Ogledala kao važan kupaonički element

Lijepo uređenu kupaonicu prepoznajemo po mnogim detaljima. U prvom redu gledamo prostor kao cjelinu, a nakon toga pojedine kupaoničke elemente. Obraćamo pažnju na umivaonik, kadu, tuškabinu, ogledalo... Ogledalo? Naravno! Ogledalo je važan kupaonički elemenat. Možete li zamisliti kupaonicu bez ogledala?

Mala, velika, jednostavna ili sa šarenim detaljima, ogledala daju posebnost kupaoničkom prostoru. Ona ne samo što su korisna, već kupaonici daju “živost” i kao da “pričaju posebnu priču”. Ogledalo u kupaonici predstavlja svojevrstan izvor svjetla (posebne svjetiljke ugrađene u ogledala koje stvaraju posebnu atmosferu), no s druge pak strane, ogledalo kao da je centar prostora.
Upravo se u tom centru odvija glavnina aktivnosti u kupaonici, a ogledalo je središte i polazna točka od koje sve kreće... Zato je važno obratiti pozornost kod izbora ogledala jer i o njemu ovisi cjelokupni izgled prostora. Na kraju krajeva, bilo da se radi od jutarnjem tuširanju ili večernjem namakanju u kadi, svaki boravak u kupaonici kao da započinje i završava upravo s ogledalom!

Svaki stil uređenja iziskuje i određeno ogledalo. Moglo bi se reći kako vrijedi pravilo da ogledalo mora biti veliko. No, kako u malu kupaonicu smjestiti veliko ogledalo? I za to postoji rješenje. U maloj kupaonici može se napraviti rješenje s nekoliko ogledala koja su smještena na dva ili tri kupaonička zida. Na taj će se način postići dojam većeg prostora, a i sama kupaonica može dobiti “ono nešto” što je čini malo drugačijom. No, odlučite li se za ogledalo velikih dimenzija, valja znati da njih treba nešto češće čistiti jer se primjećuju više od onih manjih dimenzija. Dakako, ogledala moraju biti čista! To je osnovno pravilo lijepo uređene kupaonice. Ogledalo kao da je odraz ukućana i stoga vodite brigu o njegovoj čistoći. Prljavo ogledalo zaista nije lijepo vidjeti i nikako ne ostavlja dobar dojam.

Ogledala su uvijek dobrodošao kupaonički element. Samo je pitanje koje ogledalo izabrati s obzirom na stil uređenja kupaonice. Skladna, jednostavna i nenametljiva ogledala mogu se vrlo lijepo uklopiti u većinu kupaonica. Danas se sve više upotrebljavaju ogledala koja u sebi imaju ugrađena rasvjetna tijela. Osim što su funkcionalna, takva ogledala cjelokupnom prostoru daju posebnu notu finoće i elegancije.
U velikim kupaonicama može se eksperimentirati s postavljanjem ogledala. Optičke igre mogu upotpuniti jednostavno uređene prostore. S druge pak strane, ogledala s umjetničkom notom imaju svojevrsnu dvostruku ulogu. Ona ne samo što su centar prostorije, već su i osnovni kupaonički element koji diktira uređenje cjelokupne prostorije.

Ogledala sa sitnim detaljima djeluju lijepo i jednostavno se mogu uklopiti u različite prostore. Dakako, i na detaljima počiva cjelokupan dojam prostora ali uređujete li kupaonicu prema “pravilima ogledala”, svakako vodite računa da ti mali detalji ne odskaču od glavnih stilskih obilježja kupaonice.
Ako promatramo najnovija dizajnerska rješenja u području ogledala, jedno je jasno vidljivo: jednostavnost i umjerenost postali su zaštitini znakovi oko kojih se sve vrti. Zahvaljujući jednostavnim i jasnim linijama dizajneri su upotpunili priču oko ogledala u pravcu postizanja što većeg i jasnijeg fokusiranja ogledala kao centra prostorije i onog dijela kupaonice koji priča priču... Jer na određeni način ogledalo zaista govori o prostoru...

email