Umivaonici - različiti oblici i veličine za suvremene kupaonice

Dan započinje u kupaonici. Umivanje ili, bolje rečeno, buđenje hladnom vodom neizostavan je jutarnji ritual, a umivaonik je u povijesti uvijek imao važnu ulogu.

Zagreb, 12. veljače 2013.

Bez obzira na to radi li se o maloj ili velikoj kupaonici, umivaonici gotovo uvijek zauzimaju važno mjesto. O njihovom smještaju ovisi i postavljanje ostalih kupaoničkih elemenata. To je posebno izraženo kod velikih kupaonica u koje se ugrađuju dvostruki umivaonici. Tada oni zauzimaju centralnu poziciju u kupaonici, odnosno položeni su uz glavni kupaonički zid.
Kako bi kupaonica bila funkcionalna i praktična, svi elementi koji se u njoj nalaze moraju biti lako dostupni. Upravo je to bitno i za umivaonike. Njihov smještaj u prostoru mora se dobro isplanirati u odnosu na smještaj kade ili tuškabine, kupaničkog namještaja i sl.
Naravno, sve je puno lakše smjestiti i posložiti kada je riječ o velikom prostoru, no danas se i male kupaonice vrlo jednostavno i lijepo mogu namjestiti. Za to je zaslužan velik izbor elemenata najrazličitijih oblika i dimenzija.
Ovisno o prostoru, treba voditi računa o obliku i materijalu od kojeg je umivaonik izrađen. Tako su kameni umivaonici bolji izbor za velike prostorije. U kombinaciji s pločicama ili mozaikom ostavljaju dojam jedinstvenog stila koji je povezan s prirodom te kao takav pruža jasnu viziju uređenja prostora.

Danas se sve više u kupaonicama kao materijal upotrebljava drvo. Upravo su moderne i minimalistički uređene kupaonice ‘uronile’ u svijet drva i taj materijal odabrale kao zaštitni i prepoznatljiv znak. Tehnološka rješena sve su savršenija i bolja, dok dizajn ima glavnu ulogu u konačnom izgledu proizvoda. No, neobični oblici ipak ostavljaju otvoreno pitanje odvažnosti i smjelosti za njihovu ugradnju. Umivaonik kao svojevrsno interaktivno djelo postavljen u obiteljskoj kupaonici vjerojatno neće u potpunosti zadovoljiti sve njegove korisnike. Održavanje umivaonika također je važna komponenta o kojoj treba misliti pri kupovini.
Specijalizirane trgovine kupaoničkom i sanitarnom opremom nude širok sprektar umivaonika pa je samim time teže odabrati onaj pravi. Savjet stručne osobe, arhitekta ili dizajnera interijera, u takvim je situacijama uvijek dobrodošao.
Pitajte, potražite savjet i ne ustručavajte se biti dosadni jer umivaonik će biti u vašoj kupaonici i koristit ćete ga svaki dan niz godina. Zato je itekako važno odabrati najbolji, tj. umivaonik koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. Dakako, umivaonik se i stilski mora dobro uklopiti u prostor.
Uživajte u svim kupaoničkim elementima pa i u umivaoniku - modernom i lijepom elementu koji početak svakog dana može učiniti još ljepšim...

email