Kosi krov - izazov za uređenje kupaonice

Opremiti kupaonicu u stanu ispod kosog krova može predstavljati pravi izazov. Kosi krov je sam po sebi specifičan i prostoru nameće određene karakteristike i pravila uređenja. Kupaonica ispod kosog krova može biti lijepa i vrijedna divljenja...

Uređenje kupaonice ispod kosog krova zahtijeva veću pažnju kod uređenja. Pažnja arhitekta, ali i budućeg korisnika prostora trebala bi biti usmjerana na dobru iskorištenost svakog dijela kupaonice. Prije nego li se krene u uređenje i odabir kupaoničkih elemenata, treba izmjeriti visinu u svim dijelovima kupaonice i razraditi točan plan gdje će se koji element nalaziti. Dakako, budući korisnici kupaonice moraju znati što sve u nju žele smjestiti: kadu ili tuškabinu, WC, bide, umivaonik (jedan ili dva, samostojeći ili s ormarićem), hoće li u kupaonici biti smješteni perilica rublja, kupaonički ormari, police itd. Prostore s kosim krovovima najčešće povezujemo s potkrovljima. Stoga je prije bilo koje faze uređenja kupaonice u potkrovlju važno u obzir uzeti točnu visinu, ali i tlocrt prostorije.

U većini slučajeva kada se u prostorima s kosim krovom nalazi u kutu čime se postiže dobra iskorištenost prostora. Naravno, ako se uz kadu u kupaonici nalazi i tuškabina, položaj kade ne predstavlja problem. No, u slučaju da kada služi i za tuširanje, onda se definitivno ne smije postaviti u kutu prostorije. Uspravljanje, koje je nužno za tuširanje, moglo bi za glavu biti bolno... S druge pak strane, kada se može postaviti i okomito na prostor ispod kosine. Takvim smještanjem kade omogućuje se normalno tuširanje u dijelu kade koji se nalazi ispod višeg dijela. Kod postavljanja elemenata treba voditi računa o visini najviše osobe (u prvom redu misli se na ukućane) koja će se koristiti kupaonicom.

Radi li se o velikom potkrovlju, kadu se može smjestiti i u centar prostora. Elegancija i dizajn kade u tom će slučaju nametnuti izgled uređenja cjelokupnog prostora, a ujedno više će se pažnje posvetiti i izgledu cijele kupaonice.

Nadalje, kosine se u kupaonici mogu iskoristiti za postavljanje perilice za rublje, WC-a ili bidea. Dakako, prostor ispod kosina može ostati i prazan. Nije nužno tek toliko u njega nešto staviti, odnosno ugraditi, jer ostane li prostor prazan, odigrat će veliku ulogu u stvaranju atmosfere cijele kupaonice. Svakako je bolji izbor ostaviti prazan prostor, nego ga popuniti bespotrebnim stvarima koje su idealna podloga za skupljanje prašine.

Što se tiče materijala podova, za potkrovlja su najbolji oni koji su jednostavni za održavanje, a to je npr, vinil. Dakako, u obzir kao materijal za pod može doći i drvo, odnosno laminat koji uz, npr. drvene grede izgleda vrlo lijepo. Naravno, preporuka je da se kod odabira materijala za podove ne biraju najjeftinije varijante.

Ono što je velika prednost potkrovlja su krovni prozori koji doprinose velikoj količini prirodne svjetlosti. Te prednosti ne smiju se zanemariti, već ih je potrebno u što većoj mjeri dobro iskoristiti. Kupaonica i prirodno svijetlo lako se nadopunjuju. Pri ugradnji kupaoničkih elemenata treba voditi računa o mjestima na kojima će se oni nalaziti, odnosno da budu povezani s izvorom svjetlosti kako bi se u što manjoj mjeri ugrađivala rasvjetna tijela. Na taj se način postiže štednja na energiji, što je s aspekta opće svijesti o energiji, očuvanju okoliša i ekologiji, izuzetno važno. Postoji li u kupaonici velik broj prozora te time dovoljne količine svjetlosti, najbolje je da zidovi kupaonice budu svijetle boje. Time će se još više doprinijeti na svježini i prozračnosti prostora. Isto tako, ako je riječ o pregradnim zidovima u potkrovlju, treba misliti na masu keramičkih pločica. Najbolja varijanta je da se pločicama oblože samo dijelovi oko kade ili tuškabine, WC-a, bidea i umivaonika.

Radi li se o malom prostoru ispod stepenica, nema mnogo mogućnosti oko izbora kupaoničkih elemenata i mjesta gdje će se oni postaviti. I u ovom slučaju je najbitnije voditi računa o visini jer ona određuje na koja će se mjesta postaviti određeni elementi. Male kupaonice, pa i one ispod kosih krovova, najbolje je opremiti jednostavnim kupaoničkim elementima. Boje zidova, ali i elemenata bi trebale biti svijetle, a rasvjeta ujednačena i jaka.

Kupaonica pod kosim krovom inspiracija je i izazov za uređenje omiljenog prostora kao mjesta stvorenog za dugotrajan boravak i uživanje. Ona je prozračna, ugodna i svijetla te zaslužuje trenutak pažnje...

email