Mozaik - umjetnost za sva vremena

Što je zajedničko rimskim vilima i bizantskim palačama? Zidove tih krasnih dvora krasi mozaik - predivna igra keramičkih pločica, boja, umjetnosti i tehnika.

Možemo reći da je danas keramička industrija nametnula jedan savršen svijet mozaika u kojem vlada carstvo različitih oblika, boja, materijala i tehnika. To je mozaik koji vlada na svim svjetskim tržištima i sajmovima i koji nas uvodi u jednu sasvim novu dimenziju uređenja prostora.
Tisuće malenih keramičkih komadića čine cjelinu kojoj teško da itko može odoljeti. Naravno, to je i savršenstvo boja: plava, crvena, ljubičasta, zelena, zlatna, žuta, crna...

U industriji keramičkih pločica mozaik je iznimno cijenjen. Možda se upravo zbog tog razloga sve više ulaže u njegov razvoj i nove tehnologije izrade. Danas gotovo da ne postoji ni jedan velnes-centar ili kozmetički salon čije zidove ne krasi upravo mozaik.
Mozaik stvara slike koje govore priču. To je umjetničko djelo koje vlada prostorom u kojem se osjeća ugoda, toplina i opuštenost.
Mozaik mora biti dobro postavljen, usklađen u bojama i oblicima i tek je tada njegova funkcija potpuna. Zato kod odabira mozaika valja obratiti obratiti pozornost na veličinu prostorije, kome je ta prostorija namijenjena i koja joj je osnovna funkcija.

Mozaik može djelovati vrlo opuštajuće (ako je dobro postavljen i koncepcijski dobro usklađen), no s druge pak strane može djelovati i vrlo hladno. Kompozicizije boja i oblika moraju se vrlo pažljivo odabrati i u konačnici poklapati kako bi mozaik ispunio svoju zadaću.
Birate li mozaik za kupaonicu, morate ga vrlo pažljivo odabrati s obzirom na stilsko uređenje. Naime, mozaik kao cjelina koja dovoljno govori sama za sebe ne odgovara svim stilovima uređenja. Stoga pazite kako vam se ne bi „dogodio“ kič i neukus!
Nije pravilo da se uvijek oblaže cijeli zid kupaonice mozaikom. Ako se obloži samo jedan mali dio kupaoničkog zida, vaša omiljena prostorija može dobiti jednu sasvim drugačiju dimenziju. Zidove malih kupaonica također može krasiti jedan mali detalj mozaika, npr. neka to bude površina oko ogledala ili ormarića. Ukrasite mozaikom rub kade ili površinu gdje se nalaze držači za ručnike.

Savršen svijet mozaika zavladao je u sve popularnijim velnes- centrima i spa-centrima, kozmetičkim salonima pa i u modernim poslovnim zgradama.
Preuređujete li kupaonicu, razmislite o tome da u njoj svoje mjesto pronađe upravo mozaik.
Naravno, nećete požaliti jer je mozaik savršen kupaonički detalj...

email