Kupaonica živi s bojama

Koje će boje biti kupaonica, ovisi o stilu i kupaoničkim elementima koji se u njoj nalaze. No, prije odluke o boji treba odabrati kupaoničke elemente. Bila kupaonica crvena, plava, zelena ili jednostavno bijela, razmišljajte o njoj kao mjestu u kojem ćete provoditi puno vremena. U skladu s time, boje treba pomno odabrati.

Boje se na određen način stapaju s materijalom kupaoničkih elemenata. Drastična odstupanja od ovog pravila mogu kupaonicu pretvoriti u nezahvalno uređenu prostoriju koja zrači neskladom i napetošću. Boje su zaslužne za ugodnu atmosferu. Nježne pastelne, ali i jarke boje u određenim kombinacijama određuju kupaonicu po svim njezinim elementima. Što se pak tiče materijala, važno je i o njima misliti jer oni čine “kostur” kupaonice. Materijali kao što su kamen, keramika, mramor ili drvo određuju izgled kupaoničkih elemenata, ali i konačnog izgleda kupaonice. Na primjer, svijetlo drvo kao prevladavajući materijal u kupaonici predstavlja siguran put u prostor koji odiše svježinom i lakoćom.

Keramičke pločice tvore poseban koncept kupaonice i kao prevladavajući materijal kupaonice, one su inspirativnan element koji pokreće razne mogućnosti. U velikim prostorima dozvoljeno je eksperimentirati s pločicama velikih dimenzija što je danas postao i svojevrsni hit. No, koju boju pločica odabrati? U velikim kupaonicama može se odabrati kombinacija intenzivnih boja koje će pokrivati područje oko kade ili tuškabine, dok će se na podu ili suprotnoj strani kupaonice smjestiti keramičke pločice drugačijih boja. Kod izbora prevladavajuće boje keramičkih pločica dobro je misliti i na budućnost. Što pod time mislimo? Kroz nekoliko godina možda poželite promijeniti pojedini dotrajali kupaonički element ili boju zida pa ćete biti sretni što ne morate mijenjati i pločice.
Jednostavne boje pločica lako se uklapaju u razne kombinacije uređenja.
Želite li stvoriti “živu kupaonicu”, onda kao prevladavajuću boju zidova upotrijebite crvenu ili narančastu. Pastelne boje smiruju i prikladne su za male kupaonice. Oboji li se mali prostor u, npr. crnu ili intenzivnu plavu boju, nema sumnje da će taj prostor djelovati još manji i neugledniji. No, i male kupaonice “vole” kada se mašti otvore vrata. Oboji li se jedan zid kupaonice u plavu, a drugi u bijelu boju, uz kupaoničke elemente svijetlih tonova, i mala kupaonica može biti zanimljiva i lijepa. Žuta boja kupaoničkih zidova lijepo pristaje uz zelene keremičke pločice, ali i ljubičastu u kombinaciji s plavom.

Zelena boja zidova odgovara uz zelene nijanse keramičkih pločica i podove koji su obloženi bijelim keramičkim pločicama. Plava boja kupaoničkih zidova savršeno se uklapa uz nijanse crvenih keramičkih pločica i potpuno bijelih podova. Sve su to smjela rješenja za ugodne kupaonice, no ipak, imate li nedoumica u vezi boja i materijala, svakako je najbolje potražiti savijet stručnjaka.

Iz uređenja kupaonice nikada se ne smiju isključiti boje. O njima je potrebno razmišljati i pri odabiru kupaoničkih elemenata. Naravno, i boje su te koje utječu na stil i izgled kupaonice. Žive li boje u neskladu s kupaonicom kao cjelinom, prostor će izgubiti osnovnu ulogu koja mu je namijenjena. Kupaonica mora biti ugodna i opuštajuća prostorija koja nenametljivo pozitivno utječe na korisnike. Ona mora biti osmišljena kao potpuno i jedinstveno iskustvo koje zrači opuštajućom atmosferom koja je njezino glavno obilježje...

email