Obiteljske kupaonice

Planiranje kupaonice nije nimalo lagan zadatak. Bez obzira radi li se o maloj ili velikoj kupaonici, njezino uređenje predstavlja zahtjevan posao koji treba odraditi po određenim pravilima jer će u protivnom u kupaonici nastati nepotrebna zbrka...

Što je najvažnije na što se mora misliti prije nego što se krene u renoviranje kupaonice? Prvo i osnovno pravilo je da se vodi računa kome je ona namijenjena, tj. tko će se sve njome koristiti? Kupaonica kao prostor mora udovoljiti tehničkim, funkcionalnim pa i estetskim pravilima. Također, broj članova obitelji važan je faktor o kojem treba misliti prije nego se krene u uređenje kupaonice.
Kupaonica mora biti korisna. Kupaonički elementi moraju se nadopunjavati i tvoriti cjelinu koja na jedinstven način zrači svime onime što danas poznajemo kao “kupaonicu 21. stoljeća”. To je prostor koji je ispunjen pozitivnom energijom i koji je postavljen (luksuznije varijante) kao spa-centar koji je inspiracija za tijelo i duh...

Obiteljske kupaonice karakterizira prostranost (ako to prostor dozvoljava) i funkcionalnost. U njima se ne bi smjeli nalaziti suvišni (bespotrebni) elementi koji će narušavati izgled kupaonice, ali i nepotrebno ograničavati slobodan prostor za djecu. Kade su uvijek bolji izbor za obiteljsku kupaonicu. Sve dok je dijete maleno (novorođenče) i dok se kupa u posebnoj dječjoj kadici, jednostavniji i bolji način kupanja je onaj u kadi. Tuškabine su u tom pogledu vrlo nepraktične. Odlazak na spavanje može biti ugodniji i zabavniji, priredi li se djetetu kratak “odmor” u ugodnoj toploj vodi. Naravno, idealno mjesto za smještaj kade je u centru prostorije. No, i one koje se nalaze uza zid, kao i kutne kade jednako su funkcionalne i primjerene obiteljskim kupaonicama. Oko kade dobro je postaviti prostirače protiv klizanja. Oni će i vama i djetetu pružiti dodatnu sigurnost kod izlaska iz kade. Također, prostirači mogu biti zanimljiv dekoracijski element koji će zasigurno mališanima dodatno uljepšati boravak u kupaonici. Naravno, postoji li u kupaonici višak prostora, uz kadu se može postaviti tuškabina.

Dobar izbor za velike obiteljske kupaonice predstavljaju dvostruki umivaonici. Jutarnja natjecanja “tko će prvi” mogu postati prošlost. Dvostruki umivaonici vrlo su praktični, ali i dizajnerski zanimljivi. Oni kao da kupaonicima daju jednu posebnu notu “veličine” i posebnosti. Danas se na tržištu mogu pronaći različite veličine dvostrukih umivaonika, a o dizajnu da i ne govorimo!
WC se svakako treba nalaziti u obiteljskoj kupaonici. No, jednako tako bilo bi poželjno imati i malu odvojenu prostoriju u kojoj bi se nalazio WC i umivaonik. Naravno, radi li se o obitelji koja ima više od četiri člana, o zasebnom WC-u se ne bi trebalo raspravljati!

Ormari u obiteljskim kupaonicama moraju biti prostrani i funkcionalni. U njima se treba smjestiti veća količina ručnika, ali i dječjih igračaka, kozmetičkih preparata i sl. Sredstva za čišćenje nikada ne smiju biti na dohvat ruke znatiželjnih mališana. Potrudite se da te “zanimljive šarene kutijice” smjestite na sigurno (visoko) mjesto. Dakako, velika košara za odlaganje prljavog rublja sastavni je element obiteljskih kupaonica. Također, u velikim obiteljima perilica rublja sa sušilicom spašava situaciju.

Grijanje kupaonice posebno je važan element njezine ugodnosti. Danas se sve više u kupaonice ugrađuje podno grijanje koje se pokazalo itekako korisno kada je riječ o maloj djeci koja itekako vole boraviti u kupaonici. Igranje s bubnjem perilice rublja (naravno, dok ona nije uključena!), ali i pomaganje u svakodnevnim aktivnostima odraslima (stavljanje rublja u košaru i sl), djeci predstavlja poseban doživljaj. Stoga je podno grijanje za obitelj s malom djecom dobar izbor. Također, i o bojlerima treba voditi računa. No, u ovom je dijelu najbolje savjetovati se sa stručnim i kvalificiranim osobama koje će pronaći najbolje rješenje.
Svjetlost u obiteljskoj kupaonici ne smije biti zanemarena. Vodite računa da u kupaonici postoji više izvora svjetlosti. Naravno, za obiteljske kupaonice svijetli tonovi zidova uvijek su dobrodošli. Što se tiče boja kupaoničkih elementa, odlučite li se za jednostavnu bijelu ili nijanse pastelnih boja, nećete pogriješiti. Šareni uzorci na zidovima, keramičke pločice i bordure mogu se savršeno uklopiti u kreativno osmišljenu obiteljsku kupaonicu.

Naravno, radi li se o malim obiteljskim kupaonicama potrebno je osmisliti funkcionalno rješenje koje neće isključiti nijedan kupaonički element. Prisjetimo se nekih davnih dana i projektiranja uglavnom malih kupaonica kada su korisnici morali radi ugradnje perilice rublja izbaciti umivaonik. Danas nam se takva rješenja čine nezamislivima i gotovo apstraktnima. Mala kada, umivaonik, ormarić, WC i perilica rublja sastavni su dio malih kupaonica. Ako u kuhinjskom prostoru postoji dovoljno mjesta za smještaj perilice rublja, ne dvojite! Dodatni slobodni prostor u maloj kupaonici odigrat će presudnu ulogu za stvaranje ugodne atmosfere i prostora u kojem je ugodno boraviti.

Obiteljske kupaonice predstavljaju radost za sve ukućane. One su mjesto u kojem se stvara dodatna energija, pronalazi inspiracija za kreativnost (djeca) i koja djeluje pozitivno na sve koji se njome koriste. Osmislite svoju obiteljsku kupaonicu u skladu s duhom cijele obitelji, ali i s željama ukućana.
Dozvolite kupaonici da bude mjesto zajedničke radosti u kojoj će cijela obitelj sretno započinjati dan i sretno odlaziti na počinak...

email