Inovacija Hedy - oslonac za pranje kose

Pranje kose je radnja koju gotovo svakodnevno obavljaju milijuni ljudi širom svijeta, a mnogi od njih, osobito žene, rade to tako da kleče pored kade ili se stojeći naginju nad kadu. Pritom rukama masiraju vlasište šamponom ili ispiru pjenu vodom, cijelo vrijeme držeći svu težinu leđnim i vratnim mišićima, jer nemaju drugog oslonca. Stoga je svima koji to rade na taj način zajednički neugodan napor leđnih mišića i bol u leđima i vratu.

Zagreb, 28. svibanj 2013.

Problem pranja kose nad kadom je osobito izražen ako se želi nakon pranja na kosu nanijeti neki preparat koji na kosi treba ostati neko vrijeme (regenerator ili maska za njegu kose), jer se tada vrijeme pranja dodatno produljuje.

Inovatorica Diana PEČKAJ VUKOVIĆ osmislila je oslonac za pranje kose Hedy. Riječ je pomagalu za svakodnevnu uporabu kod kuće, namijenjenom velikom broju ljudi, osobito žena. Oblikom i konstrukcijom olakšava i čini ugodnijim uobičajeni i vrlo čest postupak osobne higijene - pranje kose - i to u slučaju kada osoba stoji nagnuta pored kade pri pranju. Sastoji se od: čvrstih nogara s gumenim nastavcima koji onemogućavaju klizanje u kadi, po visini podesive osovine i mekanog poliuretanskog (ili geliranog) ležišta za čelo i lice u obliku slova „U“, anatomski modeliranog. Primjenjuje se tako da se oslonac postavi u kadu, podesi visina i zatim čelo ili lice nasloni na anatomsko ležište pri pranju kose.

Ideju za inovaciju pronašla je osobnim opažanjem i potrebom. Klečanje ili nagnut položaj pored kade vrlo je neugodan, a leđa i vrat nose u tom položaju veliku težinu, što uzrokuje bolove. Moguće su i trajni bolovi pa i ozlijede kralježnice. Inovacija za pranje kose rješava taj problem tako što preuzima teret s mišića leđa i vrata, smanjuje opterećenje kralježnice i pruža glavi ugodan oslonac. Tako pranje kose postaje lakše i manje bolno. Ergonomski oblik mekanog dijela oslonca dodatno štiti oči od ulaska vode i šampona pri pranju pa je to još jedna od prednosti za osobe s osjetljivim očima. Treba istaknuti da je oslonac za kadu primjenjiv u svim modelima kade.

Dodajmo ovome kako je za svoj rad inovatorica na natjecanju inovatora 2009. godine u Velikoj Britaniji dobila zlatnu medalju.

email