Perlator - maleni element s velikom ulogom

Iako ga gotovo nikada ne primjećujemo, koristimo ga gotovo svaki dan. Riječ je o perlatoru ili raspršivaču, malom elementu na kraju svake slavine.

Perlator ili raspršivač nezaobilazan je dio svake suvremene slavine i zapravo predstavlja njezin završni izljevni dio. Radi se o malom elementu koji je u pravilu navojnim spojem pričvršćen za izljevni kraj slavine i služi za ostvarenje pravilnog mlaza pri istrujavanju vode kroz slavinu i filtriranje nečistoća iz vodoopskrbnog sustava. Istodobno, zahvaljujući tome što u njemu dolazi do miješanja struje vode i zraka, njime se ujedno smanjuje potrošnja vode, ali i ostvaruje ugodno djelovanje mlaza vode.

Perlator se uobičajeno sastoji od tijela s navojem, brtve, dijela za istrujavanje vode, ulazak i raspršivanje zraka te dva ili više filtara na kojima se nakupljaju nečistoće. Naravno, upravo zbog nakupljenih nečistoća i nataloženog kamenca perlator se nakon određenog vremena mora skinuti i očistiti, odnosno isprati, a prema potrebi i zamijeniti. Isto tako, preporučljivo ga je skinuti i očistiti svaki puta kada dođe do prekida opskrbe vodom jer se nakon ponovnog uspostavljanja protoka na filtrima nakuplja nečistoća iz cijevi (hrđa, kamenac i sl) koje mogu otežati protok.
U svakom slučaju, perlator je malen element s važnom ulogom.

email