Mozaici kao igra, strast i životna inspiracija

Umjetnost poznaje mnoge oblike i načine izražavanja. Pogledate li malo dublje ispod površine mozaika, otkriva se jedinstven svijet slaganja sitnih dijelova u cijelinu koja tvori mozaičnu priču. Za likovnu umjetnicu Sonju MILOTIĆ ŠESTO, mozaik je puno više od same umjetnosti. To je način izražavanja, gledanja na svijet i uživanja u svemu što nas okružuje. Igra slaganja kamenčića i stakalaca inspiraciju je pronašla i u kupaoničkim ogledalima.

U likovnoj stvaraonici Mozaici 600 u kojoj djeluju dvije umjetnice, majka i kćer, Sonja MILOTIĆ ŠESTO i Sandra ŠESTO ĐEKIĆ, mozaici su puno više od same tehnike izražavanja. I dok tradicija mozaika seže u daleku povijest, iznenađujuće je kako danas ta drevna tehnika sve više zauzima ulogu i u svijetu uređenja interijera, što joj s obzirom na sve vrijednosti kao izuzetne umjetnosti zasluženo i pripada.

"Pitate me od odakle ljubav prema mozaicima? Rođena sam u Puli, a Istra je puna prekrasnih mozaika. O nekima, na žalost, malo toga znamo. Mozaik je jednostavno bio u meni i uvijek sam imala osjećaj da, unatoč tome što o njemu mnogi govore kao o skupoj tehnici ili carskoj tehnici koja je nedostupna, mogu napraviti nešto kreativno i lijepo. Svi smo mi kreativni i mislim da svaki čovjek koji osjeća strast i ljubav prema nečemu, to lako može i ostvariti. Materijali koji su potrebni za mozaik nisu nedostupni. Danas postoje razni novi materijali koji su jeftini. Isto tako, na otpadu možete puno toga pronaći. Počeci stvaranja bili su teški, radila sam u malom prostoru u kuhinji. Danas imamo adekvatan prostor radionice u kojoj je užitak stvarati. Moram dodati kako nam svestranu pomoć i podršku u našim nastojanjima pruža moj suprug", pojasnila nam je u razgovoru gđa. Milotić Šesto.

Ljubav prema mozaicima usmjerila je ove umjetnice da svoje znanje i iskustvo prenesu i na druge pa postoje brojne radionice gdje se uče tehnike stvaranja mozaika. Tako se na Krku već niz godina preko ljeta održavaju radionice u sklopu škole glagoljice vezano za Čakavski sabor u Korniću. Također, tu su i brojne radionice koje se održavaju u Istri i Centru za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu.

Mozaik kao dodatak kupaonici detalj je koji višestruko upotpunjuje prostor. Radi li se o modernom, minimalistički uređenom prostoru, mozaik na vrlo jednostavan način stvara unikatnu prostoriju. Promatrate li ove mozaike, vidjet ćete zašto je riječ o igri, strasti i životnoj inspiraciji, a kupaonica kao wellness-prostor idealno je mjesto za spoj svega navedenog...

email