Bez fuga

Fuge između keramičkih ili kamenih pločica nerijetko stvaraju probleme pri održavanju i podova i zidova kupaonica. S vremenom je tehnologija ponudila vodootporne fuge i cijelu paletu boja mase za fugiranje i radi usklađivanja s bojom pločica i radi lakšeg održavanja čistoće samih fuga. Sve to ponekad nije dovoljno za zadovoljavanje zahtjeva i potreba suvremenih investitora. Želite li izbjeći fuge, zbog praktičnosti ili estetskih razloga (kao što je bio zahtjev investitora iz priče koja slijedi), tržište nudi niz mogućnosti. Autorica teksta, ali i kupaonica koje predstavljamo, arhitektica Tatjana BURIĆ, donosi zanimljiva rješenja.

Bračni par s jednim, uskoro srednjoškolskim djetetom, useljava u novu kuću u Samoboru, a uz nju paralelno želi adaptirati staru kuću (bolje reći: ruinu) u Betini na Murteru. Radi se o ukupno četiri kupaonice i jednom WC-u, a sve bez fuga.
Odmah se nameću rješenja s već dobro poznatim materijalima. Jedan od njih je tzv. industrijski pod. Pri tome su u primjeni najčešći industrijski podovi na osnovi epoksidne i poliuretanske smole. Oni imaju veliku tlačnu čvrstoču, otpornost na habanje i vodonepropusni su. Proizvode se u raznim oblicima i bojama te ostavljaju velike mogućnosti za kreativna rješenja i izuzetno atraktivan i luksuzan interijer. U Hrvatskoj se, na žalost, još jako malo koriste izvan industrijskih prostora.
No, valja spomenuti da su još davne 1952. godine trojica profesora (nekadašnje) Akademije primijenjene umjetnosti u Zagrebu: Tomašević, Palčić i Župan, osmislili tehniku špatuliranja zidova i nazvali je prema svojim početnim slovima prezimena TOPAŽU. Zbog imena francuske zvučnosti mnogi su smatrali da je tehnika francuskog podrijetla. Kasnije su mnoge strane tvrtke koje proizvode boje i lakove proizveli slične gotove glet-mase s raznim efektima i pribor kojim se postižu bezbrojni glatki i reljefni efekti na zidovima.
Investitor, po struci diplomirani inženjer građevine, istraživao je šire tržište i naišao na dekorativno-cementni premaz za podove Colledani. To je, u izvedbenom smislu, troslojni prirodni materijal na osnovi cementa koji u srednjem sloju sadrži hidroosnovu bikomponentnog impregnacijskog premaza pa je zbog toga vodonepropusan i pogodan za kupaonice. Nanosi se na različite podloge kao što su beton, plinobeton (‘siporeks’), gipskartonske ploče, medijapanploče (MDF-ploče) i sl. te omogućava slobodu oblikovanja interijera prema željama investitora. Završni sloj je dekorativan i nanosi se na različite načine, od kojih je špatuliranje (‘spatulato’) najatraktivniji i u raznim bojama i nijansama. Moguće je postići vrlo različite efekte, od vrlo modernog do vrlo rustikalnog izgleda.
Investitori žele jednostavne linije, pročišćene prostore, bez velikih opterećenja prostora većom količinom namještaja, eklektički pristup s naglaskom na rustiku.

Kupaonica stare kuće u Betini

Stara kamena kuća u Betini predivna je, kao i većina starih kamenih kuća, a adaptirana je u cijelosti tako da su organizirane dvije kupaonice, u prizemlju i na prvom katu. Obje imaju tuškabine s parnom saunom čiji su podovi i zidovi obrađeni ranije spomenutim dekorativnim cementnim premazom. Uređeni stari kameni zid savršeno se uklapa u kombinaciji s novim materijalom. Vrata kabine od poluprozirnog stakla u aluminijskom okviru dodatno oplemenjuju prostor i daju mu svježinu. Svi potrebni elementi: police i parapeti za ugradbene vodokotliće izvedeni su od vodootpornih gipskartonskih ploča na metalnoj potkonstrukciji i prevučeni su dekorativnim premazom u dvije sive nijanse. Prostor se doima kao da je sav izveden od kamena. Završni pečat daju dva kamena umivaonika na podlogama i davno napušteno načelo ugradnje slavina za vodu u zid. Ugradbena rasvjeta iz parapeta ugradbenog vodokotlića baca svjetlost na stari kameni zid i tako naglašava njegovu ljepotu.

Kupaonica u novoj kući u Samoboru

Kupaonice u novoj kući izvedene su u nešto modernijem duhu. Ugradbene kade, vrlo suvremeni umivaonici i WCškoljke daju urbaniji ugođaj. Svi zidovi i podovi također su obrađeni spomenutim dekorativnim cementnim premazom, u jednoj kupaonici sive boje, a u drugoj smeđe. Svaka kupaonica ima samo jedan mali starinski ormarić. U dječjoj kupaonici je ružičasto obojen ormarić s nekoliko cvjetova, a u roditeljskoj kupaonici stilski smeđi ormarić.
Sve kupaonice su oplemenjene nizom starinskih originalnih ogledala, metalnih vrčeva za vodu, drvenim stolcem i nizom metalnih kantica oslikanih cvjetnim motivima, što daje neizmjerno privlačnu notu prostoru.
Prostor WC u novoj kući je izveden još urbanije u odnosu na ostale kupaonice. Pod je obložen sivim dekorativnim cementnim premazom, dok su zidovi obojeni bordo-bojom koja se može prati. Ogledalo i ormarić od prirodnog drveta daju toplinu prostoru.

I za kraj...
Jedan materijal, i to bez fuga, korišten za izvedbu ‘ruralne’ i ‘urbane’ kupaonice postigao je svoju svrhu i osigurao vrhunsku ugodu u korištenju tog, nama najintimnijeg prostora.

(Tatjana BURIĆ, dipl. ing. arh.)

email