Odvodnja i ventilacija - mali savjeti za velike planove

Odvodnja u kupaonici jednako je važna stavka kao i sami kupaonički elementi i njihova funkcionalnost, o čemu pak ovisi konačan izgled i atmosfera u kupaonici. Dakle, bez dobrog odvoda, ali i dobro postavljene ventilacije nema ni lijepe ni funkcionalne kupaonice.

Kod preuređenja kupaonice odvodnji i ventilaciji mora se posvetiti velika pažnja. Sve poslove koji su vezani uz odvodnju treba prepustiti stručnoj osobi, tj. vodoinstalateru koji će utvrditi o kakvim je instalacijama riječ te jesu li one oštećene, od kakvog su materijala napravljene i sl. S druge pak strane, ventilaciju treba dobro postaviti kako bi se omogućila što bolja izmjena zraka te time spriječila pretjerana vlažnost kupaonice.
Vodoinstalater je dužan sve radove izvoditi u skladu s važećim propisima i zakonima koji se odnose na postavljanje kućnih instalacija te o svemu izvijestiti vlasnike objekta te im objasniti eventualne nejasnoće.
U starijim objektima vrlo često je riječ o olovnim cijevima koje se danas malo ili gotovo uopće ne koriste i najčešće su zamijenjene plastičnim cijevima. Premještanje vodovodnih, ali i kanalizacijskih cijevi je vrlo skupo pa je uvijek bolja varijanta prilagoditi se postojećem rasporedu.
Dakako, zbog eventualnih začepljenja treba osigurati jednostavan pristup sifonima. Naime, često su u kupaonicama vodovodne cijevi, tj. odvodne i dovodne cijevi nezgodno ugrađene u zidove ili podove gdje je pristup sifonima gotovo nemoguć. Kanalizacijski sustav teško je instalirati u malim i uskim kupaonicama pa majstori tome također trebaju posvetiti veliku pažnju kako bi se naknadno izbjegli svi nepotrebni problemi.
Kad se govori o instalacijama WC-školjki, posebice onih visećih te umivaonika i vodokotlića, njihova je ugradnja danas puno jednostavnija zahvaljujući razvoju novih tehnologija i samog procesa ugradnje elemenata.
Ventilacija u kupaonici također mora biti dobro postavljena. Nepravilno postavljena ventilacija uzrokuje pretjeranu vlažnost prostora što se u kupaonicama svakako želi izbjeći.
Najbolje rješenje je kad je ventilator postavljen u prostoru između WC-a i kade (ili tuškabine), a nasuprot kupaoničkim vratima. Na taj se način postiže dobro strujanje zraka što je za ugođaj u kupaonici itekako bitno. U slučaju da u kupaonci postoji prirodni dovod zraka, tj. prozor, dobro ga je kombinirati s adekvatno postavljenim ventilatorom i vratima. Treba izbjegavati postavljanje ventilatora u blizini prozora koji je većinu vremena otvoren. U tom slučaju zrak ulazi kroz prozor i odmah izlazi kroz ventilator što smanjuje cjelokupni protok zraka.
Želite li u kupaonici imati ugodnu atmosferu, svakako vodite računa da ventilacija bude dobro izvedena i postavljena. Vlažnost u kupaonici predstavlja velik problem i česta je pojava u prostorima bez dobre ventilacije ili onima koji uopće nemaju ventilaciju.
Pojava plijesni na zidovima manji je problem od eventualnih zdravstvenih problema koji se mogu pojaviti zbog prekomjerne vlažnosti pa je i to jedan od razloga zašto ventilaciji treba posvetiti više pažnje.
Kako bi maksimalno uživali u novouređenoj kupaonici, svi elementi i sustavi trebaju se savršeno poklapati i upotpunjavati. Kada, WC-školjka, umivaonik ili kupaonički ormarić moraju biti u vezi sa svim instalacijama kako bi u konačnici njihovo funkcioniranje bilo valjano i optimalno.

email