Zaigran svijet uređenja dječjih kupaonica

Često maštamo o prostranim kupaonicama i zamišljamo se u ulozi kreatora savršenog prostora. No, u ovoj priči nečemo se baviti kupaonicama za odrasle, već onima namijenjenima našim najmlađima. Iako su većini od nas dječje kupaonice tek daleki san, zavirimo barem na kratko u divan svijet dječjih kupaonica...

Kod uređenja dječje kupaonice prvenstveno treba voditi računa o sigurnosti prostora. Kao najvažnija mjera opreza svakako je izbjegavanje nepotrebnih električnih priključaka. Koliko će kupaonica biti sigurna ovisi i o elementima koji će se u njoj nalaziti. Velike kade zasigurno nisu dobar izbor za kupaonicu koju će korisiti dijete u dobi 5 - 6 godina. Male praktične tuškabine bolje su rješenje za dječje kupaonice. Oštre rubove bi u dječjim kupaonicama trebalo izbjegavati, a to je posebno važno kod umivaonika jer se najčešće upotrebljavaju. Stoga bi umivaonik trebao biti ovalan, bez oštrih rubova i ne prevelik kako bi ga dijete s lakoćom moglo koristiti.

Nalazi li se u dječjoj kupaonici kada, svakako je treba obložiti gumenom prostirkom koju je dobro imati i na podu do kade ili tuškabine. Sva sredstva za higijenu djeci moraju biti na dohvat ruke. Isto tako, u slučaju kad se u kupaonici nalazi kada poželjno je ugraditi rukohvate.
WC mora biti prikladan djetetovom uzrastu. U slučaju da se radi o starijem djetetu (4 - 5 godina) i ako se želi smanjiti trošak ugradnje malog WC-a, na WC normalne veličine može se postaviti dječja zahodska daska. U nekim slučajevima dio za WC može se i pregraditi kako bi se u prostoru stvorio dojam privatnosti.
Dječje kupaonice trebaju biti zaigrane, tople i vesele. U njima se dijete treba osjećati ugodno i sigurno jer je i kupaonica prostor u kojem će dijete istraživati i tražiti potvrdu svoje samostalnosti.
Krećete li u uređenje dječje kupaonice, dobro razmislite koja će se tema provlačiti kroz cijeli prostor. Potpuno jednako kao što i odrasli koriste kupaonicu, djeca danas također u njoj sve više borave i raduju se svemu što taj prostor pruža. Ako vaše dijete voli gusare ili životinje, potrudite se da upravo njihov svijet mašte bude na kupaoničkim zidovima.
Kod uređenja dječje kupaonice bitno je znati koje su djetetove potrebe i želje, što više voli: tuširanje ili namakanje u kadi te u odnosu na sve to treba urediti prostor.
Kada se već govori o uređenju dječjih kupaonica, bitno je naglasiti da se djeca od malena moraju naučiti održavati higijenu, ali i prostor urednim (održavanje čistoće ipak ćemo ostaviti za mame i tate!). Mala košara za prljavo rublje potaknut će dijete na samostalnost. Također, obavljanje određenih dužnosti u djetetu će stvoriti dodatan osjećaj zadovoljstva.
Kroz igru djeca spoznaju svijet i uče. Kupaonica također može biti mjesto u kojem se kroz igru može puno toga naučiti. Stoga, uređujete li dječju kupaonicu, vodite i o tome računa i stvorite prostor koji je zabavan i poučan.
No, opet podsjećamo: ne zaboravite na sigurnost!

email