčevog zračenja, ali i omogućiti stalan prolaz svjetlosti u prostor čime će se izbjeći često paljenje rasvjete i time smanjiti potrošnja energije. Također je predložena zamjena postojećeg, običnog izolacijskog stakla novim staklenim plohama koje su punjene argonom, kako bi se smanjili toplinski gubici kroz prozore tijekom svih godišnjih doba.

Uz to, kako bi se povećala energetska učinkovitost (odnosno smanjili nepotrebni toplinski gubici) predloženo je da se, nakon što se provedu potrebna ispitivanja i na osnovi toga to pokaže potrebnim, zamijeni toplinska izolacija krovne plohe. Povrat ulaganja u toplinsku izolaciju krova može se očekivati za oko pet godina, no zatim se ostvaruju trajne uštede na energiji i novcu. Pri tome valja reći da se sredstva za projekte sanacija krovova u posljednje vrijeme mogu dobiti iz raznih europskih fondova (pri čemu postoji mogućnost sufinanciranja projekta na razini čak 50% pa i više!), ali i da sve više banaka za građane omogućava financiranje takvih projekata ‘zelenim kreditima’ s povoljnim kamatnim stopama (za hrvatske prilike, dakako!), na razini 4 - 6%. Također se preporučuje da se na prozor postavi polutransparentna unutarnja platnena roleta za dodatno zasjenjivanje i zaštitu od izravnog upada Sunčevog zračenja koje bi moglo stvoriti neugodnu refleksiju od zrcala.

Umjesto ‘groznog’ postojećeg radijatora, kao ogrjevno tijelo u novoj kupaonici predviđen je kupaonički radijator. Kako tržište nudi niz oblika takvih radijatora, u novouređenoj kupaonici postoje čak tri mogućnosti za njihov smještaj. Prvo i najjednostavnije mjesto je na zidu, iznad ugrađenog vodokotlića, drugo je u prostoru, konzolno iznad izvlačnog ormarića pokraj tuškabine, a treće na vanjskom zidu, na izbočini s prijelazom na kosi strop.

Također je predložena ugradnja ugradbenog vodokotlića s ovješenom zahodskom školjkom. Razdjelni parapet između školjke i tuškabine bit će izveden od vodootpornih gipskartonskih ploča na metalnoj potkonstrukciji i zajedno s pragom i podom tuškabine obložen bijelim mozaičkim pločicama. Pod tuškabine i oko 10 cm visine okolnih zidova premazat će se hidroizolacijskim premazom koji se inače koristi za bazene. U razdjelnom parapetu su predviđene obostrano izvedene niše u kojima se postavljaju držači toaletnog papira i četke za čišćenje zahodske školjke te niša za odlaganje šampona, gelova za tuširanje i sl. Sama tuškabina se izvodi od poluprozirnog lamistala s metalnim okovom, a odmah do nje, prema vanjskom zidu, predviđeni su ormarići s dvije duboke ladice za prljavo rublje i radnom plohom koja prelazi preko perilice rublja.

Na suprotnom zidu su predviđeni ormarići s velikim ladicama u kojima se nalaze male ladice za spremanje osobnih stvari, pri čemu je za svakog člana obitelji predviđena po jedna ladica. Tu je i kutni ormar s kliznim vratima, radi lakšeg korištenja, te mala otvorena polica prema želji vlasnice. Između tih ormarića predviđeno je postavljanje sušilice rublja i sve zajedno se prekriva dugačkom pločom na kojoj je već spomenuti prekrasan okrugli umivaonik i nasadna slavina. Svi zidovi će biti opločeni pravokutnim, vodoravno postavljenim sjajnim bijelim keramičkim pločicama, dok će pod biti opločen velikim kvadratnim matiranim tamnosivim podnim pločicama.

Središnja rasvjeta je predviđena kao ugradbena, sa štedljivim armaturama sa svijetlećim diodama (LED) koje dodatno neće zagrijavati prostor, a iznad zrcala će biti postavljeni nadgradni reflektori. Na spojevima kosog krova i uporabnih ploča iznad ormara predviđena je ugradnja skrivene rasvjeta koja će obasjavati kosi strop.

Tako koncipirana kupaonica daje puno svjetlosti i svježine razmjerno stješnjenom prostoru u kojem će izrazito vesela i skladna obitelj uživati u svakodnevnim aktivnostima.

(Tatjana BURIĆ, dipl. ing. arh.)

email