U isčekivanju prinove

Kažu da je trudnoća blaženo stanje. Trebala bi biti ispunjena ljepotom užitka praćenja stvaranja novog života, a tako zapravo i je. Svi roditelji žele tom malom biću stvoriti najljepše okruženje u kojem će uživati, rasti i biti najsretnije dijete na svijetu.

U našu novu priču ušlo je dvoje mladih ljudi koji svaki tren trebaju postati roditelji, no nije sve spremno. U potkrovlju obiteljske kuće čeka prostor koji treba urediti za sretno življenje nove obitelji.

Zidovi još nisu u potpunosti definirani pa treba racionalno rasporediti prostor kako bi sve prostorije bile optimalno dimenzionirane. Srećom, sve se dosta lako uklapa. U prostoru ukupne površine oko 70 m2 kupaonica je dobila svojih 6,35 m2. Premda je prostor razmjerno mali, sve želje investitora su ispunjene.

Osim već sasvim jasnih potreba novog člana obitelji, roditelji žele smjestiti u novu kupaonicu zidanu tuškabinu umjesto kade, perilicu i sušilicu rublja te ormarić za smještaj sredstava i opreme za čišćenje (usisivača, metli). Odluka o bojama je brzo donesena: treba kombinirati žutu, zelenu i bijelu boju koje će dati kupaonici ugođaj svježine i puno svjetlosti.

Kupaonica je vrlo pravilnog oblika, gotovo kvadratičnog, s ulazom na sredini unutarnjeg zida. Smještena je odmah uz dječju sobu, preko puta roditeljske. Nasuprot ulaznih vrata kupaonice nalazi se prozor, u današnje vrijeme sve rijeđe prisutan element u kupaonicama.

Smještaj elemenata je klasičan, s obje strane prolaza. Sagledavajući prostor, nekoliko se elemenata nametnulo kao osnova njegove koncepcije, a vertikale instalacija iz prizemlja se idealno uklapaju.

Da se uštedi na tlocrtnom prostoru, smještaj perilice i sušilice po vertikali iza vrata zahtijevao je čvrstu razdijelnu konstrukciju kako bi se svaki uređaj zasebno mogao lako održavati i servisirati. Riješenje za to je konstrukcija od željeznih četvrtastih cijevi obloženih gipskartonskim pločama i opločenim keramičkim pločicama. Konstrukcija formira okomiti zid i vodoravnu pregradu tako da se perilica postavlja na pod, a sušilica na pregradu iznad nje. Na vrhu vertikale ostaje dio prostora koji odvojen policom može poslužiti za odlaganje potrepština koje nisu često u upotrebi. Cijela vertikala može ostati otvorena jer i tako može izgledati vrlo atraktivno zbog vrlo lijepog dizajna perilice i sušilice, no ovisno o ukusu, mogu se montirati vrata ili jednostavna roleta od impregniranog platna.

Još jedan zid od gipskartonskih ploča na metalnoj potkonstrukciji na istom zidu odvaja prostor za tuširanje. Kako investitori nisu željeli klasičnu kadu, predloženo je da se u formirani prostor ugradi duboka tuškada kako bi dijete, kada za to dođe vrijeme, ipak imalo priliku uživati u brčkanju sa svojim patkicama, ribicama i brodićima. Zbog istog razloga kabina će umjesto staklenih vrata imati zastor usklađen s platnenom roletom, kako staklena vrata djetetu ne bi predstavljala problem. Tako formirana tuškada nekima može predstavljati problem ulaska pa su tu predviđene dvije zidane stube obložene keramičkim ploćicama. Niža stuba je skošena kako ne bi smetala u prostoru komunikacije. Po želji, ona se može oblikovati u luku, no to zahtijeva sposobnost izvođača i nešto višu cijenu. No, stube mogu biti izvedene i od drva. Lijevo od izlaza iz tuškabine na vanjskom zidu može se postaviti čvršči nosač ručnika koji također može poslužiti kao držač ili oslonac pri izlasku kako ne bi došlo do pada zbog proklizavanja nogu. No, tu je moguće postaviti i gumenu protukliznu podlogu koja može biti vrlo maštovito oblikovana, a ujedno može poslužiti i kao ugodna podloga za sjedenje pri brisanju ili mazanju nogu. Stuba isto tako može poslužiti kao sjedalica roditeljima pri čuvanju djeteta koje uživa u kupki, dok još nije dovoljno samostalno da ga se ostavi samog.

Između dva novonastala zida ili pregrade ostaje prostor širine 80 cm i dubine 60 cm, što je odlična pozicija za ormarić u koji se može smjestiti niz potrepština. Prema dogovoru, ormar će biti formiran u dva odvojena dijela. Lijevi, do perilici i sušilice, poslužit će za spremanje potrepština za pranje i čišćenje te prljavog rublja, a desni, do tuškabine, za smještaj ručnika, donjeg rublja, čarapa, šampona i kozmetike. Kako je ormar dubok 60 cm, korisno ga je po dubini podijeliti u dva dijela: unutarnji dio, dubine do 40 cm, gdje su smještene police za odlaganje i prednji dio, dubine do 15 cm, gdje se nalaze kutije obješene na vrata kao konzolne police u kojima se mogu smjestiti razne sitnice. Na tržištu se mogu nabaviti razni oblici i veličine žičanih plastificiranih kutija, ali se mogu izraditi po mjeri od pleksistakla ili drva. Tako formiran prostor ormarića je vrlo spretan i jenostavan za organiziranje i korištenje.

Druga strana kupaonice predviđena je za umivaonik i WC školjku. Ulaskom u kupaonicu uvijek je dobro najprije vidjeti umivaonik kao njezin najljepši dio. Tako je i u prikazanoj kupaonici umivaonik smješten na prednjem, većem dijelu zida, dok je konzolna WC-školjka odvojena suhomontažnim zidom obloženim keramičkim pločicama kako bi se onemogućio izravan pogled na nju, odnosno razdjelio ‘prljaviji’ od ‘čistog’ segmenta kupaonice. Uz to, predviđen je, danas već gotovo neizostavan, ugradbeni vodokotlić u zatvorenom parapetu koji se produžuje uzduž cijelog zida kako bi se izbjeglo štemanje zida za ugradnju vodovodnih i kanalizacijskih instalacija.

Najveći dio prostora predviđen je za umivaonik i njemu je posvećena najveća pažnja jer će se tu njegovati beba. Prostor je zamišljen tako da nudi niz mogućnosti izvedbenog oblikovanja i načina korištenja. Formira se kao velika kontinuirana ploča duljine 170 cm i širine 50 cm. Na toj velikoj površini ima dovoljno prostora da se organizira njega bebe na razne načine.

Kao rijetko koji drugi element, voda raznoliko djeluje na osjećaj ugodnosti pa je teško odvojiti se od dojmljivog videa na internetu u kojem se prikazuje terapijska blagotvornost vode pri brizi o novorođenčetu. Dok topla tekuća vode ispire svaku nelagodu iz malog tijela, umivaonik napunjen toplom vodom pruža sigurno utočište puno opuštajuće topline i osjećaja sličnog onome u njegovom nedavnom staništu, u majčinom trbuhu.

Pod tim dojmom kreiran je ovaj dio prostora kupaonice. Prostrani umivaonik može zamijeniti dječju kadicu u pokušaju da se primjeni tehnika iz videa te da višestruko olakša svakodnevnu njegu u vrijeme intenzivnih dnevnih i noćnih, još ne uhodanih događanja pomiješanih s ushićenjem i iscrpljenošću. Na preostalom dijelu čvrste površine unaprijed se može pripremiti sve potrebno za brzo umotavanje djeteta u topli meki ručnik kako bi se produljio osjećaj ugodnosti i zaštićenosti. Pelene, pomadice, štapići, pidžamica i igračkica, sve je na dohvat ruke, a uz to i dobro osvijetljeno tako da se na vrijeme primijeti mogući osip ili druge promjene na koži koja se kod malenih lako može dogoditi. Dva kupaonička radijatora osiguravaju da zrak bude uvijek prilagođen potrebama. Takva organizacija može značajno olakšati situaciju kada je majka još iscrpljena od poroda ili kada jedan od roditelja ostane na neko vrijeme sam s djetetom.

Takva površina i umivaonik mogu se izvesti od niza modernih materijala ponuđenih na tržištu kao što su plastične mase Kerrock ili Corian ili kompakt-ploča. Sve su to materijali otporni na razne mehaničke i kemiske utjecaje te vodootporni, a istovremeno su topli i vrlo atraktivni u čitavoj paleti boja i uzoraka. Umivaonik može biti oblikovan od istog materijala kao i ploča ili može biti ugrađen ili nadgrađen keramički umivaonik. Uz to, tržište nudi i pomagala za nesigurnije roditelje kao što su male ležaljke koje se umetnu u umivaonik ili čak u sudoper kako bi dijete imalo sigurnu podlogu. No, ako roditelji ipak pribjegavaju klasičnim kadicama i tu tržište nudi niz oblika, boja i rješenja kako bi se mogla izabrati ono što im je najprihvatljivija. U tom slučaju čvrsta površina će biti rezervirana za kadicu, dok će topli ručnik čekati na pomoćnom mobilijaru kako bi se daljnji proces njege mogao nastaviti u zagrijanoj dječjoj sobi, na čvršćoj podlozi.

Kamo spremiti kadicu? Možda je preostalo mjesta u ormariću? Ali, ako je on pun, tržište opet nudi male kadice za napuhavanje koje u ispuhanom obliku zauzimaju vrlo malo mjesta.

Čvrsta površina pokraj umivaonika u slobodno vrijeme može se koristiti kako bi se rublje odmah nakon vađenja iz sušilice složilo i spremilo u ormare. Tako će sve uvijek biti uredno, a poslovi i obaveze obavljani brzo i lako.

I na kraju ove priče, valja reći da je anđelčić Patrik konačno stigao svojim roditeljima.

(Tatjana BURIĆ, dipl. ing. arh.
3D prikazi: Matea SOMEK, dipl. ing. arh.)

email