Pločica na pločicu - ušteda i vremena i novca

Zamjena keramičkih pločica u kupaonici nije nimalo privlačan i lagan zadatak. Vrijeme, financijska sredstva, mudrost i razboritost pri izvođenju radova i neplaniranim troškovima ulaze u osnove polaganja pločica. Koje pločice odabrati? Plave ili zelene, jednobojne ili mozaik? Kadtad na red dolazi i pitanje tehničkih karakteristika, ali i estetski izgled. Na kraju, kada je konačna odluka ipak donesena, pločice su spremne za polaganje. No, jeste li znali da posao skidanja starih pločica ne mora biti nužno zlo? Uz pomoć posebnih ljepila za keramičke pločice, posao postavljanja novih pločica može biti jednostavan poput pjesme...

Kod polaganja keramičkih pločica najvažnije je da podloga na koju se pločice lijepe bude čista, tj. bez prašine, nemasna i, dakako, ravna. Dvije su osnovne tehnike polaganja pločica:

  • polaganje u debelom sloju (3 - 5 cm) pomoću cementnog morta
  • polaganje u tankom sloju (1,5 - 5 mm) pomoću ljepila za pločice.

Dakako, odabir ljepila druga je važna kategorija kod polaganja pločica. Postoje jednokomponentna, dvokomponentna, organska ljepila u disperzijama ili pastama i organska ljepila s reaktivnim smolama. Ovisno o njihovoj namjeni, odnosno na kakvu se površinu i gdje se pločice lijepe, izvođač radova mora voditi računa o vanjskim utjecajima (toplina, vlaga, udarci i sl).
No, koje ljepilo valja odabrati ako se pločice lijepe na već postojeću keramičku površinu? Riječ je, dakako, o fleksibilnim ljepilima. Kod uporabe ovih ljepila najvažnije je da je površina čista (bez prljavštine), suha, čvrsta i ravna.
Uz to, za lijepljenje pločica na pločicu važno je da je stara pločica čvrsto vezana za podlogu, odnosno na zid. Kod lijepljenja kvalitetnim fleksibilnim ljepilom treba voditi računa o tome da pri prianjanju pločice ljepilo ne 'curi' izvan dimenzija pločice. Polaganje pločica izvodi se od poda prema stropu.

Zidna pločica brzo 'vuče' ljepilo pa lijepljenje treba provoditi u kontinuiranim vremenskim razmacima kako bi se izbjeglo nepotrebno sušenje, a time i neadekvatno postavljanje keramičkih pločica.
Uz takvo načelo lijepljenja pločica, nova kupaonica može u vrlo kratkom vremenu zablistati u novom ruhu. Bez dodatnih prljavština uzrokovanih razbijanjem starih pločica i sl, polaganje pločica na pločice u nekim je slučajevima bolje i jeftinije rješenje.
Naravno, sve ovisi o tome gdje se i zašto se provodi rekonstrukcija materijali, ali o tome što se od novog izgleda prostorije očekuje. Bilo kako bilo, nova kupaonica zasigurno će izgledati ljepše...

email