Vrijeme je veličanstvenog povratka luksuza u kupaonicu!

Bezvremen, neodoljiv, nepromjenjiv, nepobjediv...

Trend nam najavljuje glamurozno klasičan stil u uređenju kupaonica kojemu će se radovati svi oni koji su strpljivo čekali da se u svijetu dizajna kupaonica umire strasti koje godinama ključaju u novitetima na tržištu. Odavno ne postoje granice mogućeg i dizajn kupaonica postao je znanost i umjetnost i u tehničkom, i u dizajnerskom i u izvedbenom smislu jer lijepa i funkcionalna kupaonica danas je kutak doma u kojemu je dizajnu i funkcionalnosti naređen savršen sklad.

Pločice koje apliciraju najfinije i veličanstvene kamene uzorke nastale iz prirode tip je uređenja luksuznih i rezidencijalnih kupaonica i siguran odabir za sve koji nisu skloni trendovskom zaluđivanju, znajući da takvim stilom uređenja ne mogu pogriješiti jer je bezvremen, modularan i kompatibilan, a kod uređenja i spajanja je vrlo prikladan i za sve što ga dopunjuje u velikom stilu.

U izboru ljepote ove priče kralj kupaonice je mramorni uzorak koji je oduvijek bio sinonim izuzetno profinjenog naglašenog stila i glamura. Njegova mekana struktura, zavodljiva, odavno neodoljiva, savršeno je jednostavna i nepobjediva pred stampedom trendova koji dolaze i odlaze, zabljesnu u trenutku, ali i pobjedonosno padaju u zaborav.

Klasik uvijek i zauvijek, omiljena tema za podne i zidne obloge.

Prenoseći prirodan ugodan efekt suptilne ljepote njegovih šara protkanih bijelih stijena mekim paučinastim sivim linijama, dovoljan je motiv digitalnom printanju za osnovnu pločicu, a raznolikost njegovog presjeka nastalog u prirodi koji je uz pomoć visoke tehnologije samo apliciran na pločicu, u savršenom će skladu u prostoru projicirati posebno opuštajući, vrlo ugodan osjećaj, a pri tome i naglasiti svu snagu jednostavnosti. Spojevi i ljepota presjeka dovoljni su, jer upravo u jednostavnosti predstavljaju savršen modular za kombiniranje ploha za oblaganje pločicama, ali i sanitarija i namještaja.

Za one koji su vjerni klasicima, taj stil je je vječna tema u proizvodnji pločica koja u estetici i vizualnom dozvoljava samo prilagođavanje i usklađivanje s minimalnim izmjenama prema zahtjevima tržišta, a to su tehnološki noviteti koji su predmet keramičke ili gresne podloge, veličine ili debljine i tvrdoće pločice. Mramorni uzorak je savršen i nepresušan izvor sive šare na bijeloj podlozi i esencija je ekskluzivne i moderno uređene kupaonice u svakom vremenu. Mekana siva linija nikada nije podilazila trendovima kreativnosti koji se razvijaju u keramičkoj industriji, ali u korak prati sve novitete u svijetu keramike.

Visoka kvaliteta pločica, velike dimenzije, visoki sjaj glazura - pojačivači su kohezije teme o mramornim šarama s trendom, ali treba pojasniti zašto se takav divan mramor koji nastaje u prirodi doslovno preslikava na pločicu?

Priroda nam postavlja savršenu ravnotežu pozitivnog i negativnog. Ljepota prirodnog mramora je nedodirljiva i nepobjediva, toliko savršena da ne postoji razlog koji bi opravdao i najmanju modulaciju.

No, mramor kao materijal u graditeljstvu za oblaganje zidova i podova nije sjajno rješenje jer je vrlo nježan, porozan i osjetljiv pa je kao idealan medij na koji se prenosi njegovo vizualno bogatstvo i ima isto načelo ugradnje odabrana keramička i gresna pločica koja od definicije najjačeg prisutnog materijala za kupaonice, dizajn temelji upravo na elementima iz prirode.

Keramička industrija je maestralno dovela do savršenstva i upoznala tržište s revolucijom u proizvodnji gresa - pločama Kerlite.

Novo doba pločica je senzacionalna gresna ploča debljine samo 3 mm, velikih dimenzija, do 100 × 300 cm, koja je tržištu izmamila oduševljenje svojim brojnim dobrim karakteristikama.

Osim izuzetno velike čvrstoće i minimalne debljine, ploče Kerlite otporne su i na smrzavanje i time postaju pogodne za polaganje u apsolutno sve uvjete: na podove, zidove, stropove i fasade, odnosno za sve vrste oblaganja. Estetika je izuzetno naglašen segment jer upravo je zbog velikih dimenzija prikladna za izričaj gotovo svih stilova, ideja i želja dizajnera. Ploha koja je obložena pločama Kerlite ima savršenu jednoličnost i time je gotovo potpuno izuzeto prekidanje plohe fugom, neprimjetni prijelazi pločica u dekore i minimalna širina spojeva ploča.

Digitalan otisak omogućuje oplemenjivanje i efekt prirodne raznolikosti. S dodatkom profinjenih i nježnih dekora koji su još ultimativni u svakoj seriji keramičkih pločica, također su vrlo su zanimljivi i mozaici s interaktivnim detaljima kockica, cvjetova, metalnih i staklenih dodataka koji u takvom stilu uređenja mogu biti fantastična rješenja za naglašavanje područja i detalja.

Tehnološkim napretkom i pojavom gresne pločice u svim svojim oblicima zadovoljeno je tržište upravo imitiranjem prirodnih stijena za polaganje na podove u kojima bi ljepota prirodnog materijala zbog namjene prostora mogla biti upitne postojanosti, stoga gresne pločice kao materijal izuzetno dobrih tehničkih karakteristika preuzimaju njihovo imitiranje pogotovo u segmentu poliranih, izrazito sjajnih ploča koje imaju istu obradu kao prirodni ili umjetni kamen, ali su čvrstoćom i otpornosti nemjerljive i postaju nezamjenjiv medij za polaganje na podovima rezidencijalnih prostorija u kojima stanuju luksuz i glamur.

I doista je pobjednička kombinacija koja stalno ispituje i pomiče granice vrijednosti, a tržište i dizajn glamuroznih prostora uživa, jer gres kao materijal eliminira sve nedostatke, produljuje postojanost i naglašava ljepotu.

U odabiru teme za kupaonicu vrlo rijetko je dodavanje boja. Pozvane su samo da se ušuljaju u detalje koji ne remete savršenu vizualnu jednoličnost. Tu su prozračne i pastelne boje, ali u trendu su zagasiti tamniji tonovi plavih, zelenih, ljubičastih i bordo kao kombinacije. Sramežljive bez dinamike, boje tako mogu ući u savršenu ravnotežu prostora u kojoj se ne traži puno maštovitog kombiniranja jer minimalizam i istančan odabir posebnih elemenata osnova je kreiranja ekskluzivnog i profinjenog prostora.

Kombiniranje je vrlo delikatno, jer osim pločica, mramorna šara se aplicira i na sanitarije, posebno na volumizirane samostojeće kade i kupaonički namještaj i vrlo je dojmljiva u bijelim kombinacijama jednoličnih prostora koji upravo blistaju u svojoj jednostavnosti.

Ali, i suprotno kombiniranje može biti strastveno i moćno za svakog dizajnera koji u prostoru želi snažan kontrast, dinamičan i glasan dojam. Crna je uvijek nepogrešiv odabir za izuzetno naglašen kontrast. Savršeni spojevi koji izražajno donose dinamiku na tu profinjenu bijelu i prozračnu kulisu uvest će dominantne komade sanitarija ili namještaja, vrlo zahtjevno i promišljeno odabrane, jer kombiniranje i naglašavanje mora biti senzacionalno, ali potpuno usklađeno jer greške u kraljevskoj kupaonici nisu dozvoljene.

U tako dramatičnom iskoraku kombiniranje s crnim detaljima, pogotovo sanitarnim skulpturama, uvodi sasvim neku drugu dimeziju. Takve kupaonice postaju prave rezidencije razmaženog hedonizma i hramovi štovanja uživanja i opuštanja. Bez obzira na veličinu kupaonice, ta tema se uglavnom odabire kod uređenja velikih kupaonica, međutim potpuno ravnopravno može oduševiti i u maloj kupaonici koju želite luksuzno urediti.

Usudite se... i uvedite glamur u svoju novu kupaonicu!

Morana Perković, ing. građ.

email