Umivaonik - kako odabrati onaj pravi?

Kako najlakše odabrati odgovarajući umivaonik za kupaonicu? U moru velikog izbora, ali i razlika u cijeni, treba pronaći onaj pravi koji najbolje odgovara prostoru i koji će u potpunosti ispuniti sve uvjete koji se pripisuju modernoj i funkcionalnoj kupaonici.

Umivaonik u kupaonici ima važnu ulogu. Bilo da je riječ o modernoj luksuznoj ili jednostavnoj i skromnoj kupaonici, upravo je umivaonik taj oko kojeg se “okreće” uređenje prostora. Umivaonik bi trebao biti moderan i funkcionalan, ali kako znati jesmo li odabrali baš onaj pravi? Dakako, kao i kod odabira ostalih kupaoničkih elemenata, i kod odabira umivaonika valja voditi računa o veličini prostora i u kojoj će se mjeri kupanica koristiti. Također, kod kupovine umivaonika valja voditi računa i o tome koliko će se ljudi njime koristiti.

Samostojeći umivaonici spadaju u onu grupu elemenata koji se vrlo lako uklapaju u različite prostore. Različitih dimenzija, materijala i izgleda, samostojeći umivaonici pružaju jednostavnost koja se vrlo lako snalazi u kombinaciji s ostalim kupaoničkim elementima. Ovakav tip umivaonika odlično se uklapa u uređenje minimalističkih kupaonica. No, važno je napomenuti da je za manje kupaonice bolje rješenje umivaonik s ugrađenim ormarićem. Isto tako, uređuje li se veći prostor, dobro je razmisliti o ugradnji dvostrukih umivaonika, a pogotovo ako kupaonicu koristi više osoba. U tom slučaju odabir dvostrukog umivaonika nikako nije luksuz!

U današnjim velikim modernim kupaonicama sve se više ugrađuju umivaonici koji se postavljaju na ploče, i to najčešće drvene. Nema sumnje, takvi umivaonici vrlo su interesantni, ali treba znati da su i nešto skuplji od standardnih. Prostor ispod takvih ploča pogodan je za odlaganje stvari ili čak neki manji ormarić. Također, u suvremenim kupaonicama sve češće svoje mjesto pronalaze i umivaonici koji se ugrađuju na ormarić. Takvi umivaonici idealni su za manje prostore.

Kod odabira umivaonika svakako je važno obratiti pažnju na njihovu funkcionalnost. Neki umivaonici izgledaju zaista lijepo i moderno, no što je s njihovom funkcionalnošću? Možda su premaleni ili pak niski tako da ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe korisnika. Od kojeg su materijala napravljeni? Kako se održavaju? Sve su to pitanja na koja se moraju znati odgovori prije nego umivaonik zaživi u kupaonici.

Korištenje umivaonika trebalo bi biti jednostavno i praktično, odnosno ugodno. Umivanje uz prskanje vode na sve strane ili prekomjerno sagibanje nad umivaonikom, teško da možemo nazvati ugodnim. Upravo zato kod odabira umivaonika treba misliti na sve te sitnice koje mogu svako jutro, ali i večer pretvoriti u pravu noćnu moru.

Što se tiče boje, bijeli umivaonici svakako su najbolji izbor. Njihovo održavanje je jednostavno i lijepo se uklapaju u najrazličitije tipove kupaonica.

Odvoji li se malo više vremena za odabir odgovarajućeg umivaonika, kupanica će zasigurno biti ljepša i funkcionalnija, a time će i boravak u njoj biti još ugodniji...

email