Umivaonici od recikliranog stakla - umjetnost bez pravila!

Nakon gotovo 40 godina rada na mjestu vlasnika tvrtke za održavanje visokih objekata i specijalna čišćenja, izlaz iz stresne poslovne svakodnevice Davorin CAREN pronašao je u umjetnosti. Ali, ne bilo kojoj! Unikatni umivaonici od recikliranog stakla njegova su specijalnost i velika ljubav.

Kako život priča razne priče, ona zagrepčanina Davorina CARENA nama se učinila vrlo zanimljivom. Nekadašnjem poslovnom čovjeku zamjerilo se sivilo poslovnog svijeta te je odlučio pronaći mir - u umjetnosti. Njegov dječački san da jednog dana postane umjetnik konačno je dobio priliku za ostvarenje. "Uložio sam dosta financijskih sredstava i imam vrlo kvalitetnu opremu. Sada sam kao ptica potpuno slobodan i posvećen onome što volim - umjetnosti", rekao nam je gosp. Caren.

Cijela priča o umjetnosti počela je kada je gosp. Caren krenuo na tečaj Tiffany koju je i sam u početku prakticirao. No, kako ta tehnika nije omogućavala realizaciju svih umjetničkih ideja, okrenuo se fuziji stakla i krenuo na ubrzani tečaj obrade i fuzije stakla. Također, educirao se i u pogledu rada s metalom, što je jedna od ideja za rad u budućnosti. No, kako ističe, na tečaju se svladaju osnovne tehnike, ali je najveće znanje stekao isključivo samostalnim radom i čitanjem knjiga.

Kao vječiti istraživač, umjetničku je inspiraciju pronašao u staklu koje je "pretočio" u umivaonike. Ovdje nije riječ o bilo kakvim umivaonicima, već onima koji su napravljeni od recikliranog stakla, odnosno boca.

"Ono što me privlači u umjetnosti su linije i kolorit. Sama kompozicija kao takva je nešto što čovjek može shvatiti na ovaj ili onaj način ili uopće nikako ne shvatiti, ali linije i boje su nešto što je uvijek, barem kako ja na to gledam, prepoznatljivo", smatra gosp. Caren. "Od hrvatskih umjetnika uzor mi je Edo Murtić, no moram izdvojiti i Pabla Picassa. Umjetnik koji me je najviše fascinirao je Antoní Gaudí".

Svaki je umivaonik priča za sebe. Samoj izradi pristupa se s puno dobre volje i entuzijazma, ali i neizvjesnosti. Kako sam gosp. Caren voli reći, bit njegove umjetnosti je da nema pravila! Upravo u tome krije se sva čar i jedinstvenost njegovih umivaonika.

"Način na koji radim ne podrazumijeva nikakvu brzinu. Kod mene nema serijske proizvodnje jer je riječ o unikatnim proizvodima. Mjesečno mogu napraviti dva do tri, najviše četiri umivaonika", objasnio nam je.

"Unikatni umivaonici tehnički ne mogu ispasti idealni. Ovdje se prije svega misli na odvod i ugradnju armature, ali i taj dio je usavršen tako da su danas ovi umivaonici u potpunosti tehnički ispravni i apsolutno funkcionalni. Oni traže određeni, nešto drugačiji pristup kod izrade nego što je to slučaj kod serijske proizvodnje. Za razliku od keramičkih umivaonika, stakleni umivaonici su nekoliko puta čvršći jer su u procesu izrade više puta naglo hlađeni što je izvjesni postupak kaljenja čime se dobiva na čvrstoći. Ljudi često miješaju pojam čvrstoće stakla sa sigurnošću. To nije sigurnosno staklo, ono je čvrsto, ali puca. Kako bi se zadovoljili sigurnosni razlozi kupaca, nakon izrade, a prije ugradnje umivaonik se s donje strane zaštićuje armiranim epoksidom koji stvara efekt sigurnosnog stakla. U slučaju da umivaonik pukne, staklo se neće raspršiti na tisuću komadića", objasnio je gosp. Caren.

Nemiran duh i želja za promjenom stvorili su zanimljive umjetničke priče - staklene unikatne umivaonike izrađene od recikliranog stakla, tj. boca.

"ZOO vrt Maksimir", "Norveška šuma", "Žuta ruža" i "Remetinec", samo su neki od naziva umivaonika u koje je ugrađena umjetnička vizija gosp. Carena.

Je li san postao stvarnost, ostaje nam da sami zaključimo. No, jedno je sigurno - umjetnik je svoju priču itekako dobro ispričao!

email