Kupaonički namještaj

Nemate dovoljno prostora u kupaonici? Kamo sa stvarima: ručnicima, kozmetikom i sredstvima za čišćenje? Naravno, najbolje rješenje je da te stvari budu na dohvat ruke, tj. u kupaonici! Naravno, odabir adekvatnog kupaoničkog namještaja garancija je da prostor bude maksimalno iskorišten i funkcionalan. Donosimo nekoliko ideja za praktično uređenje kupaonice...

Spremiti stvari u maloj kupaonici nije nimalo lagan zadatak. Štoviše, on može biti vrlo kompliciran ako prostoru nedostaju potrebni ormari ili police. No, s druge pak strane, i nešto veći ormari (najčešče nepraktični za male prostore) mogu predstavljati dodatni problem jer ne pružaju potpunu “kontrolu” nad iskorištenim prostorom.

Što pod time mislimo? Veliki ormari, osim što su izuzetno zahvalni u velikim prostorima, u malima i skučenima predstavljaju pravu noćnu moru. Ako se čak, zahvaljujući nekim čudom velik ormar (uzak i visok) uspije ugurati u malu kupaonicu, njegova funkcionalnost nikako ne može doći do izražaja jer će ga doslovno prostor “pojesti”. Ormar će postati glavno mjesto za stvaranje nereda jer će se u malo prostora pokušati smjestiti “čudo” stvari (pa i onih nepotrebnih), a kupaonica će i dalje vapiti za slobodnim prostorom. Dakle, mala kupaonica s velikim ormarom koji je omeo koliko-toliko moguće kretanje po prostoru, sada je postala još skučenija i neprikladnija za boravak, a o uživanju da i ne govorimo.

Osnovno je pravilo da se male kupaonice ne smiju zakrčiti velikim kupaoničkim elementima. Ovdje ne mislimo samo na ormare, već i na kade i tuškabine. Mala kupaonica mora se urediti s obzirom na veličinu prostora pa čak i ako to podrazumijeva da se u nju ne može postaviti ormar većih dimenzija koji bi udovoljio potrebama ukućana za odlaganjem stvari.
Tržište je doslovce preplavljeno proizvodima koji mogu zadovoljiti i najizbirljivije kupce. Mali ormarići savršeno se uklapaju u male prostore. Kao jedno od najboljih i najfunkcionalnijih rješenja su mali viseći ormari, ali i oni koji se smješteni ispod umivaonika. Dakako, u obzir dolaze i varijante s policama koje su izuzetno praktične za male kupaonice. Bez obzira o kojem tipu kupaonice je riječ, police su uvijek dobrodošle. Drvene ili staklene, police se svojom jednostavnošću vrlo lako uklapaju u kupaonički prostor. No, vrlo je važno voditi računa o tome što će se na tim policama nalaziti. Tek pokoja važna “sitnica” (kutijica s nakitom, brijaći aparat, svakodnevna kozmetika i sl) zaslužuje svoje mjesto.

Umivaonici s ugradbenim ormarima jedno su od boljih rješenja za male kupaonice. Takvi se ormari mogu pronaći u različitim izvedbama i od različitih materijala, ali je najvažnije da su korisni jer se u njih mogu spremiti gotovo sve neophodne stvari koje su potrebne za svakodnevnu higijenu (ručnici, osnovna kozmetika, WC-papir i sl).
Viseći ormari također su dobro rješenje za male prostore, no kod njihovog postavljanja važno je voditi računa o tome gdje će se postaviti s obzirom na mogućnosti kretanja u prostoriji. U kupaonici, pa bila ona i mala, mora postoji “otvoren” prostor koji dozvoljava slobodno kretanje. Stoga je kod uređenja kupaonice nužno voditi računa o veličini elemenata koji će se u njoj nalaziti.

Kupaonica mora “disati”. Elementi moraju dopuštati prostoru slobodu koja je nužna za funkcionalnost i ugodnost prostorije. Skučeni i prenatrpani prostori ostavljaju dojam neusklađenosti i zbrke koja za rezultat ima kupaonicu koja vapi za promjenom i svježinom, tj. slobodom.
Mali ormari stoga čine čuda. I zaista, to je činjenica koju nije potrebno osporavati.
Naravno, kao što smo već rekli, kod malih ormara valja voditi računa što će se u njima nalaziti, ali i o cjelokupnom izgledu kupaonice. Ako je kupaonica mala to ne znači da mora biti neugledna. Velike kupaonice “trpe” kupaoničke elemente većih dimenzija. Dakako, i u njima valja voditi računa o smještaju elemenata i njihovoj osnovnoj namjeni. Nikada se ne smije zaboraviti na prostor koji u kupaonici mora ostati slobodan.

Kupaonica kao prostor u kojem se treba osjećati ugodno mora imati “slobodu”, a to je posebice izraženo kod velikih kupaonica. Kupaonički namještaj ima veliku ulogu u konačnom izgledu kupaonice. Nema sumnje da će ponuda tržišta udovoljiti različitim ukusima, stilovima, ali i očekivanjima izbirljivih kupaca. Današnji kupaonički namještaj je moderan, atraktivan i funkcionalan. On pruža bezbroj varijanti konačnog izgleda kupaonice i na određeni je način poveznica sa sanitarnim elementima. Govorimo li o materijalima od kojih je izrađen, proizvođači kupaoničkog namještaja uvijek su u korak s tehnologijom i novitetima kako bi u konačnici ponudili tržištu proizvod najbolje kvalitete.
Naravno, i od male prostorije može se napraviti čudo! Samo je potebna dobra volja, mašta te naravno malo financijskih sredstva...

email