Kako stvoriti više mjesta u maloj kupaonici?

Veličina, ali i funkcija kupaonice u posljednjih se 10 - 20 godina u tolikoj mjeri promijenila da je teško povjerovati da se od malih i neuglednih prostorija kupaonica pretvorila u jednu od najljepših prostorija u domu.

Jedna od najvažnijih karakteristika ugodne kupaonice leži u samoj funkcionalnosti prostora. Bez obzira na to koji su kupaonički elementi ugrađeni u kupaonici, njihov razmještaj određuje prostranost kupaonice. Stoga je važno njihovom smještaju posvetiti pažnju kako bi se prostor iskoristio na najbolji mogući način.
Problem malih kupaonica najčešće se susreće u starim stanovima (mada nas i novogradnje znaju neugodno iznenaditi!). Rekonstrukcija kupaonice ne mora nužno značiti razbijanje zidova i grube građevinske redove koji su s time povezani. To znači da možete očekivati i velike financijske troškove koji se možda mogu izbjeći. Ali, kako?
Zahvaljujući dobro iskorištenim kupaoničkim elementima, ali i dimenzijama elemenata koje se lako mogu uklopiti i u najmanje kupaonice, i mali prostori mogu biti lijepi i funkcionalni. Stoga ne očajavajte ako ste vlasnik male kupaonice od koje želite napraviti luksuznu i opuštajuću kupaonicu jer se to lako može sprovesti u djelo.
Za početak je potrebno napraviti dobar plan razmještaja elemenata u odnosu na veličinu prostora. Danas mali kupaonički elementi po svom izgledu i funkcionalnosti ravnopravno stoje uz bok velikim elementima. Zato je uvijek bolje u mali prostor ugraditi elemente nešto manjih dimenzija koji će osloboditi dodatni prostor za kretanje, ali i uljepšati konačni izgled kupaonice.

Ipak, mali radovi su neizbježni. Najčešće se to odnosi na postavljanje tuškabine umjesto postojeće (dotrajale) kade. Tuškabine su vrlo praktične, a što je najvažnije, stvaraju neprocjenjivo važan dio slobodnog prostora koji se u malim kupaonicama itekako mora cijeniti. No, ako želite ostati vjerni kadi, razmislite o ugradnji vrlo praktične kutne kade.
Male dimenzije umivaonika lako su dostupne i pronalaženje ‘onog pravog’ ne bi trebalo predstavljati nikakav problem. Kod uređenja malog prostora možda je najvažnije poštivati nepisano pravilo da se sve nepotrebne stvari (dakle, stvari koje se tek povremeno upotrebljavaju) odlože na neko drugo mjesto, npr. ormar u hodniku i sl. Zaista je nepotrebno u maloj kupaonici imati mjesto za kemijska sredstva koja se ne upotrebljavaju svakodnevno. Slična je priča i s ručnicima. U kupaonici odložite tek nokoliko ručnika (2 - 3), a preostalu količinu odložite u ormar izvan kupaonice. Zaista je nepotrebno u kupaonici imati 20 ručnika u ormaru ili na polici ako za to nema dovoljno mjesta.
Također, pri kupovini kupaoničkih elemenata treba voditi računa o njihovoj visini. Previsoki elementi, odnosno nestandardne veličine dodatno će pogoršati cijelu situaciju u malom prostoru.
Male kupaonice se vrlo lako mogu ‘zagušiti’ pretrpanim policama i držačima za ručnike i zato je te elemente dobro postaviti u kut kupanice jer se na taj način dodatno stvara slobodan prostor.
Ogledalo u maloj kupaonici može imati ključnu ulogu u stvaranju privida većeg prostora. Ako je kupaonički zid iznad umivaonika slobodan, postavite na njega ogledalo većih dimenzija. Kod odabira kupaoničkih pločica birajte svjetlije tonove (to pravilo vrijedi i za kupaoničke elemente). Želite li istaknuti neki detalj, u obzir dolazi nježna bordura ili poneka oslikana pločica. Jednostavan stil uređenja malom prostoru daje dodatne mogućnosti za naknadna preuređenja. Naime, što manje (nepotrebnih) stvari i elemenata u kupaonici imate, to će Vam nadogradnja biti jednostavnija.
U maloj kupaonici, gotovo jednako kao i u velikoj, postoji niz mogućnosti za uređenje i istraživanje stilova. Bitno je samo jedno, a to je da budete odvažni i spretni u kreiranju i istraživanju novih stilova koje ćete s radošću ugraditi u savršenu malu kupaonicu!

email