Koliko je važno grijanje kupaonice?

Za potpuno uživanje u kupaonici u zimskom razdoblju neophodno je grijanje. Ali, ne bilo kakvo. Dobro i učinkovito grijanje od presudne je važnosti za potpuni osjećaj ugodnosti u kupaonici. Dakle, grijanje kupaonice itekako je važno pa zato prije bilo kakve rekonstrukcije prostora grijanje ni u kojem slučaju ne isključujte!

O grijanju najčešće tek počinjemo razmišljati kada je za neke promjene možda već prekasno, odnosno kada nam zima ‘pokuca na vrata’. U pravilu se svi radovi koji se tiču izvora sustava grijanja i ogrjevnih tijela moraju napraviti prije početka sezone grijanja. Stoga nije na odmet ako podsjetimo na sve važnosti grijanja kako bi dugu zimu dočekali spremni. Kako se radovi na rekonstrukciji kupaonice najčešće izvode u proljeće i ljeto, možda je baš dobro upravo sada, u hladnim kasnojesenskim danima dati kao svojevrstan podsjetnik o grijanju.

Mnogi će se složiti da su upravo radijatori najrasprostranjenije rješenje za grijanje kupaonica. Uz to što su vrlo praktični, garancija su ugodne topline. Radijatori griju vrlo učinkovito, a danas se na tržištu mogu pronaći različiti modeli. Dizajn radijatora je u posljednjih nekoliko godina u znatnoj mjeri otišao naprijed, pa njihov izgled više ne podsjeća na ogrjevna tijela, no i klasični modeli su vrlo atraktivni i na tržištu vrlo dobro prihvaćeni.

Kada govorimo o kupaoničkim radijatorima, oni su zbog svojeg oblika iznimno praktični jer omogućuju sušenje odjeće i ručnika. Dakako, njihov izgled je moderan i dizajnerski su maksimalno usklađeni. Čak i dijelovi kao što su radijatorski termostatski ventili promijenili su izgled i postali "nevidljivi", ali i lijepo oblikovani. To je osobito važno ako se uređuje nova kupaonica u kojoj dizajn i stil odaju suvremene poglede. Tako i taj mali, ali neophodni dio radijatora postaje pitanje o kojem se kod kupnje vodi računa.

Tehnološka kvaliteta i materijali od kojih se izrađuju suvremena ogrjevna tijela zadovoljavaju najviše standarde. Naravno, kod kupnje tih elemenata nužno je potražiti savjet stručne osobe, obratiti pažnju na proizvođače, materijale, cijenu i godine garancije. Na kraju, ugradnju radijatora isključivo prepustite ovlaštenim osobama, odnosno instalateru grijanja.

Kupaonički radijatori dobro se uklapaju u gotovo sve stilove uređenja, bilo da je riječ o onim klasičnim ili modernim. Dakako, ovisno o veličini prostora i radijator treba biti odgovarajuće veličine, a mjesto na kojem će se nalaziti mora zadovoljavati sve tehničke uvjete i ničim ne smije ograničavati kretanje u kupaonici.

Danas je u kupaonicama vrlo rasprostranjeno podno grijanje. Razmišljate li o kompletnom preuređenju kupaonice, razmislite i o ugradnji podnog grijanja. Ako imate djecu, podno grijanje svakako je dobar izbor.

Nema sumnje da je podno grijanje jedan od ugodnijih načina grijanja prostorija pa i kupaonica u kojima je ugodna toplina itekako važna, posebice u zimskom razdoblju. Velika prednost podnog grijanja je dobivanje na slobodnom prostoru, a druga velika prednost ovog načina grijanja je što u manjoj mjeri stvara prašinu i što je, prema nekim istraživanjima, potrošnja energije manja. Također, ogrjevne plohe se bez problema mogu ugraditi ispod različitih podova kao što su kameni, drveni ili obloženi keramikom.

Iako su danas radijatori u kupanicama sve više koriste kao pravi dizajnerski dodaci, njihova primarna funkcija, a to je dakako grijanje, nije zanemarena.

Vrijeme grijanja već je počelo. Osjećate li nelagodu i hladno vam je u kupaonici, razmislite da na proljeće krenete u ozbiljne radove na rekonstrukciji.

Potražite savjet arhitekta ili projektanta i raspitajte se u specijaliziranim trgovinama gdje će vam stručno osoblje dati sve potrebne informacije. Bez obzira za koje grijaće tijelo se odlučili, najvažnije je da kupaonica bude topla i ugodna.

email