Provjera instalacija i uređaja - sigurnost na prvom mjestu!

Kad je riječ o plinskim uređajima u kupaonici, opreza nikad dosta! Na žalost, nesretni slučajevi trovanja ugljičnim monoksidom (CO) događaju se unatoč konstantnim upozorenjima mjerodavnih institucija i stručnjaka. Posljednjih je godina smanjen broj trovanja i smrtnih slučajeva pa to ipak daje nadu da su korisnici postali svjesni opasnosti koja svakodnevno vreba u kupaonici.

Zagreb, 5. rujan 2012.

Da kućne instalacije i plinske uređaje treba redovito održavati odavno je poznata stvar. Pitamo se onda zašto se unatoč tome i dalje događaju mnogobrojne nesreće i trovanja? Servisiranje i provjeru plinskih uređaja najbolje je ‘odraditi’ u ljetnom razdoblju, no česta ili gotovo uobičajena praksa je da se majstora sjetimo u zadnji čas, odnosno pred samu zimu, kad hladnoća pokuca na vrata.

No, tada već može biti prekasno!

Ugljični monoksid (CO) visokootrovni je plin bez boje i mirisa i upravo je zbog tih svojih karakteristika prozvan ‘tihim ubojicom’. Vrtoglavica, slabost mišića, bespomoćnost, samo su neki od simptoma trovanja ugljičnim monoksidom.

Koliko je CO opasan, dovoljno govori činjenica da već kod udjela u zraku od 0,1% uzrokuje simptome trovanja. Sve to navodi nas na zaključak da održavanju plinskih instalacija, a pod time mislimo i na opremu i uređaje za grijanje i pripremu potrošne tople vode (bojleri) koji su u pravilu ugrađeni u kupaonicama trebamo posvetiti maksimalnu pažnju.

Servisiranje uređaja trebaju provoditi stručne i za to osposobljenje osobe (licencirani plinoserviseri). Također, eventualne preinake plinskih instalacija smiju provoditi samo stručne i za to osposobljene i ovlaštene osobe, dok po završetku radova dozvolu za upotrebu treba tražiti od nadležnog distributera plina koji će utvrditi (i potvrditi) ispravnost instalacija. Povjeravanje održavanja instalacija nestručnim osobama isključite kao mogućnost! Eventualno smanjivanje financijskih troškova nikako ne može opravdati nastajanje štete na uređaju, a da se ne spominje ono najgore - dovođenje u opasnost života.

Uostalom, kad je u pitanju sigurnost i zdravlje, cijena ne bi trebala biti upitna.

Do trovanja ugljičnim monoksidom najčešće dolazi zbog neispravnih dimnjaka i neispravne ventilacije u kupaonici u kojoj je smješten plinski uređaj. Do trovanja tako dolazi u slučaju kad se u hladnim zimskim danima kupaonički prozor, koji je izvor svježeg zraka, zatvori. Ventilacija koja je smještena neposredno uz bojler također može biti uzrokom trovanja, ali i nepostojanje malih vratašaca (otvora) na vratima kupaonice. Na žalost, opasnost postoji i kod preuređenja kupaonice kada se stari drveni prozori i vrata zamjenjuju tzv. PVC-stolarijom. Uz to, nerijetko su nesreće uzrokovane istodobnim radom kupaoničkog ventilatora (pa i kuhinjske nape ugrađene u kuhinji, daleko od kupaonice) i plinskog uređaja, zbog čega se tehničkim rješenjima mora onemogućiti njihov istodobni rad.

No, nisu samo neispravni bojleri i plinske instalacije krivci nesreća. Dimovodne instalacije, tj. dimnjaci također su važan subjekt u cjelokupnom sustavu održavanja. Najčešće do nesreća dolazi jer je začepljen dimovodni kanal ili je dodatno spajan još jedan plinski uređaj na dimnjak koji je predviđen samo za jedan uređaj. Da bi bili pušteni u rad, plinski uređaji moraju imati dimnjačarski atest, a u pogon ih mora pustiti isključivo ovlašteni serviser.

Postao dimnjačara nije lagan, već je odgovoran, fizički, a ponekad i psihički naporan. Neugodnosti s kojima se dim njačari svakodnevno susreću pri obavljanju redovitog posla nisu nikakva tajna. Neke stranke ne žele pustiti dimnjačara u stan kako bi provjerio ispravnost dimovodnih kanala ili dimnjaka. Stanari dobacuju ružne riječi, viču i na taj nači n sprječavaju dimnjačara u obavljanju svog posla. Kao da nisu svjesni posljedica do kojih ih takvo ponašanje može dovesti . U tom slučaju, dimnjačaru ne preostaje ništa drugo nego jedan drugi dan opet pokucati na vrata i nadati se da će biti bolje sreće (ili pak podnijeti prijavu nadležnom ti jelu protiv takvog nesavjesnog i neodgovornog vlasnika ili koris nika stana).

No, što ako već sutra bude prekasno?

Redovito održavanje uređaja i provjere instalacija shvat ite ozbiljno i ne dozvolite da prođe godina dana bez kontrole plinskog uređaja. Provodite li neke izmjene instalacija u k upaonici, radove povjerite isključivo ovlaštenim plinoinstalaterima i omogućite povremene dimnjačarske kontrole.

Mislite na zdravlje, svoj život i život svojih bližnjih. Ne donosite nepromišljene odluke i, imate li bilo kakve nedoumice, potražite savjet stručne osobe.

I naravno, pustite dimnjačara da obavlja svoj posao.

email