Planer za lijepu i funkcionalnu kupaonicu

Krećete u rekonstrukciju ili tek djelomično preuređenje kupaonice? Pitate se odakle početi i na što treba posebno obratiti pažnju? Kako mali prostor učiniti što funkcionalnijim? Dobar plan uređenja kupaonice ključna je stvar za dobar izgled omiljenog prostora!

Od planiranja sve započinje! Upravo zato valja dobro razmisliti o tome kakav izgled kupaonice se želi postići i koji će kupaonički elementi u prostoru voditi glavnu riječ. Isto tako, na umu treba imati da uređenje kupaonice ovisi i o postojećim vodovodnim i električnim instalacijama. Preinake su uvijek moguće, no kako bi troškovi bili što niži, postojeće vodovodne instalacije bilo bi dobro iskoristiti u što većoj mjeri. Naravno, sve tehničke savjete kod rekonstrukcije već postojeće kupaonice mogu se dobiti od stručnjaka, tj. izvođača radova.

Početna skica radova, ali i osnovni planer želja investitora dvije su najbitnije stvari kod preuređenja kupaonice.
Uzme li se u obzir da kupaonicu ne preuređujemo vrlo često, dobro je napraviti i po nekoliko skica budućeg prostora. Također, savjeti arhitekata uvijek su dobrodošli. Uređenje nije lagan posao. Treba uložiti puno truda i volje da se pronađe najbolje rješenje. Rješenje koje će zadovoljiti potrebe svih ukućana. Dakako, sigurnost, funkcionalnost i konačni izgled kupaonice tri su stvari koje u potpunosti moraju ispuniti apsolutno sva očekivanja investitora.

Funkcionalnost

Krenimo od funkcionalnosti kupaonice kao najvažnije karakteristike prostora. Mala ili velika kupaonica mogu biti jednako funkcionalne ako je raspored kupaoničkih elemenata dobro postavljen u odnosu na prostor i ako su elementi odgovarajućih dimenzija. Adekvatno postavljeni elementi kupaonici će dati njezinu primarnu ulogu. Isto tako, ne smijemo zaboraviti da i ti elementi moraju biti funkcionalni. Postavi li se u kupaonicu pretjeran broj polica koje ne predstavljaju pravo rješenje za odlaganje stvari već samo zauzimaju prostor, sigurno je da neće biti korisne. Zato pri odabiru elemenata vodite računa o tome što kupujete i za koju namjenu. Dobro razmislite za što vam pojedini element služi i kome će biti namijenjen. Ne zaboravite na slobodan prostor koji mora ostati u kupaonici. Funkcionalna kupaonica je lijepa i ugodna. To je mjesto u kojem ćete se osjećati ugodno i to dugoročno. Upravo zbog toga uložite nešto više vremena (ali i novca) u uređenje kupaonice. Također, ne zaboravite na udobnost i učinkovitost kupaoničkih elemenata, tj. cijele prostorije.

Izgled

Govorimo li o izgledu kupaonice onda moramo krenuti od stila uređenja. Kupaonica je na određen način poveznica između svih ostalih prostorija stana. Najčešće je kupaonica najmanji prostor u stanu, no to nikako ne umanjuje njezinu vrijednost. Štoviše, iz perspektive današnjih stilova uređenja, mišljenja arhitekata, ali i šire javnosti, kupaonica već niz godina zauzima vodeću ulogu u domu. Upravo je zato izgled kupaonice važan. Ne brzajte s odlukama koje se odnose na stil uređenja. U prvi tren, možda vam se neki određeni stil čini jako zgodnim, no postavite si pitanje je li praktičan? Vidite li se u tako uređenoj kupaonici za pet ili deset godina? To su vrlo bitne stvari i o njima valja voditi računa. U slučaju da preuređujete već postojeću kupaonicu ona će zasigurno biti povezana s ostalim prostorijama stana. U slučaju da se stil uređenja kupaonice u potpunosti razlikuje od ostalih prostorija, možda nije loša ideja da se neki mali element upotrijebi kao poveznica s cijelinom stana. Razgovarajte o stilu uređenja i s ostalim ukućanama. Razmislite o tome kakvu bi kupaonicu vaši gosti željeli vidjeti, odnosno kakvu kupaonicu želite pokazati prijateljima. Najvažnije od svega je da to bude kupaonica koja će ispuniti sva vaša očekivanja. Bila kupaonica moderna ili klasična, ona je posebna prostorija jer ste je upravo vi osmislili. Izgled kupaonice reflektira vaš ukus i stil. Razmislite kakvu kupaonicu zaista želite!

Sigurnost

Svaka prostorija doma mora biti sigurna. Imamo li u vidu da se mala djeca u kupaonici vole zadržavati i igrati, sigurnosti kupaonice mora se posvetiti velika pažnja.
Ne treba posebno govoriti koliko je važno električne instalacije zaštititi na primjeren način i da se apsolutno sve opasne stvari (sredstva za čišćenje, lijekovi, sušilo za kosu i sl) nikada ne ostavljaju na dohvat ruke znatiželjnih mališana.
Postavljanje plinskih instalacija (ako je u kupaonici postavljen plinski kotao ili bojler, što je čest slučaj) isključivo prepustite ovlaštenom plinoinstalateru. Ne upuštajte se u “plinska” posla na svoju ruku. Plinska trošila redovito servisirajte.
Razmislite o podu kupaonice. Želite li izbjeći klizanje, prikladan tepih ili prostirač dobar su izbor, no vodite računa o njihovoj čistoći. Sigurnost je nedvojbeno vrlo važna stavka kod preuređenja prostora. Kod samog planiranja kupaonice sigurnost stavite na vrh prioriteta.

Instalacije

Već smo ranije spomenuli da “plinska” posla prepustiite ovlaštenom plinoinstalateru i plinoserviseru (dakako, ne samo u kupaonici). Na to se nadovezuju i poslovi koji se odnose na električne i vodovodne instalacije. Kod preuređenja kupaonice najidealnije je kada se novi sanitarni elementi postavljaju na postojeća mjesta. Razlog tome leži u činjenici što je premještanje instalacija skupo pa se na taj način troškovi preuređenja nastoje sniziti. Važno je da izvođač radova pregleda sve postojeće cijevi te utvrdi u kakvom su one stanju. Možda će biti potreba tek djelomična reparacija pojedinih dijelova. Najčešće se zamjenjuju stare olovne cijevi. Kod uređenja instalacija potrebno je voditi računa o važećim propisima.
Ne zaboravite na ventilaciju koja je u kupaonici posebno važna. Naime, imate li u kupaonici plinski bojler, ventilacija mora zadovoljavati točno određene uvjete koji su nužni za sigurnost ljudi. O tome kakva je ventilacija ovisi i vlažnost prostorije. Ventilatore je potrebno postaviti na najprikladnije mjesto u odnosu na kadu ili tuškabinu, WC i (plinski) bojler.

Zidovi i podovi

Keramičke pločice uvijek su dobar izbor za kupaoničke zidove i podove. Jednostavno održavanje i velik izbor ponude prednosti su koje se nikako ne smiju zanemariti. Keramika je oduvijek bila zaštitni znak lijepo uređene kupaonice. Današnje kupaonice, pogotovo one većih dimenzija, krase pločice velikih dimenzija s diskretnim uzorcima. Govorimo li o bojama keramičkih pločica, ulazimo u svijet nepreglednih kombinacija i mogućnosti. Keramičke pločice svojom specifičnošću prostoru daju lijep izgled i u odnosu na kupaoničke elemente mogu se iskoristiti na razne načine. Tako bordure mogu poslužiti kao mali detalji koji će prostoru dati posebnost, dok fuge u boji mogu odstupati od klasičnih bijelih te tako “otvoriti” prostor u modernom poimanju kupaonice.
Govorimo li o grijanju kupaonice, valjalo bi razmisliti o podnom grijanju koje je vrlo dobar izbor, a pogotovo ako mislite na svoje najmlađe.
Pod kupaonice može uključivati i drvo, odnosno laminat. Za razliku od keramičkih pločica, drveni pod je nešto teže održavati jer je drvo kao materijal znatno osjetljivije. Naravno, važno je da se drveni pod postavlja na odgovarajući način.
Kamen kao materijal za kupaonicu prikladan je u iznimnim slučajevima, ponajviše kada je riječ o velikim površinama.
On djeluje hladno i čvrsto, no u kombinaciji s toplim tonovima elemenata ili boja zidova, može se vrlo lijepo uklopiti i u kupaonicu.
Na kraju, u dogovoru s izvođačem radova potrebno je vidjeti koji je najbolji izbor za pod kupaonice s obzirom na kupaoničke elemente, potrebe ukućana i estetski izgled.

Rasvjeta

Rasvjeta je također vrlo bitna u kupaonici. Osnovno je pravilo da kupaonica mora biti ispunjena svjetlošću. Adekvatna rasvjetna tijela kupaonici će dati svježinu. Jednako raspoređena rasvjeta ugodna je za oko, ali je i funkcionalna. Naravno, u kupaonicu treba ugraditi rasvjetna tijela koja su prikladna za vlažne prostore. Postoji li u kupaonici prirodni izvor svjetlosti, to je određena prednost jer se u kombinaciji s rasvjetnim tijelima mogu postići vrlo lijepi svjetlosni efekti. Rasvjetna tijela treba isključivo postavljati električar.

Lijepa i funkcionalna kupaonica

Lijepa, funkcionalna, prepoznatljiva i ugodna, kupaonica je savršeno mjesto za opuštanje i užitak. Stoga kod planiranja preuređenja dobro razmislite kakvu kupaonicu zapravo želite. Obilazite salone kupaoničke opreme, pitajte arhitekte, radite skice, pitajte obitelj i prijatelje što misle o vašim prijedlozima. Kombinirajte razne ideje i mogućnosti. Uključite svoju maštu u budući izgled kupaonice koja ne mora biti ni klasična ni moderna, već jednostavno posebna! Mala ili velika, moderna “wellness” ili klasična obiteljska, kupaonica će postati vaša omiljena destinacija na kraju dana. U njoj ćete se osjećati ugodno i sretno.
Upustite se u preuređenje kupaonice s osmijehom na licu i veseljem jer ulazite u novo otkriće budućeg izgleda prostora koji već u startu nagoviještava dobru promjenu...

email