German Design Award 2013 za Advantix Vario

Inovativna tuš kanalica proizvođača Viega ponovo dobila nagradu

Attendorn, 13. prosinac 2012.

Po duljini potpuno varijabilna, a po dizajnu dosljedno puristička. Obilježja koja čine temelj za inovativne tuš kanalice Advantix Vario proizvođača Viega, a sada su i od presudnog značaja za žiri za ocjenjivanje i dodjelu nagrade German Design Award, ističu se u kategoriji 'Home Interior'. Njemačka fondacija 'Rat für Formgebung' (Vijeće za dizajn) već drugi puta dodjeljuje međunarodnu nagradu za najbolje dizajnirane proizvode i usluge. Ove je godine neovisni stručni žiri između više od 1500 nominiranih proizvoda izdvojio ukupno 90 laureata. Ovo je već treća nagrada koju su osvojile Advantix Vario tuš kanalice: Još 2011. godine osvojile su priznanje 'red dot' kao i nagradu 'Design Plus powered by ISH', priopćeno je iz tvrtke Viega.

"Neke su stvari tako jednostavne da se čovjek zapita zašto ranije nikome nisu pale na um. Takve su recimo tuš kanalice kontinuirano podesive po duljini", pojasnio je žiri. Ovo naizgled jednostavno tehničko rješenje udruženo s uvjerljivim dizajnom razlikuje inovacijsku snagu tuš kanalica Advantix Vario od drugih. Iza gotovog proizvoda kriju se ipak izuzetno složeni razvojni koraci. Ono jednostavno što iz toga proizilazi jeste rezultat intenzivnog istraživačkog rada. Za proizvesti tuš kanalicu koju je moguće naknadno skratiti na samom gradilištu potrebno je ispuniti osobito visoke zahtjeve po pitanju materijala i postupaka brtvljenja", rekao je Tomislav Nikšić, voditelj prodaje iz hrvatske podružnice tvrtke Viega. "Uvođenje na tržište ISH, svjetskog međunarodnog vodećeg sajma naše proizvodne grane u Frankfurtu, u Njemačkoj, bilo je tako prilično zamijećeno."
Međunarodnom nagradom Vijeća za dizajn je već treći put zaredom odlikovana izuzetna razvojna kompetencija tvrtke Viega u tijesnoj suradnji s dizajnerskim uredom Artefakt Industriekultur. Početkom 2011. godine tuš kanalice Advantix Vario osvojile su nagradu "red dot award". Ova međunarodno priznata nagrada za istaknut dizajn uživa visok ugled u stručnim krugovima. Na sajmu ISH 2011. godine Advantix Vario je odlikovan nagradom 'Design Plus powered by ISH'. Ovu je nagradu dodijelio Frankfurtski sajam u suradnji s njemačkom fondacijom 'Rat für Formgebung' (Vijeće za dizajn). Oba glavna dizajnera u vlasnika ureda Artefakt, Achim Pohl i Tomas Fiegl, veselili su se uspjehu, a naročito nagradi 'German Design Award', "budući se za tu nagradu ne možete prijaviti i natjecati, nego vas se nominira". Već je to samo po sebi izvrsna nagrada.

Članovi žirija koji treba dodijeliti nagradu 'German Design Award' 2013. godine jesu dizajnerski stručnjaci iz različitih strukovnih grana, poput gospodarstva, raznih znanstvenih područja te dizajnerske industrije. Ocjenjivanje se vrši u deset kategorija na temelju različitih kriterija kao što su kvaliteta dizajna, stupanj inovacija, vrijednost brenda, funkcionalnost, ergonomija te ekološka podnošljivost, zaključuje se u priopćenju.

email