IKEA: Otvorenje 21. kolovoza

Uz 9500 artikala koje IKEA nudi tu su dakako uključene i nezaobilazne kupaonice i sve ono što se uz njih veže...

Zagreb, 19. kolovoz 2014.

Zagrebačka IKEA svečano će biti otvorena u četvrtak 21. kolovoza u 10 sati. No, kupovati se moglo i prije službenog otvorenja jer je prije nekoliko dana napravljen probni šoping u kojem su sudjelovali obitelji i prijatelji zaposlenika, dok su danas nakon press konferencije tu mogućnost imali i novinari. Uz 9500 artikala koje Ikea nudi tu su dakako uključene i nezaobilazne kupaonice i sve ono što se uz njih veže...

S površinom od 38 tisuća m2, zagrebačka IKEA jedna je od najvećih robnih kuća u ovom dijelu Europe, dok se broj zaposlenih penje na 340. Zagrebački kompleks počeo se graditi 28. kolovoza 2013. godine, dok je ukupna vrijednost investicije 750 milijuna kuna.
IKEA Zagreb prima do 5000 posjetitelja, a kao zanimljivost vrijedi istaknuti kako se u cijeloj robnoj kući koriste LED svjetla.

U izložbenom prostoru dizajneri interijera uredili su 5 domova za inspiraciju i više od 60 uređenih soba na temelju rezultata istraživanja o tome kako građani Hrvatske žive kod kuće. IKEA je provela istraživanje tijekom 2013. na reprezentativnom uzorku stanovnika koji žive 60 minuta vožnje od robne kuće IKEA Zagreb.
Istraživanje je otkrilo kako su posebnost hrvatskih domova vanjski prostori. Velika većina građana živi u domovima koji imaju vanjske prostore poput balkona, terasa, lođa ili trijemova. Zato u izložbenom prostoru robne kuće IKEA Zagreb, umjesto u tri koliko je uobičajeno, posjetitelji mogu pronaći inspiraciju u 17 uređenih balkona.
Podaci su pokazali da najveći broj građana (40%) živi u domovima površine do 60 m2, pri čemu su kuhinje i kupaonice u većini domova veličine od 5 do 10 m2. IKEA je zbog toga posebnu pozornost posvetila rješavanju svakodnevnih izazova organizacije kuhinje i kupaonice i maksimalnog korištenja prostora. Zbog starije gradnje u centrima gradova, velik broj stanova ima visoke stropove. Zato dva od pet namještenih domova u izložbenom prostoru nude rješenja i inspiraciju za uređenje domova sa visokim stropovima.
Više od polovice svih građana koji su sudjelovali u istraživanju zadovoljni su veličinom svog doma, dok njih 45% smatra kako im je potrebno više prostora. Čak 88% domova u vlasništvu je stanara, od toga 74% bez kredita.

Dodajemo ovome kako IKEA ima 303 robne kuće u 26 zemalja svijeta koje su 2013. ostvarile 684 milijuna posjeta. Osim 303 robne kuće u vlasništvu IKEA Grupe, još 42 robne kuće nose brend IKEA. One su u vanjskom vlasništvu, odnosno franšize. Ukupno ima 345 robnih kuća IKEA na svijetu, dok je ona najveća Kungens Kurva u Stockholmu površine 55.200 m2.

email