Svijet mozaika - čudesni oblici i boje

Mozaici predstavljaju pravi mali raj kada govorimo o uređenju kupaonica. Mozaik biramo pažljivo, pazimo na odnose boja, dizajn i kompletan izgled kupaonice. Ako znamo da su pronađeni u arheološkim nalazištima drevnih kultura s prostora male Azije i Kine, mozaici svojom poviješću garantiraju posebnost.

Mozaici mogu izgledati vrlo efektno, no pri odabiru valja pripaziti da se ne pomakne granica dobrog ukusa. Što to znači? Mozaici mogu stvoriti “kolorističke zamke” koje u konačnici ne izgledaju privlačno. Prostor će izgubiti toplinu, prepoznatljivost i posebnost koju mozaik treba predstavljati.
Atmosfera u kupaonici je izuzetno bitna. Možemo reći da to već i “vrapci na grani znaju”. Interijer koji je uređen u kombinaciji mozaika i nekog drugog materijala odiše stilskim uređenjem i daje prostoru “ono nešto” što ga čini drugačijim i jedinstvenim.

Na tržištu se mogu pronaći različiti mozaici, a velik broj trgovaca, odnosno proizvođača pokazatelj su da je potražnja za ovim malim keramičkim umjetninama itekako velika. No, mozaik ne razlikujemo samo po boji, već i po pojedinim komadićima koji ga čine. Suvremenim tehnologijama dobivaju se najrazličitiji oblici mozaika, a danas su najčešći geometrijski.

Mozaici se izrađuju on različitih materijala: stakla, keramike, mramora itd. Koji ćete materijal odabrati za kupaonicu, ovisi o stilu uređenja prostora, kupaoničkim elementima, boji zidova i sl. No, mozaik pruža nebrojene mogućnosti koje na kraju zatvaraju cjelinu i prostor upotpunjuju “posebnim štihom”. Mozaik je lijep i kvalitetan. On ističe prostor i na neki je način impozantan sam po sebi. Ako ste odlučili za mozaik, razmislite o tome da kupaonici treba prostora, tj. da mozaik voli minimalizam.

email