Velike keramičke pločice - dobar izbor za modernu kupaonicu

Preuređujete kupaonicu i u nedoumici ste koje dimenzije keramičkih pločica odabrati? Pitate se koja bi veličina pločica najbolje odgovarala vašem prostoru i hoćete li puno pogriješiti odlučite li se za pločice većih dimenzija? Nećete. Gotovo ne postoji neko univerzalno pravilo koja veličina pločica odgovara određenom prostoru, no nije za zanemariti utjecaj pojedinog stila ili boju kupaonice. No, jedno je sigurno, kakve god bile, lijepe keramičke pločice uvijek su rado viđene u modernim kupaonicama.

Keramičke pločice ne smijemo promatrati kao isključiv građevinski materijal koji pokriva određenu cjelinu prostora. Keramičke pločice su znatno više od običnog materijala jer one predstavljaju zasebnu cjelinu koja utječe na opći dojam prostora. One su posebne i lijepe i kao takve nikako se ne smiju izostaviti kod uređenja kupaonice, odnosno njihovom odabiru moramo posvetiti posebnu pažnju. Upravo raznolikost ponude na tržištu nameće veći angažman kod izbora pločica.
Nema sumnje da su pločice velikih dimenzija odličan izbor za velike kupaonice. No, pritom treba znati da je njihovo održavanje nešto zahtjevnije jer se radi o većoj površini koju treba održavati. Velike pločice lijepo pristaju i u malim kupaonicama. Danas se sve više u male kupaonice ugrađuju velike pločice u kombinaciji s pločicama manjih dimenzija. Vrlo često se primjenjuje kombinacija kad se na zidove kupaonice postave velike, a na pod kupaonice male pločice.
U slučaju da se velike pločice postavljaju na neravne zidove, treba dodatno pripaziti kako bi se izbjeglo naglašavanje nepravilnosti. Različite dimenzije, oblici i boje keramičkih pločica stvaraju prekrasne kombinacije. Naravno, treba odabrati adekvatne pločice i pravilno ih postaviti.
Boje kod velikih pločica u kupaonici imaju važnu ulogu. Dakako, nije svejedno koje će boje one biti, stoga kod kupovine pločica treba posebno voditi računa i o boji kupaoničkih elemenata, zidova itd. Cjelokupni dojam kupaonice bit će puno bolji uklope li se svi kupaonički elementi kao jedinstvena cjelina. Treba istaknuti da se mozaik-pločice također uklapaju u kombinaciji s velikim pločicama. Obloži li se samo mali dio zida mozaikom, kupaonica će dobiti na autentičnosti i originalnosti.
Dakako, kod odabira pločica treba pripaziti na deklaraciju proizvoda. Naime, posebno je važno utvrditi o kojoj je klasi keramičkih pločica riječ, ali i o tome radi li se o zidnim ili podnim, unutarnjim ili vanjskim. Također, bitno je utvrditi i klasu protukliznosti pločica.
Što se pak cijena tiče, one su toliko različite da je teško reći koja pravila vrijede kod njihovog utvrđivanja. Uzmu li se k tome u obzir razne akcije i sniženja, pločice je moguće kupiti po vrlo primamljivim cijenama. No, isplati li se kupiti jeftine pločice? Naime, ostaje otvoreno pitanje kvalitete o čemu treba dodatno voditi računa kako bi se izbjeglo njihovo pucanje, odljepljivanje i sl. Cijena ne bi trebala imati ključnu ulogu u odabiru pločica jer treba misliti i na krajnji rezultat koji se želi postići.
Moderna kupaonica uređena je u skladu s potrebama korisnika. Ona prenosi oblike i dizajn kroz svoje elemente, detalje, ali i keramičke pločice. Velike pločice danas su postale svojevrsni zaštitni znak modernih kupaonica, bilo da se radi o velikim ili malim prostorima. Različiti oblici, dizajn i boje su uz pomoć suvremenih tehnologija dovedeni gotovo do savršenstva pa pločice danas sve češće pronalazimo i u ostalim prostorima: hodnicima, dnevnim pa čak i spavaćim sobama.
Na kraju, možemo zaključiti da su keramičke pločice dobar izbor za moderno uređenu kupaonicu pa preuređujete li svoj omiljen prostor svakako razmislite i o velikim pločicama.

email