Azulejo - stvoren za divljenje

Azulejo - oslikane keramičke pločice specifičnih karakteristika krase pročelja mnogih građevina. Kao svojevrstan zaštitni zrak Portugala, azulejo predstavlja njegov prekrasan kultorološki dar svjetskoj kulturi. Kao nadahnuće za mnoge druge oblike i tehnike, azulejo postaje inspirativan spoj umjetnosti, arhitekture i grada.

Azulejo u prijevodu s arapskog označava mali bojani kamen, ali je zapravo riječ o oslikanoj glaziranoj keramičkoj pločici.
Pločica je prekrivena glazurom koja može biti glatka, jednobojna ili ukrašena različitim motivima. Azulejo se kao tehnika upotrebljavala gotovo neprekidno tijekom pet stoljeća. Poznata je u mnogim zemljama, posebice u Portugalu, ali i u Španjolskoj, Italiji, Nizozemskoj, Iranu i Maroku. U počecima se koristila isključivo plava i bijela boja, a oblagale su se velike površine. Najprije je krenuo u pohod na kupole crkvi i unutrašnje zidove kuća, da bi se na kraju pojavio na fasadama kojima se i danas divimo.

Azulejo je kao dekorativna umjetnost utjecao na brojne kulturne promjene. Najvažnije od svega je da je keramiku, odnosno jedan njezin vid izražavanja kao zasebnu cjelinu prihvatila šira zajednica i da je postala jedan od ključnih elemenata umjetnosti.
Portugal se od drugih europskih zemalja izdvaja tradicijom i bogatstvom ukrašavanja pročelja zgrada azulejom kao specifičnim dekorativnim elementom. Prepoznatljive portugalske obrise azulejo je poprimio u 16. stoljeću te se može reći kako je od tada rado viđen element na većini pročelja. U centru glavnog grada Portugala, Lisabona, gotovo je nemoguće pronaći zgradu koja na neki način nije ukrašena keramičkom pločicom.

Tako se u prošlosti azulejo pojavio kao svojevrstan vid izražavanja statusa u društvu. Dobrostojeće obitelji iskoristile su takav vid umjetnosti kakao bi pokazale svoje bogatstvo.
Ništa neobično nije vidjeti natpise ulica i putokaze ukrašene keramičkim pločicama. Fasade i interijeri mnogih portugalskih, ali i španjolskih gradova krase pločice koje se stapaju s građevinom tvoreći cjelinu upotpunjenu umjetničkim izrazom.

Azulejo, prekrasan vid umjetničkog izražavanja u svijetu keramike u kojem vlada carstvo oblika, boja, dimenzija, materijala i namjene, predstavlja savršen oblik jednostavnog umijeća prepoznatljivog stila koji zrači poviješću i koji kao takav ostavlja dubok i prepoznatljiv trag.
Danas na pročeljima građevina možemo vidjeti različite pokušaje ‘umjetnosti’ koja se trudi postati ‘in’, ali joj ipak (na sreću) to ne polazi za rukom. Takva umjetnost nikada neće postati povijest i nešto čemu će se diviti mnogi budući naraštaji.
Divljenje je rezervirano za azulejo.

email