Zašto volimo svijet keramike

...zato jer je keramika umjetnost koju obožavamo!

Postoji bezbroj razloga zašto smo više orijentirani na neke boje, oblike ili dimenzije keramičkih pločica. Veličina prostora, stil uređenja ili naša osobnost podjednako snažno utječu na odluke kod uređenja bilo kojeg prostora, pa i kupaonice. Hoćemo li odabrati velike ili male pločice, jednobojne ili s nekim posebnim dekorom ili ćemo biti odvažni i odabrati veličanstveni mozaik, u konačnici ovisi i o tome koliko smo hrabri za izazove i neke nove prostore. Prostore u kojima vlada umjetnost savršenih linija, boja i keramike koja je zavladala svuda oko nas...

Najčešće rekonstrukcija kupaonice podrazumijeva postavljanje novih keramičkih pločica. Mijenja li se kupaonici izgled ‘od glave do pete’, o dimenzijama i bojama keramičkih pločica svakako treba misliti već na samom početku radova, odnosno u trenucima kreativnih inspiracija koji će odlučiti kako će izgledati nova kupaonica. Naša posebna kupaonica! Tu se vraćamo na početak priče gdje se pitamo koliko smo odvažni i hrabri za konkretne korake...

Gotovo jednako važne kao što su kupaonički elementi poput kada ili umivaonika, keramičke pločice utječu na cjelokupni izgled prostora i atmosferu. One utječu na nas, naše osjećaje, jer u maštovitim ili luksuznim malim umjetnostima koje nastaju slaganjem pločica, možemo osjetiti toplinu, lakoću...

Upravo zato je važno o izboru pločica misliti puno ranije nego što je to slučaj s ostalim kupaoničkim elementima. Možda se mnogi neće složiti s tom tvrdnjom, ali ako uzmemo u obzir samo veličinu površine koje pločice zauzimaju u prosječnoj kupaonici, sasvim je jasno da su upravo one dominantne. S druge pak strane, njihov utjecaj na cjelokupni doživljaj i izgled kupaonice izuzetno je važan, ako ne i ključan. Upravo zato volimo svijet keramike.

Njihova važnost u kupaonici već niz godina potvrđena je i na vodećim svjetskim sajmovima keramike. O napretku keramičke industrije ne moramo govoriti. Ona nezaustavljivo juri naprijed donoseći nam još kvalitetnije i ljepše pločice. One kojima se ne prestajemo diviti.

Keramička industrija postavila je visoke standarde estetike, dizajna, svega onoga što smatramo lijepim i privlačnim. Zapravo, kupaonica upravo takva mora i biti: lijepa i privlačna!

Pločice su jedinstven element svake kupaonice, iako nije nepoznanica da kupaonice bez njih mogu biti zanimljive i lijepe. Prije početka bilo kakvih radova treba donijeti odluku o izboru pločica, stilu uređenja, bojama, materijalima, ali treba voditi računa i o tome gdje će prolaziti instalacije. Osvrnimo se na izbor keramičkih pločica.

Bez obzira na to radi li se o kupaoničkim elementima, namještaju ili pločicama, dimenzije nikako ne smiju doći u sporedni plan. Baš naprotiv, o njima treba misliti mnogo prije nego li se izdvoje određena financijska sredstva. Ako su kupaonički elementi, pa i pločice, odabrani po mjeri kupaonice, prostor se može vrlo lako urediti. No, najvažnije je da će nakon obavljenog posla preuređenja kupaonice ona biti funkcionalna i ugodna.

U pravilu se u male kupaonice ne postavljaju velike pločice, iako se danas to sve više napušta. Ne može se poreći kako velike pločice ne mogu odgovarati i u maloj kupaonici, ali to svakako mora biti dobro isplanirano u odnosu na sve ostale kupaoničke elemente.

Male pločice u malom prostoru djeluju vrlo skladno i ‘baš po mjeri’. Velike pločice u manjim je prostorima bolje izbjegavati, pogotovo na zidovima jer će mali prostor izgledati još manji. Možda se najbolje rješenje za malu kupaonicu krije u postavljanju bijelih pločica koje mogu biti nadopunjene oslikanim bordurama i fugama u boji.

No, padne li odluka ipak na pločice u boji, u maloj kupaonici u obzir dolaze nježne pastelne boje.

Postavljaju li se pločice samo na donji dio kupaoničkog zida, treba pripaziti na njihovu veličinu i boju u odnosu na cjelokupno uređenje kupaonice, stil i boje. Ako ste nesigurni u svoje kreacije, pitajte stručnjaka za savjet. Vodite računa o tome da je uređenje kupaonice zahtjevan posao i da podrazumijeva veća financijska sredstva pa je ‘igranje’ s idejama zapravo nedopustivo, odnosno vrlo loše rješenje za kućni budžet!

O velikim kupaonicama maštaju mnogi...

Njihovo uređenje slatki je izazov za sve ljubitelje lijepog dizajna, arhitekte i dizajnere interijera. Igra strasti i mašte u uređenju omiljenog prostora može rezultirati fantastičnim rješenjima koja će sve oduševiti. Keramička industrija nametnula je imperative kada govorimo o velikim dimenzijama pločica zbog vrlo jednostavnog razloga - divne su! Stvaraju savršene kupaonice u kojima se postiže jednostavnost i sklad linija, boja i umjetnosti. To je dizajn koji se danas postiže s lakoćom. Keramička industrija postigla je savršenstvo proizvoda. Tako je lako diviti se savršenim kupaonicama sa savršeno lijepim i kvalitetnim pločicama...

Govorimo li o bojama, jasno je koliku ulogu imaju u bilo kojem prostoru pa i u kupaonicama. Konačna slika prostora postiže se spajanjem apsolutno svih elemenata u cjelinu koja mora biti povezana. Vodite računa o izboru boja pločica u odnosu na veličinu i stil uređenja.

Mozaik se danas sve više upotrebljava kao dekorativan element. Razmislite o mozaiku u svojoj kupaonici. Budite originalni! Neka vaša kupaonica bude drugačija!

Volimo keramiku i njezinu ulogu u kupaonici. Možda je to utjecaj njezinih zadivljujućih dizajnerskih rješenja koja s takvom lakoćom gospodare malim wellness-oazama te ne možemo osporiti njezinu ljepotu i važnost.

Možemo se samo diviti nekim novim kupaonicama ili pak onim starim, u koje smo utkali neka nova rješenja kojima ćemo se diviti još niz godina...

email