Kupaonički zidovi

Na kupaoničkim zidovima najčešće pronalazimo police, ogledala, poneki ormarić, sitne ukrase... Dakako, ono što prvo primjećujemo su boje kupaoničkih zidova i keramiče pločice. No, što ako kupaonički zid nije obložen keramičkim pločicama?

Ambijentalni doživljaj moderne kupaonice ponajprije ovisi o samoj ideji konačnog izgleda prostora. Bilo da je riječ o klasičnoj ili modernoj kupaonici u kojoj tehničke inovacije vode glavnu riječ, današnji tip kupaonice sigurno odaje prepoznatljiv karakter. Naravno, govorimo o funkcionalnosti kupanice, odnosno kupaoničkih elemenata koji kupaonicu čine ikonom udobnog prostora.

Kada, tuškabina ili umivaonik moraju zadovoljavati naše osnovne potrebe. Naravno, i lijep izgled elemenata ne možemo zaboraviti. Pogledamo li gotovo sve svjetske proizvođače kupaoničke opreme, utrka za što boljim, funkcionalnijim i ljepšim elementima kao da nema kraja.
Imate li nedoumice oko izgleda kupaoničkih zidova, možda nije loša ideja da se odlučite za bojanje kupaoničkih zidova. Ovog puta isključimo keramičke pločice kupaonice i okrenimo se bojama i njihovom prekrasnom šarenom svijetu raznih mogućnosti!

Nema sumnje da izbor boje odlučuje o tome kakav će u konačnici kupaonica imati karakter. Topla ili hladna, svijetla ili tamna, kupaonica će ovisiti upravo o glavnoj boji zidova.
Ako je riječ o malom prostoru, onda u obzir dolaze gotovo svi svijetli tonovi. Kod ovakvog tipa kupaonice pastelni tonovi daju poseban naglasak upravo na zidove. Dakako, u malim kupaonicama valja izbjegavati nepotrebno postavljanje suvišnih elemenata koji će zakrčiti ionako malen prostor. Mala kupaonica mora disati slobodnim prostorom. Dovoljno je samo na zidove postaviti svega nekoliko manjih polica na kojima će se nalaziti ručnici i osnovna kozmetika. Zidovi male kupaonice trpe i pokoju vješalicu za ručnik i rasvjetno tijelo. Eventualno, u kupaonicu možete staviti jedan mali ukras koji će prostoru dati “ono nešto”. No, i taj ukras valja pomno odabrati i u skladu s cijelim izgledom i tonom kupaonice.

U malu kupaonicu treba smjestiti prikladne male elemente. Pri odabiru elemenata potražite savijet stručnjaka u specijaliziranim prodavaonicama. Danas postoje brojne računalne simulacije prostora i vrlo je lako odabrati odgovarajuće elemente s obzirom na veličinu prostora. Također, pri odabiru elemenata vodite računa o boji koju ste odabrali za kupaonicu. To je prvo na što morate misliti!
Zidovi velikih kupaonica dobro podnose jarke boje s oštrim “rezovima”. Boje zidova mogu se prelijevati s jednog zida na drugi, ali pri tome valja paziti da se boje dobro podnose. Ovo je dobro rješenje za velike i moderne kupaonice koje su uređene u futurističkom duhu koji vrlo dobro prihvaća eksperimentiranje s bojama.
Kupaonički elementi u velikim kupaonicama također mogu biti u prikladnim bojama, no i ovdje treba pripaziti na boju zidova.

Plava, crvena ili zelena boja kupaoničkih zidova označava svježinu i odlučnost. Sukladno tome, i kupaonički elementi moraju biti usklađeni s prostorom.
Naravno, osim u bojama, kupaonički zidovi mogu biti obloženi staklenom opekom ili zidnim oblogama. Sve kombinacije otvaraju nebrojene mogućnosti za moderan i lijep izgled kupaonice u kojoj se itekako lako može opustiti i uživati...

email