Dizajn kao neizostavni dio kupaonice

Svako temeljito renoviranje stana ili kuće iziskuje veliko strpljenje, mnogo vremena i novaca. Često se rokovi završnih radova neočekivano produljuju, isčekivanje polako prelazi u nestrpljivost, no sve se zaboravi kada uselite u novi prostor koji u konačnici izgleda baš onako kako ste očekivali.

Prostrana kvadratura prostora od 42 m² omogućava objediniti kupaonicu i spavaću sobu u jednu cjelinu.
Planiranje velike, raskošne kupaonice gdje ima mjesta i za druge aktivnosti osim kupanja ponekad je vrlo dobro rješenje. Nekada su bile standardno oblikovane, neutralnih boja, dok se danas ta prostorija transformira u futurističku raznolikost.
Razmatranjem tlocrta cjelokupnog prostora s obzirom na položaj prozora slijedi da je najbolje rješenje desno, odmah do ulaza smjestiti garderobni dio, a u produžetku spavaću zonu s bračnim krevetom.
Tlocrtno gledano, lijevi dio od 18,5 m² ima mogućnost za djelomičnu pregradnju te će u tako ‘kreiranu’ kupaonicu stati sauna, WC školjka, dva umivaonika, kada i prostor za tuš.

Samostojeća kada pozicionirana je tako da se može gledati TV koji je u spavaćoj zoni. Zid s nišama visine 150 cm od gips kartonskih ploča odmah do kade vizualno će dijeliti zonu tuša. Prostor tuša se dodatno može zatvoriti staklenom kliznom stijenom.
Pregradni zid koji dijeli garderobni dio od ostataka kupaonice idealno će poslužiti za smještaj umivaonika i saune.

Danas je dizajn neizostavan dio svake kupaonice te će drvo na podu (tik, iroko i dr) kao poveznica u sve tri zone ostaviti topao i elegantan dojam. Zone poput tuša ili oko umivaonika zbog direktnog utjecaja vode bolje je obložiti keramikom.

(Jasminka KOVAČ, dipl. ing., dipl. dizajner interijera)

email