Kada kreativnost poljubi kupaonicu!

Planirate li preuređenje kupaonice, imamo ideje za vas!

Zavladalo je buđenje iz sivog svijeta. Kreativnost je dotakla energiju, stoga je proljetno pospremanje najbolje vrijeme za uređenje doma. Potpuno ili samo bojama i detaljima, sasvim je svejedno, jer svaka pozitivna promjena čini nas sretnijima. Ako ste odlučili da je ovog proljeća to uređenje kupaonice, bit će to zgodna odluka i dobra zabava.

Kupaonica je jedno od najintimnijih mjesta u domu, stoga više ne iznenađuje što njezinom uređenju prilazimo vrlo osobno i uvjetujemo je jedinstvenom.

I to s punim pravom, jer sve što je potrebno ujediniti u cjelinu u samo par kvadratnih metara prostora kupaonice, nije samo i jednostavno estetika, već i funkcija i, svakako, kvalitetna izvedba jer podloga i prostor kriju zamke koje u planiranju radova svakako treba uzeti u obzir.

Zidovi u kupaonici su kulise za sanitarije, namještaj i kupaoničku galanteriju, pri čemu treba obavezno uskladiti komponente koje se spajaju, bez obzira je li uređena u stilu razigrane budilice, wellness opuštalice, chic uživalice, retro pričalice ili glamurozne mazilice, cilj je isti! Stvoriti svoj prostor u kojemu je osjećaj ugode ukraden, skriven i odvojen.

Navike i želje potpuno se razlikuju, vrlo su osobne i jedinstvene te su i ideje kod uređenja raznolike, a ponuda koja je u ovom segmentu uređenja već okrenula svijet naglavačke ostvaruje sve želje dizajnera i zahtjevnih osobnosti koje same stvaraju svoju oazu, svoju kupaonicu.

S obzirom na raznolikost u svijetu uređenja kupaonica, tema i plan uređenja postupno će zaokružiti cjelinu i u njezinom nastajanju dozvoliti kombiniranje i izražavanje na svakojake načine, do savršeno uređenog kvadrata kupaonice.

Kod uređenja kupaonica postavke i kruta pravila za odabir pločica i sanitarija odavno su izblijedili: velike kupaonice pravi su izazov za uređenje jer prostor dozvoljava bezbroj mogućnosti koje će zablistati. U malim kupaonicama jedno je pravilo i dalje ostalo bitno: dovoljno svijetlih ploha kako kreativna ideja ne bi ugušila mali prostor.

Odluka nije jednostavna, ponuda beskonačna, a odabir samo jedan. No, ne mora biti tako - može i od svega po nešto! Baš takva kupaonica bit će originalna, maštovita, kreativna... definitivno jedinstvena.

Kod mnogih ponuđenih kataloških rješenja zidovi kupaonica nisu opločeni pločicama, ponuđeni su drugi materijali, boje, tapete ili neke druge obloge, svakako interesantne, vizualno usklađene, veoma dopadljive. Međutim, uobičajeno rješenje kojem bi se svakako priklonili definitivno i uvijek je keramička pločica: i za opločavanje zidova i za popločavanje podova. U proizvodnji je dovedena do savršenstva, a funkcija koju nosi kao zaštitnica prostora kupaonice je nezamjenjiva. A, ponuda pločica - božanstvena!

Dizajneri keramike i cijela svita u proizvodnji pločica prate zvjezdanom stazom sve trendove u uređenju interijera, nudeći stalno potpuna rješenja jer pločice su spremne udovoljiti idejama i onih najzahtjevnijih. Što neobičnije, to su zanimljivije...

Red po red do stvaranja jedinstvene kupaonice.

U svim bojama, veličinama od najsitnijih mozaika do ‘mega kerlite’ ploča, dekori sa svim mogućim teksturama i detaljima. Sve češći su i neobični oblici keramike: okrugle i heksagonalne pločice i modularni sustavi ostvarit će svaku dizajnersku maštariju, vrlo posebnog efekta i potpuno sigurno odgovoriti na sve zahtjeve tržišta.

Na planetu ‘Kupaonica’, u keramičkoj čudesnoj šumi vrlo se lako izgubiti. Od ljepote nestaje gravitacija, ideje lebde kao nježni šareni baloni od sapunice... Ali, treba biti siguran u konačnu odluku prije početka radova. Svakako se konzultirati s izvođačem, kod izvođenja i kombiniranja materijala kojima se razlikuju tehničke i kompatibilne karakteristike, kako bi svaka i najluđa misao bila kvalitetno izvedena. Tipske uobičajeno kombinirane kupaonice uvijek su siguran odabir i stalno su aktualne na tržištu, međutim dosadnjikave su jer se prečesto ponavljaju, ali izuzetno su dobra podloga za sve koji će posebnim detaljima istaknuti prostor i useliti svoju osobnost. Odlično su rješenje za vrckave mjenjalice koje su sklone čestim promjenama pa s malo novih detalja, koji ne zahtijevaju nikakvo rušenje ni radove, mogu uvijek uživati u novoj energiji.

Dizajneri i kreativci obožavat će novosti i trendove, često sami sebe pitajući: što je to uopće? Jesu li to stvarno pločice i postoji li granica u mogućnostima i maštarijama?

Odavno smo mislili da je u pločicama sve izmišljeno, ali nas je keramička industrija toliko razmazila da od noviteta koji nam stalno stižu više nije moguće odabrati i zadržati samo jedan stil, boju, dimenziju, vrijeme i harmoniju. Upravo tako dinamika i suprotnost postaju sklad, a jedinstvena kupaonica i originalna ideja pozvani su u svaku novu veliku ili malu kupaonicu. U kupaonicu su uselili i neki komadi i detalji koji uz nju nisu bili vezani, ali s obzirom na proširenje zone udobnosti koja je obavezna u svakoj novoj kupaonici pojavljuju se vrlo interesantna rješenja koja oplemenjuju i čine prostor posebnim, a ugođaj jedinstvenim.

Dizajn kupaonica nudi nemoguće kombinacije. Oduševljenje je dotaklo želju za takvim kupaonicama jer novi trend počinje upravo tamo gdje kreativnost potpuno zavlada idejom i pretvara je u stvarnost. I kod mirnijih se rješenja pojavljuje poneki skriveni spontani poljubac iz nekog drugog svijeta.

Takvi začini upravo su čar koja će jednostavnost u kupaonici spasiti od dosade. Kada je pločica jednostavna, nježna i diskretna, naglasak je na sanitarijama i detaljima. Glamurozne kade, umivaonici, namještaj, ogledala, rasvjetna tijela i dodaci izazov su za potpuni ugođaj jer u kupaonici mogu biti izuzetno raskošni, naglašene punoće i volumena, od vrlo raznolikih materijala, upravo tako stvarajući savršen sklad sa sramežljivom i jednostavnom pločicom. Suprotno tome, vrijeme je luckastih ideja koje će od kupaonice učiniti mnogo više od prolaznog kvadrata.

Pločice u bojama i njihovo kombiniranje s dekorima, modularno i izmjenično slaganje s pomaknutim reškama, matirane i sjajne glazure, imitacije stijena, tkanina, drvenih uzoraka, cvjetovi, kamenčići i mozaici, stakalca...

Sve je dopušteno, u svim mogućim spajanjima i modulacijama.

Dekori izrazito naglašeni, miješanje retro stila u moderne zone, teksture i njihovo kombiniranje trend je u uzlazu i stalno se pojavljuju neki novi detalji koji bi se dodatno ugurali u tu vrlo slatku naguranu i šarmantnu priču koja je omogućila dizajnerima beskonačno izražavanje, naglašavajući pri tome svoju sposobnost i kreativnost u kombiniranju. Mišljenja da je nemoguće, upravo takva ideja o kupaonicama je postala obožavana, jer donosi neku novu dobru i muzikalnu energiju u kupaonicu.

U modu se vratilo šareno i živahno i obojano, dekori su kao kolaži i rasteri uzoraka i boja, dominiraju, škakljaju i razigravaju prostor. Ako je pločica jako naglašena i dominantna, jednostavniji dodaci pomirit će energiju tako zamišljenog prostora, ali ne postoji granica kada se od siline raznolikog može pretjerati. Dobro odabrani detalji i komadi namještaja i sanitarija mogu biti potpuno različitih stilova uobličenih u cjelinu, smišljenu, definiranu, zaokruženu i savršeno popunjenu.

Ideje lude nalaze se svuda pa neka jedna takva dotakne i vašu jedinstvenu kupaonicu!

Morana Perković, ing. građ.

email