1000 bazena za hrvatski turizam: Kvalitetnom ponudom do jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma

Predstavljen projekt "1000 bazena za hrvatski turizam" - za bazene do 100 m2 od sada ne treba građevinska dozvola.
Razmišljate li o gradnji bazena, novi broj Moje kupaonice donosi prilog Mali bazeni i mnoge korisne savjete o gradnji i održavanju bazena.

"Proširenje turističke sezone jedan je od naših glavnih ciljeva, a s obzirom da objekti s bazenima imaju u prosjeku 30 posto veću popunjenost, siguran sam da će ovakav program pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma", izjavio je ministar turizma Darko Lorencin prilikom predstavljanja programa 'Tisuću bazena za hrvatski turizam', koji provodi Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta. Na konferenciji su predstavljene i izmjene kreditnih programa koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), a koji se odnose i na turistički sektor te mogućnosti korištenja strukturnih fondova za male i srednje poduzetnike u turizmu u 2013. godini, priopćeno je iz Ministarstva turizma.

Izmjenom Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, povećana je tlocrtna površina pomoćne građevine koja se gradi na građevinskoj čestici postojeće zgrade, što se odnosi i na bazene, s dosadašnjih 24 na 100 kvadratnih metara te za te bazene sada neće trebati građevinska dozvola.

Sredstva mogu koristiti trgovačka društva, obrti i zadruge, za izgradnju i opremanje vanjskih bazena minimalne površine 30 kvadratnih metara i unutarnjih bazena minimalne površine 20 kvadratnih metara. Sredstva će se dodjeljivati za bazene izgrađene od 1. siječnja do 31. listopada 2013. godine, a ukupno je za ovogodišnji program osigurano 10 milijuna kuna, s time da je 60% sredstava iz proračuna Ministarstva turizma, a 40% iz proračuna Ministarstva poduzetništva i obrta. Maksimalno će se po projektu dodjeljivati 50 tisuća kuna ili do 50% ukupne vrijednosti investicije. S obzirom da se privatni iznajmljivači mogu prijaviti isključivo uz uvjet da se do predaje natječajne dokumentacije registriraju kao obrt, trgovačko društvo ili zadruga te imaju minimalno jednog zaposlenog, ministar Lorencin naglašava kako je želja Ministarstva turizma da se privatni iznajmljivači usmjeravaju još snažnijem i profesionalnijem razvoju u turizmu. Natječaj će biti tijekom dana raspisan na internetskim stranicama Ministarstva turizma.

Ministar je također predstavio mogućnosti financiranja za male i srednje poduzetnike u turizmu nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pri čemu je napomenuo kako je u tijeku javni poziv za iskaz interesa poduzetnika za pripremu projektnih prijedloga, koje provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta te kako će isto ministarstvo u rujnu raspisati natječaj za korištenje Strukturnih fondova za segment malih i srednjih poduzetnika (MSP) u 2013. godini. Naime, iz Strukturnih će fondova za sve projekte malog i srednjeg poduzetništva, uključujući i one u turizmu, na raspolaganju biti 30 milijuna eura.

"Vrlo je važno pripremiti se na vrijeme za ovogodišnji javni poziv koji će biti indikator razine spremnosti poduzetnika, a ujedno i dobra priprema za povlačenje sredstava u razdoblju 2014. - 2018. godine, kada će nam na raspolaganju biti znatno veća sredstva", naglasio je Lorencin.
Predsjednik Uprave HBOR-a, Anton Kovačev predstavio je izmjene kreditnih programa za turistički sektor, naglasivši kako je u prvih pet mjeseci ove godine za turizam odobreno oko 500 milijuna kuna kredita, s time da je 97% od tog iznosa odobreno za investicije u turizmu. Krediti će se dodjeljivati za unapređenje smještajne ponude, s time da su prvi put u program uvršteni difuzni hoteli, za ploveće hotele i za unaprjeđenje ostale destinacijske turističke ponude i sadržaja. Kovačev je naglasio kako postoji mogućnost tzv. "zelenih kredita", ali i kreditiranje tradicijskih obrta koji se bave gradnjom tradicijskih brodova.
Korisnici HBOR-ovih kredita mogu biti trgovačka društva, obrtnici i ustanove, a kredit se odobrava u kunama, uz smanjenu godišnju kamatnu stopu od 2, 3 ili 5 posto, koja će najvjerojatnije biti aktualna do kraja ove godine. Najmanji iznos kredita je 700 tisuća kuna, a kreditira se do 75% predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a. Rok otplate kredita je 17 godina, uključujući i mogućnost počeka od 4 godine.

  • Novi broj Moje kupaonice donosi poseban prilog Mali bazeni u kojem možete pročitati mnoge korisne informacije o gradnji bazena, tipovima bazena, održavanju, kvaliteti vode i sl. U prilogu "Mali bazeni" možete saznati sve o gradnji bazena, modelima, održavanju i kvaliteti bazenske vode i sl. Također, tvrtke Amigo tim, Bazeni Jerkić, Erwo, Mapei, Murexin i Sika predstavili su svoje proizvode i usluge te tako još više približile svijet bazenske tehnike svima onima koji razmišljaju o gradnji bazena.

Potražite novi broj na svim kioscima po novoj (nižoj) cijeni od 25 kuna ili se pretplatite na časopis putem linka: http://www.em.com.hr/moja_kupaonica/pretplata

email