Boje kao inspiracija za uređenje kupaonice

Boje su svuda oko nas. S njima živimo, one utječu na naš organizam i prema njima usklađujemo prostor u kojem živimo. Pri odabiru boja svakako treba voditi računa da su one međusobno usklađene. Stoga je najbolje sve najprije ‘staviti na papir’ i unaprijed točno odrediti koje će boje u kupaonici voditi glavnu riječ.

U pravilu su kupaonički elementi bijele boje, iako se danas sve češće mogu pronaći i oni u boji. Najjednostavije, ali možda i najljepše kombinacije boja u kupaonici postižu se upravo s bijelom bojom. Krećete li u rekonstrukciju kupaonice, razmislite o tome da vam polazišna boja bude bijela, barem što se tiče kupaoničkih elemenata.
Boje imaju određeno djelovanje na naš organizam. Uz neke boje se osjećemo ugodno i veselo, uz neke druge pak sjetno i tužno. Crvena, ljubičasta ili ružičasta kupaonica zasigurno će dobro utjecati na naše raspoloženje. Boje djeluju na našu psihu, smiruju, pojačavaju određene osjećaje i djeluju na organizam.
Kupaonički zidovi ne moraju u cjelini biti opločeni pločicama. Razmislite o tome da obojite svoju kupaonicu i stvorite jedinstven i veseli prostor u kojem ćete rado boraviti. Želite li, ipak, zbog lakšeg održavanja zidove u potpunosti opločiti, u obzir uzmite obojene pločice kako bi se izdvojili iz uobičajenih okvira uređenja kupaonice. Neka boje vladaju vašim prostorom bez obzira na njegovu veličinu. Male ili velike kupaonice jednako dobro podnose boje, dakako, sve u granicama dobrog ukusa, odnosno stila.
Šarene i neusklađene boje mogu djelovati na naše (ne)raspoloženje i dovesti do toga da se u kupaonici ne osjećamo ugodno. Vjerujemo kako to svakako želite izbjeći. Uvijek postoji mogućnost da se potraži mišljenje stručnjaka koji će točno znati koja je boja najbolja za vaš prostor. Također, važno je da s konačnom odlukom ne brzate i da dobro razmislite prije nego što se odlučite za boju, bilo da se radi o boji elemenata ili zidova.

Narančasta

Želite li od kupaonice napraviti malu oazu za podizanje raspoloženja, svakako razmislite o narančastoj boji. Ona podiže raspoloženje, utječe na optimizam te potiče rad srca. Također, narančasta boja ima određena svojstva samoliječenja pa je i tu karakteristiku dobro imati na umu kod uređenja kupaonice.

Crvena

Crvena kao boja ljubavi vrlo lijepo pristaje u elegantnim kupaonicama s bijelim elementima. Crvena boja grije, topla je i potiče organizam i stvara dodatnu energiju. Ova boja je za energične vlasnike koji znaju da u kupaonici treba uživati.
U slučaju da se oboji samo jedan zid, ostale površine dobro je ostaviti bijele kako se ne bi pojačavali kontrasti koji bi na taj način nepotrebno odvlačili pažnju. Crvenu kupaonicu dobro je uskladiti sa svim pojedinačnim kupaoničkim elementima i njihovim bojama jer je crvena boja jaka i kao takva ne dozvoljava previše ‘uplitanja’ u prostor.

Žuta

Jedna od najtoplijih i vjerojatno najnježnijih boja svakako je žuta. Ona djeluje opuštajuće i poticajno. Obojite li kupaoničke zidove u žutu boju, otvorene su vam razne mogućnosti uređenja. Želite li opuštajuću i ugodnu kupaonicu, onda svakako treba pripaziti da u prostoru nema prevelikih kontrasta (npr. crni elementi, žarko obojeno ogledalo i sl). Žuta boja potiče rad organizma i djeluje opuštajuće na naše živce. Mirna i topla kupaonica obojena je upravo žutom bojom.

Zelena

I zelena boja je dobar izbor za kupaoničke zidove, ali i elemente. Ona regenerira i opušta, optimistična je i daje snagu. Njezino umirujuće djelovanje ogleda se u neposrednom kontaktu s bojama prirode. Unesete li u zelenu kupaonicu dodir prirode, npr. biljku kojoj odgovara vlaga, kupaonica će biti upotpunjena kao prostor u kojem ćete se osjećati posebno.

Plava

Kao boja mora i neba, odlučnosti i snage, plava je boja vrlo zahvalna kad je riječ o kupaonicama sa stilom. Naime, plave kupaonice (a pogotovo ako je riječ o intenzivnoj plavoj boji) zrače energijom i ostavljaju jak dojam. U kombinaciji s jakim kontrastnim bojama, npr. crvenom ili ljubičastom, kupaonica može izgledati vrlo efektno. Nije rijetko da se čak i male kupaonice oboje plavom bojom. Naravno, za takve smjele kombinacije morate biti odvažni i spremni na kritike!
Igrajte se s bojama. Kupaonica može zasjati potpuno novim sjajom ili jedinstvenim stilom uronite li kist u čarobne boje i započnete igru punu života i energije. Gotovo ista stvar je i s keramičkim pločicama. Odaberite za svoju kupaonicu obojene pločice ili one s uzorcima. Neka boje vladaju vašim omiljenim prostorom, baš kao što je i sve oko nas obojeno šarenilom...

email