Tri rješenja za rekonstrukciju male kupaonice

Ova priča potaknuta je pismom naše čitateljice koja je tražila savjet za preuređenje kupaonice. U tek kupljenom stanu kupaonica je vrlo mala i želja novog vlasnika je da se ona poveća tako što bi se iskoristio prostor ostave. Radi se o zgradi koja je izgrađena 1979. godine u kojoj su kupaonice napravljene kao betonske kabine pa je time i cijeli proces rekonstrukcije podliježe određenim zakonitostima.

Nedavno ste kupili stan u staroj zgradi i odmah naišli na određene probleme i nedostatke? Ništa nepoznato: stara zgrada - stari problemi. Upravo o tome govori ova priča.
Vlasnica nedavno kupljenog stana iz 1979. godine, između ostalih radova koji se moraju napraviti u stanu, želi proširiti malu kupaonicu dimenzija 208 × 160 cm na prostor ostave, odnosno kako to pravila arhitektonske struke dozvoljavaju.
Treba naglasiti da, prema željama vlasnice, kada kao izbor u tako malom prostoru ne dolazi u obzir, već u prvi plan dolaze tuškabine, i to po mogućnosti one u razini poda kupaonice.
Montažne armiranobetonske kupaonice su se izvodile tako da su sve instalacije već tvornički ugrađene u njezine zidove, pod i, prema, potrebi strop. Takve gotove kupaonice pri ugradnji u zgradu bilo je potrebno samo priključiti na vertikalni instalacijski blok koji je najčešće, kao i u ovom slučaju, bio smješten u hodnik. Stoga se sada pregradni zid između ostave i kupaonice zajedno s ugrađenim vodovodnim i kanalizacijskim instalacijama slobodno može ukloniti. Taj zid je najjednostavnije ukloniti pomoću dijamantne pile. Novi razvod vodovodnih, kanalizacijskih i električnih instalacija najjednostavnije je provesti kroz zidne parapete izvedene od gipskartonskih ploča na metalnoj potkonstrukciji (kao i zid između WC-školjke i tuškabine). Takvi parapeti i zidovi su vrlo pogodni za oblikovanje raznih polica ili niša obloženih keramičkim pločicama, u kojima se mogu ugraditi rasvjetna tijela ili odlagati razni ukrasni i korisni kupaonički predmeti.

Moguća rješenja za rekonstrukciju kupaonice

Za početak jedno je sigurno - može se izbiti dio bočnog zida (lijevog) prema ostavi i napraviti prostor u obliku slova U za tuškabinu. Na taj bi se način pola ostave pripojilo kupaonici (gornja polovica), a ostatak bi se iskoristio za ugradbeni ormar.
Kod razrade želje čitateljice da se postavi ugradbeni ormar u dio ostave prema hodniku rješenje nije pokazalo perspektivan prostor koji bi zadovoljio postavljene kriterije.
Kako je hodnik dovoljno dug i širok da se u njemu smjeste plići ormari, kao moguće i dobro rješenje pokazalo se potpuno pripajanje ostave postojećoj kupaonici.
Time je dobiven koristan prostor uvećan za 2,45 m2 pa je tako kupaonica od 3,35 m2 narasla na 5,80 m2. Dobiven je vrlo lijep prostor i to s puno većim mogućnostima.
Za rekonstrukciju kupaonice predložena su tri osnovna pristupa s popratnim rješenjima koja mogu varirati u rasporedu detalja prema željama korisnika.
Prva dva rješenja zadržavanju postojeći ulaz u kupaonicu. Takav raspored, u kojem WC-školjka mora ostati gotovo na istoj poziciji zbog instalacija, formira duguljasti oblik kupaonice i dugačak prolaz kroz cijelu kupaonicu. Na žalost, ulaskom u kupaonicu prvo se susreće WC-školjka što se u modernim kupaonicama najčešće izbjegava.
Treće rješenje otvara ulaz u kupaonicu na poziciji ulaza u ostavu. Postavljanjem vrata sasvim u desno, izbjegnut je direktan susret s WC-školjkom i otvara se prostor za ugradbene ormare za smještaj perilice za rublje s punjenjem s gornje strane, ali i dodatnog mjesta za spremanje potrepština koje u konačnici neće doprinijeti odabranom stilu uređenja. Takva pozicija omogućava velik prostor za tušabinu koju formira montažni zid od gipskartonskih ploča na metalnoj potkonstrukciji i staklena vrata.

Treba istaknuti da montažni zid pruža niz rješenja, a prvenstveno okretanje WC-školjke koja se u ovoj situaciji lako spaja na postojeću kanalizacijsku instalaciju upravo kroz taj zid. Ujedno, zid daje mogućnosti otvaranja niša s obje strane čime nastaje prostor za odlaganje stvari. Takvo rješenje značajno olakšava izvođenje svih vodovodnih i kanalizacijskih instalacija. Takav raspored formira centralni, gotovo Prijedlog za hodnik - ugradbeni ormari kvadratni uporabni prostor, što olakšava kretanje i korištenje kupaonice.

Boemski i retro-stil pružaju neograničene mogućnosti u samom uređenju: od boja, materijala i komadnih detalja kao što su, npr. zanimljivo ogledalo, radijator, umivaonik, stolica, rasvjeta, razne obrade ormara, ali i izvanstandardni pristupi obradi zidova.

Vrlo zanimljiva može biti upotreba suvremenih materijala „Corian“ ili „Kerrock“ koji svojim tehnologijama pružaju neizmjerne mogućnosti oblikovanja i poigravanja bojama, otisnutim crtežima ili fotografijama, a što se pak savršeno uklapa u boemski i retro-stil. S tim materijalima moguće je izvesti cijeli umivaonik, dasku za WC-školjku, stolicu, police i sl.

Razigranost bojama, materijalima, zanimljivim komadnim detaljima i uz pomno osmišljenu rasvjetu kupaonica može pružiti raskoš, veliku udobnost i ugodu, što je osnovna karakteristika željenih stilova.

Što se tiče poda i odvoda za tuškabinu nije nužno da pod kabine i kupaonice budu u istoj razini. Pod kabine mogao bi biti nešto viši od poda kupaonice kako bi se postigla ugradbena visina sifona i takvo bi rješenje također bilo lijepo. No, pod kupaonice bez problema se može odštemati bez da nastane šteta i unutar debljine kupaoničke ljuske može se riješiti pitanje sifona. Kako na tržištu sanitarne opreme postoji niz sifona za pliću ugradnju, taj problem neće biti teško riješiti.
Govori li se o razlici u razini podova, dobro bi bilo izjednačiti pod kupaonice i pod ostave, ali tako da se prostor unutar kojeg se otvaraju vrata ostavi spušten. Time će unutar kupaonice nastati mala stepenica koja bi morala biti minimalne visine 7 cm da bi se zamjećivala kao stepenica. Na kraju, u hodniku postoji dovoljno mjesta gdje se mogu ugraditi ormari za kapute i obuću, ali možda i za odlaganje nekih većih stvari.

(Tatjana BURIĆ, dipl. ing. arh.)

email