Crno-bijela elegancija

Crno-bijela kupaonica je jednostavna, moderna i posebna. Ona je predvodnica elegancije. Crno-bijele keramičke pločice, crni kupaonički namještaj, dizajnerske police, prikladna rasvjeta, unikatni detalj u kutu prostorije, umjetnička slika na zidu... Naravno, riječ je o stilu uređenja kupaonice koji je vrijedan divljenja.

Osvrnemo li se oko sebe, uočit ćemo da se crno-bijela kombinacija pojavljuje gotovo na svakom koraku. Elegancija je zaštitni znak ovog jednostavnog spoja boja. Odjevni predmeti, interijeri, namještaj..., svugdje se nalaze crno-bijele kombinacije. Tako je i u kupaonicama. Crno-bijele pločice, ali i crno-bijeli kupaonički namještaj već niz godina kao da drže vodeću poziciju u trendovima uređenja kupaonica.

Bez obzira na to uređuje li se kompletna kupaonica u ovoj kombinaciji ili samo mali dio prostora, crno-bijeli spoj prostor čini modernim i jednostavnim. Dovoljan je samo mali crno-bijeli detalj i kupaonica već ima “ono nešto” što prostoru često nedostaje.

Dodir crno-bijelog svijeta u kupaonici označava preokret u pogledu sveukupnog stila uređenja jer upravo ta kombinacija diktira cjelokupni stil prostora. To je spoj boja koji teško da se može uklopiti u neki “otkačeni” slobodni studentski stil uređenja kupaonica. Crno-bijeli spoj boja označava jednostavnost. Riječ je o minimalizmu i besprijekornoj eleganciji. Od sitnih detalja, u takav prostor dovoljno je staviti tek pokoji ukras, jednostavne police i dobru kupaoničku rasvjetu.

Postavlja se pitanje jesu li tako uređene (crno-bijele) kupaonice hladne? Nisu. Dakako, ne posveti li se dovoljna pažnja kompletnom uređenju prostora, moguće su iznimke... No, crno-bijeli stil uređenja nije uobičajen pa je teško povjerovati da će se netko samo tako odlučiti za takav izbor boja. Postoji velik broj proizvođača koji danas nude crno-bijele kolekcije kupaoničkog namještaja, umivaonika, ogledala i koje se jako lijepo mogu uklopiti u kupaonicu.

Naravno, ne mora biti samo riječ o crno-bijelim keramičkim pločicama. Nešto zahtjevnija i svakako odvažnija odluka je da se oboje kupaonički zidovi. Tako se kupaonički zid može obojiti crnom bojom. Time se otvaraju razne nove mogućnosti uređenja prostora u crno-bijelom stilu. Inspiracija za uređenje može biti ideja da se na crno obojeni kupaonički zid postavi bijeli umivaonik s ormarićem, bijele police, ogledalo s bijelim drvenim rubovima, kao i poneki ukras, npr. bijela vaza, veći kamen i sl. Kod ovakvog uređenja bitno je ne pretjerivati s detaljima i ukrasima (pogotovo ne šarenim) jer su u crno-bijelim prostorima takva eksperimentiranja zabranjena!

Keramičke pločice nisu jedini izbor za oblaganje zidova. Tako zid kupaonice može biti crne boje. Danas se upravo ta boja sve više koristi u kupaonici, a razlog tome leži u činjenici što je ona znak jednostavnosti i elegancije, što su uostalom glavne značajke današnje kupaonice!

O čemu sve treba voditi računa želi li se postići moderna i elegantna crno-bijela kupaonica? Evo nekoliko prijedloga:

  • boja zidova (bez obzira na to koja će boja prevladavati: bijela ili crna): treba spomenuti da crnu boju zidova odlično podnose veliki prostori i da se ona vrlo lijepo “snalazi” u kupaonicama, bez obzira na mnoge predrasude o njoj kao “mračnoj”, “ružnoj” ili “tužnoj”
  • kupaonički elementi: jednostavne i oštre linije elemenata zaštitini su znak elegantnih kupaonica
  • kupaonički namještaj: poželjno je da su kupaonički ormarići svjetlijih tonova
  • police: jednostavne i drvene mogu biti bijele boje, a mogu biti i elegantne, staklene
  • ogledalo: po mogućnosti s naglašenim bijelim rubovima i adekvatnom rasvjetom
  • detalji: prikladna vaza, stolić, stolica ili sl.

Crno-bijela kupaonica danas je zaštitni znak mnogih domova. Ona zrači elegancijom i skladnošću u kojoj se jednostavnost nametnula sama po sebi, kao nešto sasvim normalno i uobičajeno. To je kupaonica u kojoj je ugodno provoditi vrijeme predviđeno za opuštanje i koja je spremna za neke nove izazove...

email