Velike brige u malom prostoru

Kako od male kupaonice napraviti lijepu i ugodnu?

Zamislimo vrlo malu i neuglednu kupaonicu. Razmislimo kako od te prostorije stvoriti nešto prostraniju i udobniju. Dakle, kako od male kupaonice napraviti lijepu i ugodnu?

Danas samo govorimo o lijepim i velikim kupaonicama. Razlog je vrlo jednostavan, a to je nešto što se već niz godina zna - kupaonice su postale glavne prostorije doma. Možda nametljiva, luksuzna ili tek s daškom glamura, kupaonica je sasvim sigurno zavladala našim osjećajima. Razmišljamo kako je urediti, kako unijeti sebe u omiljeni prostor u kojem volimo boraviti...

Nekada neugledna prostorija danas je postala ogledalo doma. Imate li malu kupaonicu, sasvim sigurno znate o čemu pričamo. Ulazite u prostor, vrata ne možete otvoriti do kraja jer se sudaraju s košarom za rublje, na mjestu umivaonika ugradili ste perilicu pa ruke perete nad kadom...

Naravno, na sve to dolazi kroničan nedostatak mjesta za odlaganje kozmetike i ostalih sitnih potrepština, ljuti ste na cijeli svijet, a pogotovo na malu kupaonicu kojoj želite dati još par kvadrata. Na žalost, to je nemoguća misija jer tih par kvadrata nemate i ne preostaje vam ništa drugo nego krenuti s eliminiranjem stvari iz kupaonice. Predlažemo da sjednete za stol, uzmete papir u ruke i krenete sa stvaranjem detaljnog plana kako poboljšati život u kupaonici!

I zaista, mala kupaonica može stvoriti velike brige. Upravo zato predlažemo da prvo napravite dobar plan stvaranja nove - stare kupaonice. Što vam zaista u prostoru treba? Možete li bez kade? Hoće li vam odgovarati tuškabina? Trebaju li vam dodatne police ili ormarići za odlaganje stvari? Tko sve koristi kupaonicu? Sve su to pitanja na koja morate znati odgovore prije nego krenete u stvaranje nove i bolje kupaonice.

Često se divimo upravo toj prostoriji i možda više nego bilo kojoj drugoj dajemo na značaju. Kupaonički elementi određuje prostranost kupaonice. Samo uz dobro planiranje i dobar razmještaj svih elemenata, kupaonica može biti i funkcionalna i lijepa. Iskoristite mali prostor najbolje što se može!

Male kupaonice najčešće susrećemo u starim stanovima, dok se danas, ipak, tom prostoru pri gradnji daje veći značaj. Sama rekonstrukcija kupaonice ne mora značiti razbijanje zidova i slične grube građevinske redove, već se izgled kupaonice, odnosno njezina bolja funkcionalnost mogu postići i samim drugačijim rasporedom u prostoru, izbacivanjem nepotrebnih elemenata i otvaranjem prostora.

Plan razmještaja elemenata u odnosu na veličinu prostora od presudne je važnosti za konačan izgled. Bogatstvo ponude danas je jamac da svaka, ali baš svaka kupaonica može izgledati savršeno.

Mali radovi su neizbježni. Postavljanje tuškabine umjesto kade u maloj kupaonici uvijek se nameće kao glavno pitanje. Tuškabine zauzimaju manje prostora i kod malih kupaonica, nameću se kao najpraktičnije rješenje. Njihovom ugradnjom otvara se dodatni prostor koji se vrlo lijepo može iskoristiti za, npr. police ili jednostavno ostati slobodan. Iskoristite ogledalo! Postavite iznad umivaonika ogledalo većih dimenzija kako bi kupaonica barem prividno izgledala veća. Ogledalo otvara prostor što je kod malih prostora više nego poželjno.

Vjerojatno najvažnije pravilo od svih onih koji se odnose na uređenje male kupaonice je to da se iz nje izbace apsolutno sve nepotrebne stvari odnosno elementi. Mala kupaonica ne podnosi ‘višak’. Otvorite slobodan prostor i uživajte u jednostavnosti. Mala kupaonica u kojoj se stvari i elementi ‘tuku’ jedni o druge stvara sliku neorganiziranosti i neurednosti. Vjerujemo kako takav dojam ne želite ostaviti.

Razmišljajte o visini kupaoničkih elemenata. Kod male kupaonice izbjegavajte visoke elemente i natrpane otvorene police. Mogućnosti uređenja su ogromne. Ideje nam dolaze gotovo sa svih strana. Ono što sami možemo stvoriti i prenijeti u naš prostor ima najveću vrijednost. Govorimo li o stilovima uređenja, možda ni nije bitno o kojem se stilskom izričaju radi ako je u konačnici postignut lijep i skladan prostor. Vaša mala kupaonica može biti savršena.

Nemojte odustati od svoje male kupaonice. Razmislite još danas kako bi mogli promijeniti njezin izgled i učiniti je većom, prozračnijom, luksuznijom...

email